Baş ve karın ağrısı, solukluk, bulanık görmeye başlama, konuşma zorluğu, uyuşukluk, terleme, taşikardi (kalp atım hızının artması) orta şiddetteki hipoglisemiye işaret ederken, ağır hipoglisemide şeker düzeyi 50 mg/dl'nin çok daha altına düşer ve beynin şekersiz kalması sonucunda bilinç kaybı oluşabilir.
Kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), kan şekeri seviyesinin 50 mg/dL seviyesinin altında olmasıdır. Normal koşullarda vücut üç dört gün boyunca aç kalsa bile şeker seviyesinin aşağıya inmesine engel olur ve 60'ın sınırlarında kalır. Buna rağmen seviye giderek düşüyorsa bu hayati bir durum olduğunu işaret eder.
Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
50-70 mg/dL' ik açlık kan şekeri seviyesi, hipoglisemi oabileceğinizi göstermektedir. 100-125 mg/dL' ik açlık kan şekeri seviyesi, prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 126 mg/dL ve daha yüksek bir açlık kan şekeri seviyesi ise diyabet olduğunuzu göstermektedir.
Kan şeker düzeyi % 20-40 mg.'a kadar düştüğünde hastada klonik konvülsiyonlar, pupil dilatasyonu ve bilinç kaybı görülebilir. Kan şekeri % 20 mg'ın altına düştüğünde bilinçsizlik ve koma ortaya çıkabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer hipoglisemiden şüpheleniyorsanız; yapmanız gereken ilk şey kan şekeri aleti ile şekerinizi ölçmektir. Belirtilerin yanında kan şekeriniz 70 mg/dl'nin altında ise hipoglisemi tedavisine başlamalısınız.
Kan şekeri ılımlı düzeyde yüksek ise fiziksel aktivitenin de kan şekerini düşürücü etkisi olur. Ancak kan şekeri 250 üzerinde ise fiziksel aktivite riskli olabilir.
Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir. Öğün atlamak, yoğun egzersiz yapmak gibi nedenler diyabetle birlikte hipoglisemi meydana getirebilir. Diyabet ve diğer nedenler dışında, kullanılan bazı ilaçlar da nadiren kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
Şuuru açık olan hastada belirtiler görüldüğünde mutlaka ağızdan şekerli yiyecekler alınmalıdır. Belirtiler hafifse 1 elma, kuru üzüm, reçel, 4-5 kesme şeker, şekerli içecekler, meyve suyu, şekerli bisküvi rahatlıkla alınabilir. O anda kan şekerine bakılması yerinde olur.
Düşük kan şekeri durumunda diyabetli kişiler derhal kana hızlı karışan karbonhidratlar almalıdırlar. Kan şekeri değerlerinin düştüğü durumlar için meyve suyu veya limonata gibi şekerli içecekler uygundur. Dekstroz tabletleri, jelibon veya olgun bir muz da hızlı etki eder ve kan şekerini tekrar yükseltir.
Hipoglisemi atağı tipik olarak titreme, soğuk terleme, solgun cilt, baş ağrısı ve dönmesi, hızlı kalp atışı, sinirlilik, mide bulantısı ve bitkinlik ile kendini gösterebilir. Şiddetli ve tedavi edilmeyen hipoglisemi atağı bilinç kaybı, görme ve konuşmada zorluk, nöbetler şeklinde görülebilir.
Gece kan şekeri düşmesi ya da uykuda hipoglisemi de sık görülen bir durumdur. Uykuda hipoglisemi şüphesi veya sabah hiperglisemi olan kişilerde gece sabaha karşı kan glukozu ölçülmesi tavsiye edilir. Bu nedenle diyabetli için gece yatarken kan şekerini dengelemek ve bu şekilde uyumak önemlidir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Yemek yedikten 2 saat sonra yapılan tokluk kan şekeri testinde sonuç, diyabeti olmayanlar için 140 mg/dL'den az, diyabeti olanlar için ise 180 mg/dL'den az olmalıdır.
Yağların yanmasıyla ortaya keton denilen atıklar çıkar. Keton cisimleri kanda artar ve idrara geçer, idrarda aseton çıkar. Kan şekerinin artışı, kanda ve idrarda keton cisimlerinin artışıyla hastanın şuuru giderek bulanır ve tedavi edilmezse koma tablosu gelişir.
Hipoglisemi Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir? Normal şartlar altında kan şekeri seviyesinin çok düşmesinin belirtileri arasında dudak, dil ya da yanakta karıncalanma veya uyuşma, düzensiz veya hızlı kalp atışı, kaygı, sinirlilik, soluk ten, terlemek, titremek ve yorgunluk bulunur.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Şeker hastalığı olmayanlarda kan şekeri düşüklüğü, 2. Şeker hastalığı olanlarda kan şekeri düşüklüğü. Şeker hastalığı olanlarda sık görülmesine rağmen, şeker hastalığı olmayanlarda daha seyrek görülür. Şeker hastalığı nedeniyle tedavi almayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü genellikle sık rastlanılan bir durum değildir.
Kişide glikoz düzeyinin fazla düşük çıkması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kan şekeri düşmesi durumunda göz kararır, baş dönebilir, bilinç kayıpları yaşanabilir. Ayrıca bayılma atakları, halsizlik, titreme gibi belirtiler de kan şekerinin düşmesi durumunda karşılaşılabilecek diğer belirtiler arasındadır.
Uzun süreli açlık: Yetersiz beslenme ve uzun süreli açlık süresinde karaciğerdeki şeker depoları tükenir. Bir süre sonra da kanda şeker düşebilir.
Şeker düşmesi beyni vuruyor
Şeker 50 mg/dl seviyesine ulaştığında ise bu belirtiler çok daha belirginleşir ve baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğu, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, uykuya eğilim, kasılmalar ve komaya varan bulgular eşlik etmektedir.
Normalde 70-100 mg/dl arasında değer olmalıdır. Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir.
Hafif derecedeki kan şekeri düşüklüğünde terleme olur. Terleme genelde boynun arka kısmında ve saç diplerinde görülebilir. Ayrıca sinirlilik, titreme, güçsüzlük, aşırı açlık, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, endişeli hissetme ve kalp atım hızında artış gibi belirtiler görülebilmektedir.
Stribi glükometreme yuvasına yerleştirirken kanın damlayacağı kısma dokunmamanız gerekir. Aksi halde şeker ölçümü negatif olarak değişebilir. Pamağın ucu, yanı veya avuç içinin yağlı kısmı parmaktan kan şekeri ölçümü için ideal yerlerdendir. Özellikle bebeklerde topuk delinerek kan şekeri ölçümü yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri