Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içinde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle x-ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde önemli kullanım alanları ...
Kurşun Levha, Radyasyona Karşı Zırh Olarak Kullanılır. Uygun Kalınlıklar Belirlenerek İç ve Dış Alanların Radyasyon Yalıtımı Yapılır. İstenirse Kurşun Levhalar Bir Alçıpan ve Antibakteriyel Laminat İle Preslenerek Alçı Panel ve Ahşap Panel Şeklinde Üretilebilir.
Etiket: kurşun zararlı mı
M.Ö. 5000 yılından beri kablolar ve boru hatlarında, ayrıca boya ve böcek ilaçlarında da yaygın kullanım alanına sahiptir. Kurşun, insan sağlığına en çok zarar veren dört metalden biridir. İnsan vücuduna gıda (% 65), su (% 20) ve hava (% 15) yoluyla girip yıkıcı etkiler yaratabilir. .
Kurşunun vücutta bir fonksiyonu yoktur ancak dokularda birikerek ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kurşun solunum yolu, sindirim yolu ve ya deri teması ile vücuda girer. Yetişkinlerde solunum yolu kurşun için oldukça önemli bir giriş yoludur ve ortalama %40 oranında emilim olur.
İlgili 26 soru bulundu
Kurşun doğada yaygın olarak bulunan ve kolay işlenebilir bir metal olması nedeniyle endüstride oldukça fazla kullanılan, bu nedenle endüstrileşmiş toplumlarda insan sağlığını tehdit eden zehirleyici bir ağır metaldir.
Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uza- yan sonuçlar doğurabilir (13).
Kurşun vücudun tüm doku ve organlarında toksik eki yapmakta. Ancak en belirgin toksik etki merkei sinir sisteminde, böbrekte(proksimal tüplerde) ve kan yapımınında görülmekte. Kurşuna maruz kalma zamnaı ile tokisk belritilerin başlangıcı değişkendir.
Kurşun Nefropatisi: Kurşun geçmişte akut ve kronik böbrek yetmezliğinin en yaygın nedenlerinden birisi olmuştur. Kurşunun yaklaşık 60 µg /dL'den daha yüksek düzeylerinde nefrotoksik etkileri ortaya çıkar (1).
Vücuda giren kurşun büyük oranda kemik ve kemik iliğinde depolanıyor. Kurşun zehirlenmesinden en fazla çocukların etkilendiği biliniyor. Kurşun maruziyeti, çocuklarda öğrenmeyi ve gelişimi olumsuz etkiliyor.
Kurşun zehirlenmesine karşı daha fazla miktarda kurşun absorbe ettikleri için de yetişkinlere göre daha duyarlıdırlar. Bununla birlikte, çok düşük miktarlardaki kurşun maruzi- yetinin sinirsel hasar, kavrama bozukluğu, nörodavranış- sal hastalıklar, hipertansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açtığı gösterilmiştir.
Doğada izlenen başlıca kurşun minerallerine ait genel özellikler aşağıda özetlenmektedir; Galen (PbS): % 86.6 Pb ve % 13.4 S içerir. Az miktarda demir, çinko, antimuan, selenyum, gümüş ve altın içerebilir. Gümüş içeriği genellikle % 0.01-2.0 arasında değişir.
Kurşun, hava, su ve toprak yoluyla, solunumla ve besinlere karışarak biyolojik sistemlere giren son derece zehirleyici özelliklere sahip bir metaldir.
Kandaki kurşun seviyesi 30 μg/dL 'nin üzerinde olmamalıdır. Kurşunun zararlı kalıcı etkileri mevcuttur.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Kurşun önlükler kullanılan enerjiye bağlı olarak radyasyonu ortalama %90-95 oranında durdurmaktadır[3].
Kemik suyu: Vücuttaki kurşun, cıva gibi ağır metallere bağlanarak vücuttan atılmalarını sağlar. Yemeklerinizi kemik suyuyla pişirin.
Mermilerin nüveleri genellikle kurşundan yapıldığı için, hafif silahlar için üretilmiş fişeklere ait mermiler kurşun olarak da adlandırılır. Fişeklerde mermi ile fişek kovanı bir bütündür ve yalnızca sevk barutu ateşlendiğinde birbirinden ayrılır.
Önemli demir dışı metaller, Alüminyum, bakır, kurşun, nikel, kalay, titanyum, çinko ve pirinç gibi alaşımları içerir.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Ağızdan alınan kurşunun yalnızca %20'si emilerek vücuda girebilir. Dolayısıyla ağızdan yüksek miktarda alınması sonucu ani zehirlenmelere nadir rastlanır. Daha çok uzun süreli maruziyet sonrası zehirlenme belirtileri kendini göstermektedir. Ayrıca organik kurşun ciltten de emilebilir.
Kurşun elementinin Doğa'da bulunduğu biliniyor olsa da temel olarak hurda ve akü asidinin bir araya getirilmesi ile kurşun elementi elde edilmektedir. Simya ile ilgilenen insanlar kurşunun en eski metaller arasında yer aldığını söylemektedir.
Element elektrik akımını, sesi ve titreşimi çok iyi iletememektedir. Kuruşun doğada bol bulunmasına karşılık saf kurşun nadiren bulunmaktadır. Genel olarak çinko ve gümüş cevherlerinde, minerallerde bileşik halinde yer almaktadır. Esas olarak Galena bileşiğinde bulunur; en yaygın ve ticari önemdeki mineralidir.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri