Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir.
Bal, pekmez, reçel, akçaağaç şurubu, sofra şekeri kadar işlenmiş değildir fakat ek şeker grubundan sayılır.
Birçok hastalığa faydalı olduğunu bilinen karadut pekmezi, özellikle şeker hastaları tarafından tercih ediliyor.
Üzüm pekmezi, özellikle yüksek şeker içeriği sayesinde vücut enerjisini ve direncini yükseltir. Aynı zamanda da önemli bir karbonhidrat kaynağıdır ki bu özellikle kış aylarının soğuk havalarında vücut ısısının korunması ve arttırılması etkilerinde bulunur.
Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içermektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Dut pekmezi faydaları ve kullanımı Geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülürken, doğal yollarla elde edilen karadut pekmezi ise özellikle şeker hastaları tarafından tercih ediliyor. Dut ağacında yetişen karadut antioksidan açısından oldukça yüksektir. Bu sayede İnsanların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Her gün 1- 2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek demir açısından yerinde bir takviye olacaktır. Pekmez aynı zamanda kalsiyum açısından yardımcı kaynaktır. Kalsiyumun ana kaynağı süt ve süt ürünleri olmakla birlikte pekmezin içerdiği kalsiyum da kıymetlidir.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Pekmez de şekere alternatif olarak kullanabileceğiniz malzemelerden biri. Özellikle harnup pekmezi, hurma pekmezi gibi daha tatlı pekmezleri kullanmak tatlılarınızın lezzeti açısından daha bir şahane olacaktır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
İnsülin seviyesini azaltan soğanı şeker hastalar rahatlıkla tüketebilir. - Şekeri dengelediği gibi kan seviyesini de dengeleyerek içerisindeki toksinlerin sayısını azaltır.
Peynir,içerdiği yüksek protein , düşük karbonhidrat sayesinde sağlıklı glikoz seviyeleri korunmasına yardımcı olabilir. Glisemik indeks, besinleri kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiklerine göre derecelendirir. Çoğu peynir çok az karbonhidrat içerir. Bu yüzden, glisemik indeksleri düşüktür.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
İşte tam bu aşamada belirtmeliyiz ki, diyabet hastaları da elbette tatlı yiyebilir. Bu, sahip olduğunuz diyabet tipine göre ve hastalığınızın ilerleme seviyesine göre farklılık gösterse de içine rafine şeker eklenmemiş, doğal şekerle hazırlanmış tarifleri tercih edebilirsiniz.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
-Her sabah tükettiğiniz 1 yemek kaşığı dut pekmezi, kansızlığın reçetesi olacaktır. Kansızlığın yanı sıra - Aç karnına tüketildiğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılar. -Düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürür ve kalbi güçlendirir.
İçeriğindeki zengin minerallerden biri de potasyum olan üzüm pekmezi yeterli miktarda tüketildiğinde tansiyonu dengeleyen bir besindir. Ancak fazla tüketildiğinde bu potasyum oranı yan etki yapar ve tansiyonun yükselmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri