Şeker hamuru, kek, pasta, kurabiye ve şekerlemelerin yapımında kullanılan bir hamurdur. Yoğunluklarına ve şeker hamuru kullanımı amaçlarına göre iki farklı şeker hamuru vardır. Daha akışkan olan şeker hamuru pastalarda dolgu ya da krema olarak kullanılır.
Şeker Hamuru Nedir? Her türlü pasta, kek, kurabiye, cupcake, düğün ve kutlama pastalarının üzerini kaplamak veya dekoratif amaçlı süslenmesi için kullanılan, genellikle sadece su ve pudra şekeri ile hazırlanan bir hamurdur.
Şeker Hamuru Çeşitleri
Yumuşak bir kıvam alıncaya kadar pişirilir ve soğutulur. Kremsi bir kıvama gelene kadar soğutulur ve karıştırılır. Farklı bir tat elde etmek i.in limon veya vanilya gibi aromalar eklenebilir.
Şeker hamurunu yapıştırmaya sıra geldiğinde 1 bardak suya 1 çay kaşığı bal koyarak hamurunuzu kurabiye ye yapıştırabilirsiniz. FAKAT ŞEKER HAMURU ÜZERİNE ŞEKER HAMURU YAPIŞTIRIRKEN SU KULLANIN. Hamurunuzu açarken nişasta kullanabilirsiniz.
Ama nişasta pudra gibi un gibi kalıyor. Şimdi pastanızı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.Bittikten sonra pastanızı gönül rahatlığıyla streç folyo ile sarıp bu şekilde hiç korkmadan buzdolabında bir kaç gün saklayabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Paskalya için ya da bir sonraki doğum günü için mutfakta yaratıcılığınızı serbest bırakın! Yapmanız gereken tek şey, biraz zaman ayırmak: Şeker hamurundan bir pasta yapmanın en iyi yolu, keki iki veya üç gün önceden yapıp gece boyunca dinlendirmektir.
Daha küçük bir pasta için, bir parça Marşmelov şeker hamuru kullan. Daha büyük veya çok katlı pastalar için, iki veya daha fazla kullanabilirsin. Fazla tahmin etmek her zaman daha iyidir.
Soğuyan kurabiyeler istenilen şekilde şeker hamuruyla süslenir. 200 gram şeker hamurundan 50- 60 tane kurabiye çıkıyor. Ufak kalıpsa 100 e yakın çıkar.
Kurabiye pişerken boyutta küçülme oluyorsa
Kurabiyeler küçülüyor ise kurabiye hamurunuzu dinlendirmemişsinizdir. Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir.
Şeker hamuru öncelikle yoğurularak yumuşatılır. Şeker hamuru çok kuru olursa, açmak, işlemek ve şekil vermek güçleşir. Merdane ile açma sırasında tezgah üzerine az miktarda nişasta serpilmelidir.
Gramaj seçenekleri: 200 gr196,00 TL/kg. 1 kg80,00 TL/kg.
Hava ile teması kesilen şeker hamuru 2 ila 3 hafta boyunca tüketilebilir durumda kalır. Kısaca şeker hamuru kaç gün dayanır sorusuna 15 ila 20 gün dayanır cevabını verebiliriz. 3 hafta sonra şeker hamurunun içindeki su tamamen buharlaşmış olur ve yenilmese bile bu şekilde uzun yıllar görüntüsünü muhafaza eder.
Su, şeker ve limon suyunu ocağa alalım. 15 dakika kadar kaynatalım. Karışım soğuyup jöle hâline gelince hamur kıvamına gelene kadar pudra şekeri ekleyelim. Hazırladığımız hamuru iki parçaya bölelim. Bir parçaya kakao ile renk verelim.
Yine kurabiyelerinizi 4 saat dinlendirin ve sonrasında paketleyin. Çünkü paketli olarak 5- 6 gün bayatlamadan dayanıyor.
Krem şantiyi olabildiğince eşit düzgün sürelim ki şeker hamuru ile kaplarken hava sorunumuz olmasın. Şeker hamurunu kaliteli olmasına özen gösterin kötü olursa açamazsınız yapışır pastanız ziyan olur. Şeker hamurunu mutlaka nişasta ile açın. Şeker hamuru üzerine şeker hamurundan şekil yapacaksanız.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin. Fırının içerisinden de pişer pişmez alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Şeker hamurlu kurabiye saklama süresi, 15 gündür. 15 günün üzerine çıkınca bozulma ihtimali yüksektir ve streç filme sarılarak saklanır. Streç filme sarılı şeker hamurlu kurabiyeyi saklama kabında oda sıcaklığında saklamanız gerekir.
Tüm zamanların en önemli ipuçlarından biri, kurabiye hamurunu daha sonra pişirmek için buzdolabında veya dondurucuda saklayabilmeniz (ve saklamanız) gerektiğidir. Ev yapımı kurabiye hamuru buzdolabında bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar dayanır.
Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Bu yüzden, toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz.
Şeker Hamuru Nasıl Yapıştırılır? Şeker hamurunu yapıştırmak için özel bir şeker hamuru yapıştırıcısı gerekli değildir. Şeker hamuru ile pasta kaplama ve şeker hamurunun pasta yüzeyine yapıştırılmasında dolgu maddesi ya da pasta kreması kullanılabilir.
Şeker hamuru sıcak ve sıvı ile temas ettiğinde erir.
Uygulayacağınız yüzeyden 20-25 cm uzaktan sıkınız. Isı ve ışıktan uzak tutunuz. Ateşle yaklaşmayınız ve yakmayınız. Gözle temasından kaçınınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri