İnsülin çok fazla salgılandığı için gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olmaktadır. Bu durum da kilo artışına ya da kilo verememe gibi problemlere yol açar. Ayrıca giderek insülin salgılanmasının artması pankreası yorarak ciddi hastalıklara en başta da diyabete sebep olabilmektedir.
Tip 2 Diyabetliler genelde kilolu veya obez olduklarından kabul edilebilir bir kiloya inmeleri önemlidir.
Diyabet, birçok hastada hiçbir belirti vermediği gibi bazı durumlarda da sık idrara çıkma, yorgunluk ve aşırı kilo verme ya da kilo alma belirtileri ile ortaya çıkıyor.
Vücutta karaciğerin metabolize edeceğinden çok daha fazla şeker mevcutsa karaciğer bu şeker oranını yağa dönüştürür. Bu yağlar, kana salınır. Buna bağlı olarak trigliserid oranında artışlar olur. Aynı zamanda şeker, kötü kolesterol adı verilen LDL'yi taşımakta olan küçük parçacıkların da artmasına neden olur.
Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle kilo. aldırmaz.
İlgili 37 soru bulundu
İnsülin çok fazla salgılandığı için gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olmaktadır. Bu durum da kilo artışına ya da kilo verememe gibi problemlere yol açar. Ayrıca giderek insülin salgılanmasının artması pankreası yorarak ciddi hastalıklara en başta da diyabete sebep olabilmektedir.
Düzenli olarak egzersiz yapılması kan şekeri dokuları tarafından kullanım seviyesinin artmasını sağlamaktadır. Diyabet hastalarının geneline günde yarım saatlik egzersiz programları önerilmektedir. Yüksek kan şekerine faydaları bulunan bu durumun aynı zamanda kilo vermenizde yardımcı olacağı bilinmektedir.
Özellikle basit karbonhidratlar dediğimiz beyaz un ve ürünleri, mısır, tatlılar, şeker ve şekerli besinler, pirinç tüketiminin fazla olması, doymuş dediğimiz hayvansal yağların fazla tüketilmesi ve alkol tüketimi fazlalığı göbek çevresi yağlanmayı artıran yanlış beslenme davranışlarıdır.
Kilo Vermek
Şekeri düşürme yolları arasında çok önemli bir konu da kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Fazla kilo ve obezite, artan yağ dokusunun insülin duyarlılığı üzerinde oluşturduğu olumsuz etki nedeniyle diyabetin baş düşmanlarıdır.
Beslenme: Düşük besin değeri olan, yüksek kalorili yiyecekler tüketmek, hızlı kilo alımına neden olabilir. Fast food, işlenmiş gıdalar, tatlılar, abur cuburlar gibi sağlıksız gıdalar genellikle daha yüksek kalori içerir. Ayrıca porsiyon kontrolü yapmamak, fazla miktarda yiyecek tüketmek de kilo artışına yol açabilir.
Şeker içeren içecekler fazla kalori alınımına neden olarak, karın ve bel çevresi yağlanmayı artırır.Bunların içinde çoğunlukla mısır şurubu bulunmakta olup kalorisi yüksektir.Trans yağ asitlleri, margarinde bulunur ve karın yağlanmasını daha çok arttırmaktadır.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
1. saat 140 mg/dl, 2. saat 120 mg/dl veya altındadır. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl seviyesinde veya üzerinde olması durumunda şeker hastalığı (diyabet) tanısı konur.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Sayısı her geçen gün artan araştırmalar da diyabetin “doğru beslenme” ile ilaç bile kullanılmadan hem önlenebileceğini ve hem de tamamen düzelmesinin mümkün olabileceğini açık ve net olarak ortaya koyuyor.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Ani Kilo Kaybı: Diyabet, aşırı kilolara bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır. Sürekli idrar çıkarıldığında bununla oranlı olarak kilo kaybı gerçekleşebilir. Ancak bunun sağlıklı bir kilo kaybı olmadığını belirtmekte fayda var.
Kontrol altında olmayan şeker hastalığı, “diyabetik gastroparazı” adı verilen midenin hareketini bozarak; bulantı, kusma ve şişkinliğe neden olur. İnce bağırsak sisteminde “otonom nöropati” yani şeker hastalığının sinirleri etkilemesi sonucu bağırsak hareketi bozuklukları ve buna bağlı ishaller görülebilir.
Gaz Yapan Besinler
Laktoz veya süt şekeri de bazı kişilerde gaza neden olabilir. Süt ve ürünleri tüketimi sonrası gaz sorunu artıyorsa vücutta, laktozu ayırması beklenen laktaz enzimi yeterince üretilmiyor olabilir. Fruktoz gibi normal şekerlerin de sindirim zorluğu oluşturarak gaz oluşumunu artırabildiği bilinir.
Yağ değil şeker kilo aldırır
Fazla şeker tükettiğinizde vücudunuz kanınızdaki şeker seviyesini normal seviyeye indirmek için giderek daha fazla insülin salgılıyor. Aldığınız şekeri yakamazsanız, yağ olarak depolamaya başlıyorsunuz.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri