Karnabahar verdiği tokluk hissi sayesinde zayıflamak isteyenlerin de sevdiği bir sebzedir. Kalp sağlığını koruyan karnabahar şeker hastaları için de faydalıdır.
Farklı renkleri de bulunan karnabahar, bağırsak sağlığına iyi geliyor ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasına katkıda buluyor.
Karnabahar nasıl yenirse faydalı olur? Karnabaharı birçok şekilde tüketmek mümkündür. Ancak en sağlıklı yöntemler buharda pişirmek, kısa süreli haşlamak veya çiğ olarak suyunu içmektir. Böylece besin değeri korunur ve sağlık için maksimum fayda sağlar.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Bu pişirme yöntemlerinin şüphesiz en fazla tercih edenlerinin başında haşlama yöntemi geliyor. Haşlama yöntemi sayesinde karnabahar besin değerlerini koruyor. Hem de karnabaharın yumuşamasını istediğiniz farklı bir tarif yapacaksanız, haşlama yöntemi karnabaharlarınız yumuşuyor.
İlgili 17 soru bulundu
Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler. Karnabaharın faydaları arasında detoks etkisi de bulunmaktadır. Toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Karnabahar, beyin fonksiyonlarının gelişimini destekleyerek zekâyı geliştirir.
Sindirim ve boşaltım sistemini düzenlemeye yarayan karnabahar, çok etkili bir lif kaynağı olduğu için diyette bir numaralı besindir. Sadece yemek olarak değil karnabaharı haşlama, salata veya fırında tüketebilirsiniz. Yağ yakma konusunda oldukça faydalı olan karnabahar C vitamini ve Folik asit bakımından değerlidir.
Kan şekerini dengeler
Diyabet hastalığına karşı etkili olduğu bilinen karnahabar, tedavi sürecinde de öne çıkan bir sebze. Özellikle yüksek lif içeriği kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir.
Karnabahar, güçlü bir antioksidan olan sülforafan içerir. Sülforafan, kanser gelişimini baskılayıcı etkisinin yanında yüksek tansiyonu düşürmeye ve arterleri sağlıklı tutmaya yardımcı olarak kalp hastalığını önlemede önemli rol oynar.
Karnabahar da diğer bir ödem tutan yiyeceklerden. İçeriğinde var olan ve şişkinliğe sebep olan rafinoz ve kükürt onun ödeme davetiye çıkaran sebze yapıyor.
İbrahim Saraçoğlu'nun kürleri arasında, kadınların en sık kullandığı kürlerinden biri olan Karnabahar kürü; sistit, İdrar yolu enfeksiyonu, gastrit, Alzheimer, mide kanserine karşı önleyici olarak önerilir. Özellikle kadınların mesane iltihaplanmasına (sistit) karşı karnabahar kürü mucizevi etkiye sahiptir.
Pişmiş karnabahar kaç kalori sorusunun yanıtına aşağıda göz atabilirsiniz. 1 yarım porsiyon haşlanmış karnabahar 17 kcal'dir. 1 orta porsiyon haşlanmış karnabahar ortalama 35 kcal'dir. 500 gr haşlanmış karnabahar 115 kaloriye denk gelmektedir.
Kabak, brokoli, karnabahar, ıspanak gibi yeşil ve lifli sebzeler ikinci tip diyabeti yüzde 14 oranında önlemeye yardımcı olmaktadır. Sofralarımızda çok alışkın olmadığımız bir tahıl olan arpa, pirince göre kan şekerini %70 daha yavaş yükseltiyor. İçerdiği lifler ve zengin B vitamini içeriği de cabası.
Bu yüzden şeker hastalarının yoğurt, ayran, balık, nişastasız besinler, greyfurt, erik, elma, fındık, ceviz, armut gibi glisemik indeksi düşük, daha sınırlı karbonhidrat alımı ve çözünebilir lifler başta olmak üzere lifli besinler tüketmeleri gerekir.
Sebzeler ve meyveler içerdikleri mineral ve vitaminler, antioksidan ve besin lifi ile kan şekerinin düzeyini sabit tutmaktadırlar. Böğürtlen, çilek, greyfurt, turp, ıspanak, şalgam, brokoli, lahana, portakal gibi sebzeler ve meyveler önerilmektedir.
Büyüme ve olgunlaşma döneminde hem güneşi hem de serinliği sevdiği için ancak kış başına doğru yetişmesini tamamlar. Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir.
Tencereye karnabaharların üzerini geçecek kadar su eklemek gerekmektedir. Tenceredeki su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra karnabaharlar pişmiş olur. Haşlama işleminin ardından dilerseniz sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar ile sos yaparak karnabaharlarını bu şekilde tüketebilirsiniz.
* Kanın pıhtılaşmasını sağlayan bir vitamin olan K vitamini, karnabaharın yapısında bir miktar bulunmaktadır. Eğer ani bir şekilde, çok fazla ya da çok az miktarda karnabahar tüketmeye başlarsanız, kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini seviyesinin dengesini bozmuş olursunuz.
Özellikle diyabeti olanların tüketmesi önemli olan brokoli, kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. İyi bir lif kaynağı olan bu besin, bu sayede kan şekerinin düşmesine ve diyabetin kontrol altına alınmasına destek olur. Kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranları kalp hastalıklarında önemli rol oynar.
Özellikle brokoli, limon, çilek, lahana ve karalahana, portakal ve ıspanak gibi sebze ile meyveler şeker hastalığı için oldukça etkilidir. Bitki çayları içerisinde isek yeşilçay, normal çay içerisine katılacak tarçın ve kekik çayı önemli bir yer taşımaktadır.
Grup 3: Taze sebze ve meyveler: C vitamini, birçok vitamin ve mineral gereksinmemizi bu gruptan karşılarız. Karnabahar, kereviz, patlıcan, enginar, pancar, kabak, domates, salatalık, biber, yeşil yapraklı sebze ve otlar, havuç, her türlü meyveler bu gruba girer.
Karnabahar yemeğinin 100 gramında 44 kalori bulunmaktadır. Karnabahar yemeğinin 1 porsiyonu (255 gr) 112 kaloridir.
Bu doğrultuda, Zeytinyağlı Karnabahar kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Zeytinyağlı Karnabahar , ortalama 115,01 kaloriye, 15,07 karbonhidrata, 5,06 proteine ve 5,26 yağ değerine sahiptir.
1. Kolesterolü düşürür. Lifler açısından oldukça zengin olan karnabahar, kolestrol seviyelerini dengede tutma konusunda oldukça yarar sağlar. Sağlıklı bir kolesterole sahip olmak için mutlaka karnabaharın tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri