Bundan dolayı şeker hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bunların dışında şeker hastaları için tehlikeli olan gıdalar ise; kızartılmış gıdalar, patates cipsleri, şeker ve şeker içeren yiyecekler, dondurmalar, enerji içecekleri, alkol ve şekerli içeceklerdir.
Enerji içecekleri
Enerji içeceklerinin sporcu içeceklerinden en büyük farkı çok yüksek miktarda kafein içermeleridir. Enerji içecekleri sporcu içeceklerine göre daha yüksek miktarda şeker içerir.
Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir. Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
Diyabet hastalarına yapılan ilk tavsiyeler arasında yer alan su içmek, düzenli ve yeterli yapıldığında etkili olur. Diyabet hastalığında olumsuz etkilerin hissedildiği anlar, kan şekerinin dengesinin bozulduğu anlardır denilebilir. O nedenle diyabet hastalığının tedavisinde amaç, kan şekerini dengede tutabilmektir.
Bir diğer önemli soru da şeker hastası ne yememeli sorusudur. Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Mesela diyabette sigara kullanımı, kalp damar hastalıkları ve kanser riski açısından 2 değil 5 kat risk faktörüdür. Bu yüzden diyabetli hastalar sigaradan mutlaka uzak durmalı, eğer sigara içiyorlarsa bunu azaltarak kesmelidirler. Bu bakımdan bir sigara bile önemlidir.
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Kanada'da yapılan bir çalışmada; kafeinli enerji içeceği tüketen gençlerin insülin düzeylerinde ani artışlar olduğu ortaya kondu. Uzmanlar, bu durumun, ilerleyen yıllarda diyabet gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor.
Enerji içeceklerinin içerisinde glukuronolakton, ginseng, taurin, inositol ve kafein yer alır. Bu içerikler sinir sistemine etki eder ve beyinle organlar arasındaki iletişimi daha da hızlandırır. Bu sayede belirli bir süre içinde kişi daha enerjik hale gelir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Diyabetlilerin ilaçlarla beraber alkol kullanımı pek çok soruna yol açabilir. Bunların başında hipoglisemi gelir. Çünkü alkol hipoglisemi riskini arttırır ve mevcut ilaçların kan şekeri düşürücü etkisine ilave bir hipoglisemi riskini oluşturur. Bunu göz ardı etmeden dikkatle alkol tüketmeliyiz.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek insülin seviyesini de düşürerek Tip 2 diyabet oluşumu önlemeye yardımcı olur.
Şekeri Yükselten Besinler ve Nedenler. Kahve içtikten sonra, içtiğiniz şey kalori içermeyen siyah kahve bile olsa, kan şekeriniz yükselebilir. Bunun nedeni kafeindir. Bu durum; siyah çay, yeşil çay ve enerji içecekleri için de geçerlidir.
Kan şekerini dengeleyen içecekler merak ediliyor. Şeker hastaları ani kan şekeri yükselmelerine karşı limon suyu tüketebilirler.
Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Hastanın fazla kiloları var ise mutlaka kilo vermeli ve dikkat etmelidir. Düzenli ve dengeli beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Sürekli spor yapmak veya hiç spor yapmamak yerine, günde yarım saat yürüyüş yapılması oldukça önemlidir.
Kahvaltının Temel Öğesi Tahıl
Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekeri yükselmeleri de o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli.
Çoğu kişinin aklında çorba tüketip tüketemeyeceği yer almaktadır. Şeker hastaları hangi çorbaları yemeli diye soracak olursanız, bol lifli ve sebzeli, az yağlı ve tuzsuz çorbalar sizin için ideal olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri