Roka antioksidan özelliklere sahiptir, şeker hastalarının diyetleri için harikadır ve kalp ve damar sisteminin işleyişine yardımcı olur.
Bu lezzetli yeşil, lif ve fitokimyasallar açısından zengin ve besleyicidir. Roka, şeker, kalori, karbonhidrat ve yağ bakımından düşüktür.
İnsan sağlığına ve cilt sağlığına iyi gelen rokanın bilinen güçlü bir yan etkisi yoktur. Her bitkide olduğu gibi rokanın da fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde tansiyonun hızlı bir şekilde yükselmesine yol açar. Roka bitkisinin içerisinde yüksek miktarda mineral bulunur.
Yaprakları yeşil renkli ve dişli kenarlı olan roka, birçok sağlık faydasına sahip olmasıyla bilinir. İçerdiği yüksek miktardaki A, C, K vitaminleri, folat ve demir sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine, kemiklerin korunmasına ve kansızlık sorununa katkıları vardır.
Rokanın oksalat içeriğinin düşük olması hamilelikte ve emzirme döneminde bu besinin güvenle tüketilmesini sağlar. Roka, K vitamini içeriği nedeniyle aşırı tüketildiğinde kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için sakıncalı olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
K vitamini açısından büyük önem taşır ve 100 gramı günlük kişisel ihtiyacı karşılamaktadır. Son yıllarda besin değerinin yüksek olduğu anlaşıldığından Avrupa ve Amerika'da da tüketilmeye başlamıştır. Itırlı tadı sayesinde salatalara lezzet katan roka birçok hastalığa şifa olmaktadır.
Çiğ Sebze: Vitamin mineral ve besin lifi alımını artırmak için sebzeler en güzel seçeneklerdir. Özellikle domates, salatalık, marul, maydanoz, tere, roka kahvaltıda tüketim için uygundur.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Roka: P ve K vitaminleriyle çok faydalı mineralleri içeren roka karaciğeri temizler, mideyi kuvvetlendirir, kansızlığı giderir ve cinsel gücü arttırır.
Şeker hastalığına sahip olan kişiler tere otu tüketiminin faydası olup olmadığını araştırmaya devam etmektedir. Tek başına yeterli olmasa da tere otunun insülini düşürmeye olumlu katkı sağladığı bilindiği için şeker hastaları tarafından önerilen miktarda tüketilmesi faydalıdır.
Tere, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak diyabet tedavisinde etkili olur.
Roka, sodyumun kan basıncı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olan ve normal kan basıncının korunmasında etkili bir rol oynayan potasyum açısından zengindir. Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle de kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Düzenli ve ölçülü tüketilmesi durumunda herhangi bir zararı bulunmaz ve uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilir. Rokanın sağlığa birçok faydası vardır, ancak çoğu gıdada olduğu gibi dikkate alınması gereken bazı önlemler vardır. Özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının bir uzmana danışarak tüketmesi önemlidir.
Salata dışında et yemeklerine konulan roka sebzesinden çorba da yapılır. Roka çorbası balık yemeklerinin ve patates yemeklerinin yanına hazırlanabilir. Roka, çığ olarak yoğurda katılarak da yenebilir. Roka bitkisinin tohumlarından yapılan baharat ise farklı mutfaklarda sulu yemeklerde kullanılır.
Yöresel Yemekler
Roka Salatası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, nohut çorbası, uskumru pilaki, roka salatası ve irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır. Fakat tere küçük yapraklı, roka ise büyük yapraklıdır. Roka ıspanağa benzer ve yaprakları tereye göre daha koyu renklidir.
Roka (Eruca vesicaria) lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. %90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. C vitamini açısından oldukça zengindir.
Yoğurtlu Roka Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle bir diş sarımsağı döverek 4 yemek kaşığı yoğurt ve tuz ile iyice çırpıyoruz. Daha sonra yıkayıp kuruttuğumuz rokalarımızı ve salatalığımızı doğrayarak yoğurtla karıştırıyoruz. Servis tabağında üzerine zeytinyağı ve baharat gezdirerek süsleyebilirsiniz.
Roka içerdiği esanslar ile çok güzel doygunluk sağlıyor. Su oranı oldukça yüksek olduğu için dolaşımı dengeliyor ve idrar yapımını kolaylaştırıyor. Maydonoz gibi vücuttaki ödemi şişkinliği indirmeyi de kolaylaştırıyor. Kış aylarında domates ve salatalığın yerine gönül rahatlığı ile roka salatasını koyun.
Roka, bilimsel adıyla “Eruca vesicaria”, genellikle Akdeniz ülkelerinde yetişen, ilaç etken maddeleri, sabit veya uçucu yağlar yapılabilen ve salataların başkahramanlarından biridir. Belirgin yeşil damarlı (orta damar) karahindiba benzeri etli, uzun, lobüler yapraklara sahiptir.
Roka Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 25 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 20 gramlık miktarında Roka 5 kalori bulunmaktadır.
Roka, genellikle mutfaklarda çiğ haliyle tüketilse de haşlanarak tüketmek de mümkündür. Özellikle haşlanarak çorbası yapılan veya çeşitli sebzeler ile hazırlanan sebze çorbasına katılan bitki, roka yemeği olarak da değerlendirilebilir.
Kanı temizler, damar tıkanıklığı oluşumunu önler. Sindirim için oldukça faydalıdır. Ayrıca cilt ve saç sağlığı üzerinde etkili bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri