Hemen gölgeli veya klimalı bir alana geçmek, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur. Vücut sıcaklığını düşürme: Sıcak çarpması durumunda vücut sıcaklığını hızlı bir şekilde düşürmek önemlidir. Bunun için soğuk su ile duş almak, ıslak bir havlu veya buz paketiyle vücuda soğuk kompres uygulamak etkili olabilir.
Sıcak uygulama, tedavi amacı ile doku ısısını yükseltmek için hastanın vücudunun tamamına (genel) veya bir bölgesine (lokal) ısı uygulamasıdır. Vücut ısısını korumak veya hastayı sıcak tutmak amacı ile uygulanır. Fizyolojik etkileri ile beraber; Vücut ısısını artırır.
Sıcak çarpmasının en çok bilinen bulguları; mide bulantısı, baş ağrısı, şiddetli kusma, yüksek ateş, terleme azlığı, psikolojik bozukluklar ve bilinç kaybı olarak sıralanmaktadır.
3 Derece Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir? - Yanık bölgeye 20 ila 30 dakika boyunca buzlu olmayan soğuk su uygulanır. - Yanık bölgesine ıslak bir bez, serin bir kompres uygulanarak şişmeyi ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. - Yanık oluşan bölgeye antibiyotikli merhem sürerek enfeksiyon oluşumunu önemli ölçüde önlenir.
İlgili 33 soru bulundu
Soğuk su tatbiki veya soğuk su kompresi sonrasında ağrı kesici almak, aloe vera jeli, antibiyotikli merhemler veya yanık kremi sürerek daha sonra yanığın üstünü yapışmayacak temiz bir bandajla kapatmak yanığa ilk müdahelede yapılabileceklerdir.
Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Sıcak çarpması en çok yaz aylarında görülür. Sıcak çarpması, yani hipertermi acil tedavi gerektirir. Tedavi edilmeyen sıcak çarpması bireyin beynine, kalbine, böbreklerine ve kas dokusuna hızla kalıcı zarar verebilir. Tedavinin gecikmesi hasarı ağırlaştırır, ciddi komplikasyon veya ölüm riskini artırır.
Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle bol bol su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. Yaz aylarında güneşin vurduğu araç içinde çocuklar uzun süre bırakılmamalıdır.
Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir. Sıcak tedaviler kas ağrısı ve spazmını azaltır.
Sıcak uygulama; ödem ve enflamasyon, enfekte yaralar, lokal apseler, hemoroit tedavisinde, perianal ve vajinal enflamasyon tedavisinde uygulanır. Ayrıca böbrek, safra kesesi, bağırsak ve dismenore ağrılarını gidermede de kullanılır.
ISI İLE OLUŞAN YANIKLARDA İLK YARDIM
Su toplamış yerler patlatılmaz. Yanık üzerine hiçbir madde (ilaç dahil) sürülmemelidir. Hasta/yaralının üzeri battaniye ile örtülür.
1- Su içmeyi ihmal etmeyin. Güneş çarpmasından korunmak için bol sıvı tüketmeniz çok önemli. Bunun nedeni ise suyun insan vücudunun yüzde 60-80'ini oluşturması. Aşırı sıcaklarda vücutta terleme mekanizması bozuluyor, bunun sonucunda terleme ve buharlaşma yoluyla sıvı ile mineral kaybı oluyor.
Rektal ölçümlerde 40 derece ve üzeri vücut ısısının tespit edilmesi güneş çarpmasının ana belirtisini oluşturur. Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Güneş Çarpması Etkileri
Güneş çarpmasının en yaygın ilk belirtileri mide bulantısı ve kusma, yüksek ateş ve baş ağrısıdır. Özellikle uzun süren baş ağrıları nedeniyle çoğu kişi tedavinin ardından güneş çarpması baş ağrısı nasıl geçer şeklinde araştırma yapmaktadır.
Özellikle ateşin 40°C'nin üzerine çıkması ile meydana gelen havale durumu, cilt üzerinde kızarıklıkların oluşması ve nefes almada güçlük çekme gibi belirtiler sıcak koması olarak adlandırılmaktadır.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
Hasta serin yere alınır. Güneş çarpması geçiren kişiyi hemen güneşten uzaklaştırarak serin ve gölgeli bir alana götürün. Bu, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olacaktır. Başa, göğse, koltuk altı ve kasıklara soğuk su ile ıslatılmış bez konur varsa soğuk ve ıslak çarşafa sarılır.
Halsizlik, susuzluk, bayılma hissi, mide bulantısı… Son günlerde etkisini daha çok hissettirmeye başlayan sıcak havalar günlük yaşamda kısa süreli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, sıcak havada ferahlatıcı önerilerde bulundu.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Ağrı için ağrı kesiciler kullanılabilir. Yanık bölgesine buz ve buzlu su konulmaması gerekir. Bu mevcut deri hasarını daha da artırabilir. Daha sonra daha kısa sürede, bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri