Hemşirelik kuramcılarından Virginia Henderson, sağlığa, iyileşmeye ya da huzurlu ölüme katkı sağlamak için etkili bir hemşirelik bakımını fizyolojik, psikolojik, sosyokültürel, spritüal ve gelişimsel insan gereksiniminin karşılanması olarak tanımlamıştır.
Serebrovasküler olay (SVO); iyi bir gözlem, sürekli değerlendirme ve kapsamlı bakım gerektiren bir hastalıktır. Sağlıklı yaşam biçimi alışkanlıkları, uygun tedavi ve iyi bir hemşirelik bakımıyla SVO'da değiştirilebilir risk faktörleri elimine edilebilir ve hastalık sonrası gelişebilecek komplikasyonlar önlenebilir.
Kronik hastalıklar içerisinde yer alan Serebro Vasküler Hastalık, beyni besleyen kan damarlarındaki trombüs, emboli ve kanamaya bağlı beynin kanlanmasındaki değişiklikler sonucu nörolojik defisitlerin ortaya çıktığı bir hastalıktır.
İskemik serebrovasküler hastalık: Beyni besleyen damarlarda tıkanma sonucunda oluşan nöronal hasardır. En yaygın inme tipidir.
SVO yani Serebro Vasküler Hastalık, insan beyninde kan akışının daha yavaş olması veya beyinde bir kanama yaşanması neticesinde gerçekleşen bir hastalıktır. Beyinde veya beyni besleyen damarların tıkanması veya kanaması sonucunda bölgede meydana gelen hasar SVO olarak tanımlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Günde 15 – 30 dk prone pozisyonu verilmelidir.
Serebrovasküler hastalığın tanısı; hastanın şikayetleri, hikayesi, klinik muayenesi ve görüntüleme (beyin MR, beyin tomografisi ve beyin kan dolaşımını sağlayan ana damarların renkli doppler ultrasonografisi) sonuçlarına dayanarak konulur.
önlenebilir. Bunlar sık görülen komplikasyonlardır ve özellikle omuzda olduğunda ağrı ve sakatlık kaynağıdır. Uzun dönemde rastalanılabilecek diğer komplikasyonlar ise, rekürren epileptik ataklar, yorgunluk, depresyon ve davranış problemleri, yeni bir SVO'nun gelişmesi ve multienfarkt demans olabilir(l).
SEREBRO VASKÜLER HASTALIK NEDİR? Beyin damarlarında kan akışının zayıflaması veya tamamen durması ya da beyin damarlarının yırtılması sonucu gelişen kanama nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tamamı serebro vasküler hastalıklar (SVO) yani beyin damar hastalıkları olarak tanımlanır.
Semptomlar başladıktan sonra ilk üç saat içinde müdahale gerçekleşirse hasta tam iyileşme şansını artırabilecek pıhtı çözücü ilaç tedavisi ile iyileşebilir. Bazı durumlarda ise tıkalı damarı açmak için cerrahi müdahale gerekebilir.
Beyin dokusunda bulunan damarlardan bir veya birkaçının tıkanması veya yırtılması sonucunda ortaya çıkan beyin hasarı, tıpta serebrovasküler olay (SVO) olarak adlandırılır. Yaygın kullanımda inme olarak da tabir edilen bu durumun kişisel sağlık üzerindeki etkileri, beynin hasar gören bölgesine göre değişiklik gösterir.
Serebrovasküler hastalık, beyne giden kan damarlarının ve kan akışının etkilendiği bir grup hastalığı tanımlamak için kullanılır. Bu hastalıklar, beyindeki kan damarlarının hasar görmesi, daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkar ve beyin fonksiyonlarını etkileyebilir.
SVH tipi; geçici iskemik atak (GİA), iskemik infarkt, laküner ve hemorajik SVH olarak tanımlandı.
İnme veya geçici iskemik atak öyküsü olan hastalarda kan basıncını <130/80 mmHg altına düşürmenin tekrarlayan serebrovasküler olayları azalttığı yönünde gözlemsel veriler mevcuttur ancak randomize kontrollü çalışmalar farklı sonuçlar vermiştir.
'İnme', 'felç' olarak da adlandırılan serebrovasküler olay beyin damarlarındaki ani tıkanıklık ya da beyinde meydana gelen kanama sonucu beyin dokusunda hasara neden olan hastalık grubudur. Serebrovasküler olay kalp rahatsızlıkları ve kanser ile birlikte en önde gelen üç ölüm sebebinden bir tanesidir.
Düşme fiziksel ve bilişsel sorunları olan inmeli hastaların mobilite eğitimlerini de kapsayan rehabilitasyon süreçlerinde en çok korkulan komplikasyonlardandır. İnmeli hastaların 1/3'den fazlası rehabilitasyon kliniklerinde kaldıkları süre içinde en az bir kez düşerler.
İskemik inme: İskemik inme beyne giden damarların tıkanması veya daralmasına bağlı olarak beyne giden kan akışının kritik seviyenin altına düşmesi sonucunda ortaya çıkan yeti kaybıdır. İskemik inme; serebrovasküler hastalıklar arasında en sık görülen nörolojik hastalıktır.
İnmeler iskemik(damar tıkanıklığı) ve hemorajik(kanama) inme olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Dünyada inmelerin %87'ini iskemik inmeler,%10'unu hemorajik inmeler,%3'ünü ise subaraknoid kanamalar(SAK)oluşturmaktadır.
İnmenin 2 çeşidi mevcuttur: Tıkalı bir arter (iskemik inme) veya bir kan damarı sızıntısı veya patlaması (hemorajik inme). Bazı kişiler, kalıcı belirtilere neden olmayan, geçici iskemik atak (TIA) olarak bilinen ve beyne giden kan akışında geçici bir kesinti yaşatan inmeye maruz kalabilir.
ICD-10 kodu: G46.8 Serebrovasküler hastalıklarda beyin damarlarının diğer sendromları
Hafif belirtilerin gözden kaçabildiği ya da beynin nispeten sessiz kalan bir bölgesinin tutulduğu durumlarda tesadüfen görüntülemelerde tespit edilen inmelere sessiz enfarkt ya da sessiz inme denmektedir.
Hemorajik inme, beyin kanamasına bağlı inme demektir.
Beyindeki bir kan damarı yırtılır ve bu damarın beslediği beyin bölgesi kanlanamamaya başlar; bu sırada damardan taşan kan çevre beyin dokularına da baskı yapmaya başlar. Hemorajik inme, acil tıbbi müdahale gerektiren hayati bir durumdur.
Hastanın durumu, inmenin kaynağına göre hekiminiz tedavinin şekline karar verecektir. İskemik inmenin ana tedavisi doku plazminojen aktivatörü (tPA) adı verilen bir ilaçtır. Damar yoluyla verilen bu ilaç beyninize kan akışını engelleyen kan pıhtılarını parçalar.
Hemipleji Nasıl Teşhis Edilir? Acil durum ekibi hastanın ne tür bir hemipleji geçirdiğini belirlemeye çalışır, ardından hastaneye varılınca hızlı bir şekilde görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Fizik muayene, kan testleri, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme (MR) kullanılarak tanı konur.
Kolun veya bacağın güçsüzleşmesi, bir şeyleri tutamamak, ayağı kaldıramamak, aniden kol veya bacakta hissizlik gelişmesi, kolun veya bacağın kendimize ait değilmiş gibi hissedilmesi inme belirtisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri