ŞEKER HASTALIĞINDAN AMELİYATLA KURTULMAK MÜMKÜN MÜDÜR? Evet. "Ameliyatla tedaviye uygunluk" açısından doğru seçilmiş tip 2 şeker hastalarının metabolik cerrahi ameliyatları ile tedavisi mümkündür. Hastaların %80-90 kadarında tam düzelme, geri kalanında ise kısmi düzelme sağlanmaktadır.
Şeker hastalığı için uygulanan ameliyatlar, hastaların %89 oranında tamamı ile iyileşmesi ile sonuçlanmıştır. İlaç tedavileri maalesef sorunu kökten çözmeye yetmemektedir, bu nedenle yapılan cerrahi müdahalelerde, hormonal bazı değişiklikler sağlanarak tedavi kısa süre içerisinde etkisini göstermektedir.
Diyabetten korunmak için kan şekerini kontrol altında tutmak büyük önem taşıyor. Rakamlar ürkütücü olsa da diyabet hastalığından korunmak hareketsiz yaşam tarzından kurtulmak ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla mümkün olabiliyor.
Tip 2 diyabet ameliyatı, normal sindirim sistemi cerrahisi kadar risk taşır. Öncelikle her ameliyatta olduğu gibi şeker hastalığı cerrahisinde de tercih edilen anestezi, bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca, nadiren de olsa enfeksiyon, apse oluşumu gibi problemler de ortaya çıkabilir.
ŞEKER HASTALIĞI'NIN ( DİYABETES MELLİTUS Tip2 ) KALICI %100 yakın başarı oranları ile BİLİNEN TEK KALICI TEDAVİSİ " METABOLİK CERRAHİ " dediğimiz ameliyatlardır. Bu ameliyat Şeker Ameliyatı ( Diyabet Cerrahisi ) olarak bilinir ve tip2 Şeker Hastalığı için özel olarak geliştirilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Sürdürülebilir kilo kaybı hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir veya tip 2 diyabeti tersine çevirebilir. Uzmanlar, yoğun yaşam tarzı müdahalelerine ihtiyaç duyulduğunu ve klinik kılavuzların güncellenmesi gerektiğini söylüyor.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
Güzel, ”Mevcut tedavilerle kontrol altına alınamayan şeker, metabolik cerrahi ameliyatları yani şeker hastalığının cerrahi tedavisi için yapılan ameliyatlarla hem etkin kilo kaybı ve kilo kontrolü sağlanırken, diğer taraftan etkin kan şekeri kontrolü sağlanabilmekte. Bu ameliyatlardaki başarı oranı yüzde 85-90'dır.
Hasta ilaç kullandığı halde şeker kontrol altına alınamıyorsa, hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak şeker hastalığı ameliyatı olunabilir. Hastanın yaşının 18-65 aralığında olması doktorun vereceği kararla uygun olacaktır. Tip 2 diyabetten kaynaklı olarak birçok metabolik sendrom sorunları ortaya çıkmaktadır.
Operasyonun öncesinde, sırasında ve sonrasında kan şekeri değeri ideal olarak 110 ila 180 mg/dl (6 ila 10,0 mmol/l) aralığında olmalıdır. Uzun süren bir ameliyat sırasında, hastalara gerektiğinde insülin ve dekstroz infüzyonu yapılır.
Diyabet korkulacak bir hastalık olmamakla birlikte ömür boyu süren ve muhakkak dikkat edilmesi gereken bir hastalık. Yani tedavi edilebilir.
Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisi, hastalığın olumsuz etkilerini önleyebilmek ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesini engellemek içindir. Kan şekeri seviyesinin normal sınırlarda tutulabilmesi, hastalığın etkilerinin en aza indirgenmesi için önemlidir.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Metabolik cerrahi operasyonundan yararlanmak için vücudun az miktarda da olsa insülin üretmesi gerekmektedir. Bu anlamda insülin üretiminin olmadığı Tip I diyabette farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip II diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için en uygun adaylardır.
Kimler Diyabet Cerrahisi Olamaz? Diyabet ameliyatı vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan insülin depoları tükenmemiş Tip 2 şeker hastalarına yapılmaktadır. Fakat bütün tip 2 şeker hastalarına da ameliyat yapılmaz. Çünkü önemli olan pankreasın insülin üretmesini korumuş olması gerekmektedir.
Şeker hastalığı ameliyatı (metabolik cerrahi) sonrası iyileşme süreçleri, fazlalık tüm kiloların yeniden geri verildiği ve şeker hastalığının tamamen – büyük oranda geçtiği döneme kadar devam edecektir. Bununla birlikte cerrahi girişime bağlı iyileşmenin tamamlanabilmesi için de yaklaşık 90 gün gereklidir.
Sadece obezitesi olan(VKI>30) tip 2 şeker hastalarında metabolik cerrahi ameliyatlarıyla tedavi söz konusudur. Tip 1 şeker hastalığının tedavisinde ameliyat seçeneğinin yeri yoktur.
Tip 2 Diyabet, insan vücut hücrelerinde insüline direnç gelişmesi sonucunda, kan şekerinin yükselmesi ve organlara hasar vermesi ile seyreden, ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. İleri dönemde insülin üreten hücrelerin de zarar görmesiyle, yetersiz insülin salınımı da eşlik eder.
Hastaların %80-90 kadarında tam düzelme, geri kalanında ise kısmi düzelme sağlanmaktadır. Bu oranlar hastalığın süresine, hastanın yaşına, hastanın insülin rezervine ve seçilecek ameliyatın tipine ve tekniğine göre değişiklik gösterebilir.
Tip 1 diyabet hastalığının vücuttaki gelişimini geciktirecek bir immunoterapi ilacı ABD'de onaylandı. Uzmanlar, teplizumab adlı ilacın diyabet tedavisinde "yeni bir çağ" açtığını ve ilk defa yalnızca semptomlarla değil, hastalığın kendisiyle mücadele edildiğini belirtiyor.
Şeker ameliyatı zayıf ve aynı zamanda şeker hastalığı olan hastalara önerilmemektedir. Vücut Kitle İndeksi 30 ve üzeri olan hastalara bu ameliyatlar önerilmektedir.
Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Hastanın fazla kiloları var ise mutlaka kilo vermeli ve dikkat etmelidir. Düzenli ve dengeli beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Sürekli spor yapmak veya hiç spor yapmamak yerine, günde yarım saat yürüyüş yapılması oldukça önemlidir.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Bir diğer önemli soru da şeker hastası ne yememeli sorusudur. Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri