Şeker hastalığı olmayanlarda kan şekeri düşüklüğü, 2. Şeker hastalığı olanlarda kan şekeri düşüklüğü. Şeker hastalığı olanlarda sık görülmesine rağmen, şeker hastalığı olmayanlarda daha seyrek görülür. Şeker hastalığı nedeniyle tedavi almayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü genellikle sık rastlanılan bir durum değildir.
Kan şekeri düşüklüğü olarak da adlandırılan hipoglisemi, vücudun ana enerji kaynaklarından biri olan glikozun referans aralık olan 70 mg/dL'nin altında olması durumu olarak kabul edilir. Bu durum çoğunlukla diyabet hastalığıyla ilişkilendirilir.
Kan şekerindeki düşüklük hayati sorunlara yol açabilir ve insülin kullanan herkeste görülme ihtimali mevcuttur. Kan şekerinin ayarı son derece önemlidir. Hipoglisemi tedavisine geç kalınması bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabilir.
Aşırı alkol tüketimi: Yemek yemeden çok fazla alkol içmek kan şekerini düşürebilir. Aşırı alkol karaciğerdeki depolardan kana glikoz, yani şekerin geçmesini engelleyebilir. Uzun süreli açlık: Yetersiz beslenme ve uzun süreli açlık süresinde karaciğerdeki şeker depoları tükenir. Bir süre sonra da kanda şeker düşebilir.
Kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), kan şekeri seviyesinin 50 mg/dL seviyesinin altında olmasıdır. Normal koşullarda vücut üç dört gün boyunca aç kalsa bile şeker seviyesinin aşağıya inmesine engel olur ve 60'ın sınırlarında kalır. Buna rağmen seviye giderek düşüyorsa bu hayati bir durum olduğunu işaret eder.
İlgili 27 soru bulundu
Terleme genelde boynun arka kısmında ve saç diplerinde görülebilir. Ayrıca sinirlilik, titreme, güçsüzlük, aşırı açlık, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulanık görme, endişeli hissetme ve kalp atım hızında artış gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu semptomlar şeker içeren yiyecekler yendikten sonra iyileşir.
Hipoglisemi, yani şeker düşmesi hızlı bir şekilde tedavi edilmezse, bilinç kaybı, titreme nöbetleri ya da kişinin komaya girmesi ve hatta ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Normal şartlar altında kan şekeri seviyesinin çok düşmesinin belirtileri arasında dudak, dil ya da yanakta karıncalanma veya uyuşma, düzensiz veya hızlı kalp atışı, kaygı, sinirlilik, soluk ten, terlemek, titremek ve yorgunluk bulunur.
Karbonhidrat içeren bir besin tüketilmesini takiben kan şekerinde artış söz konusu olur. Bu yükselmeye paralel olarak da pankreas tarafından insülin hormonu salgılanır.
Hipoglisemi, kan şekeri yani glikoz değerinin normalde düşük seviyede olması durumudur. Bu hastalık genellikle diyabet ile ilgilidir. Ancak çok nadir ilaçların yan etkisi olarak diyabet olmayan kişilerde de düşük kan şekeri durumu görülebilir. Kan şekeri seviyesinin normalden düşük olması halinde derhal tedavi gerekir.
Şeker düşmesi beyni vuruyor
Hipoglisemi beyin fonksiyonlarını düşüren bir travmadır. Kandaki şeker 70 mg/dl seviyelerine geldiğinde hastalarda ellerde titreme, soğuk terleme, açlık hissi, sinirlilik, huzursuzluk, gerginlik gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Şuuru açık olan hastada belirtiler görüldüğünde mutlaka ağızdan şekerli yiyecekler alınmalıdır. Belirtiler hafifse 1 elma, kuru üzüm, reçel, 4-5 kesme şeker, şekerli içecekler, meyve suyu, şekerli bisküvi rahatlıkla alınabilir. O anda kan şekerine bakılması yerinde olur.
– Hipoglisemik kişilerin besin çizelgeleri, protein açısından zengin, glisemik indeks bakımından düşük besinlerden oluşturulmalıdır. – Günlük beslenme programında mutlaka tam tahıllı ekmeğe, sebzeye ve glisemik indeksi düşük meyvelere yer verilmelidir. – Meyve asla öğün olarak tek başına yenmemelidir.
Bu yüksekliğin hangi safhasında şeker koması gelişebileceği hastaya ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Fakat şeker koması genellikle hastanın şeker seviyesinin 400 mg/dl'nin üzerine çıkması durumunda görülür.
Gün içinde yorgunluk hissi oluştuysa ve yemek yemeye fırsat bulamıyorsanız, bir tatlı kaşığı bal ile kan şekerinin düşmesini önleyebilirsiniz. Bal, enerjinizi yenileyen ve düşük kan şekerini sağlıklı seviyeye getiren bir besin olmaktadır.
1 Saatlik Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı? Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Yatmadan önce 120-180 mg/dl arası olması istenir. Üç aylık kan şekeri ortalaması ise %7,5 altında olsun istenir.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Diabetes insipidus (Yalancı Diyabet) aşırı idrara çıkma, aşırı susama ve aşırı su içme ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Sık idrara çıkma (özellikle gece idrara çıkma) ve gece idrar kaçırma en önemli belirtileridir. İdrar soluktur, renksizdir ve konsantrasyonu düşüktür.
Şekersiz Şeker Hastalığı Türleri
Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ve suyun böbreklerden geri emilmesinde görevli olan antidiüretik hormonun eksikliğinde ve/veya yetersizliğinde görülebilmektedir. İkinci tip şekersiz şeker hastalığı ise böbrek kaynaklıdır.
Bu tür davranışlar çok kez sarhoşlukla ilgili sanılır. Kilo aldırır mı? Evet, reaktif hipoglisemi kilo aldırır. Kan şekeri düşünce sık yemek yenir.
Tedavisi var mı? Nadir birkaç durum dışında kalıcı bir tedavisi, etkili bir ilacı veya ameliyatı maalesef yok. Hipoglisemi eğer pankreasınızdaki bir tümörden (insülinoma) kaynaklanıyorsa insülin salgılayan tümörün çıkarılmasıyla hipoglisemiden kurtulmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri