Aspartam şeker hastaları ve kalori hesabı yapanlar için avantajlı tatlandırıcılardan; diyet içeceklerin birçoğunda da kullanılıyor, ayrıca tablet veya toz hali de bulunabiliyor. Ancak onun da ağızda bıraktığı tat sakarinden pek farklı değil.
Uzun sürecek bir diyette ya da şeker hastalığı gibi durumlarda ise tatlandırıcılar iştahın kontrolden çıkmasına neden olabilmektedir. Bazı çalışmalar bazı tatlandırıcıların karbonhidrat daha hızlı emilmesine neden olarak kilo alımına neden olduğunu göstermiştir.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Hiçbir tatlandırıcı güvenli değildir! İster sakarin, aspartam, asesülfam-K, ister son günlerin moda tatlandırıcısı sukraloz olsun, şeker yerine kullandığınız tatlandırıcı kimyasalların hiçbirinin güvenliği kesin olarak kanıtlanmamıştır.
6) Kan Şekerini Düzenler
Leblebi protein içeren ve kan şekerini dengeleyen bir besindir. Kan şekeri düzenlendiğinde acıkmalar ve yorgunluklar ortadan kalklar.
* Vücuda yayılmaya çalışan kanserli hücreler için duvar ören stevia, yeni hücre oluşumunu da desteklemektedir. * Şeker hastaları şekersiz gıdalarla beslenme düzenine sahiptir. Kan şekerini yükseltmeyen besinlerden biri de steviadır. * Stevianın olduğu öğünlerle beslenen kişiler, vücudundaki insülini dengeler.
Bazı insanlarda şeker alkolleri ile yapılan stevia ürünleri, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Market raflarında 'şekersiz' veya 'sıfır kalorili' olarak satılan ürünlerin içeriğinde sık sık kullanılan sukraloz, normal şekerden 600 kat daha tatlı olan, kalorisiz, yapay bir tatlandırıcıdır. Aynı şeker gibi beyaz renkte olan bu kimyasal madde kokusuzdur ve suda çözünür.
Güney Avustralya Üniversitesi araştırmacılarına göre, daha çok kilo vermek amacıyla kullanılan yapay tatlandırıcılar tip 2 diyabete yol açabilir.
Sonuç: Araştırmanın sonuçları şunları ortaya çıkarıyor: ”Kalorisi çok az” sanılarak ”şeker diyeti amacıyla” veya ”şeker hastalığını önleme amacıyla” kullanılan yapay tatlandırıcılar, tam aksine, vücudun normal şekere olan duyarlılığını azaltarak diyabeti tetikliyor.
Diyabeti olanlar için şeker içeriği yüksek olduğundan önerilmeyen muzun bir büyük boyu iki porsiyona denk geliyor. Yani kişi bir seferde 30 gram karbonhidrat alıyor.
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir. Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır.
Diyabet hastalarının kaçınması gereken yiyecekler
Kolesterol: Yüksek yağ içerikli süt ürünleri, hayvansal proteinler, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve sakatatta bulunur. Günlük tüketim 300mg'ı geçmemelidir. Tuz: Bir çay kaşığından (2300 mg sodyum) fazla tüketilmemelidir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Esmer şeker, halk arasında en sağlıklı şeker olarak biliniyor.
Eşsiz bir tatlandırıcı olan sukraloz bazlı SPLENDA®'nın, yapılan 100'den fazla bağımsız klinik deneyler, diyabet hastalarının, hamile ve emziren kadınların ve çocukların bile rahatlıkla kullanılabileceği kanıtlamıştır.
Günde 10 Adet Kullanmanızda Sakınca Yok
Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir.
Şekerden uzak durun.Yalnızca zayıflama diyeti yapanlar, şeker sorunu olanlar, tatlılarda şeker yerine tatlandırıcıları kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri