Soğuk baklavada normal baklavaya göre daha ince bir hamur var. Doğal olarak fıstık da var içinde. İçinde şeker yok denecek kadar az olmasından dolayı şeker hastaları da bunu tercih edebiliyor.
'HAFİF OLDUĞU İÇİN ÇOK TERCİH EDİLİYOR'
Soğuk baklava normal baklavaya nazaran hamuru daha ince, şeker oranı yok denecek kadar az ve süt var içinde. Şerbet yerine sütle tatlandırılıyor. Sonrasında ise üzerine çikolata serpiliyor.
Diyabetliler geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Mor baklava diğer bildiğimiz baklavaya göre bazı farkları var. Mor baklava diğer baklavalara göre daha hafif, şeker (diyabet) hastaları daha rahat tüketebiliyor. Damağa şeker tadı yoğun bir şekilde gelmiyor aksine daha çok fıstığın ve sadeyağın tadı damaklara geliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Örneğin, şeker hastaları bayramda 3 dilim baklava yediğinde şeker komasına girebilir. Ancak bu demek değildir ki şeker koması sınırı 3 dilim baklavadır. Bu sebeple şeker hastaları, şeker sınırına göre beslenmelidir.
Basit şekerin, unun ve yağın kullanıldığı klasik şerbetli tatlılarımızda, hem karbonhidrat oranı hem de kalori miktarı artıyor. Bu yüzden diyabet hastalarının çok dikkat etmesi gerekiyor. Baklava gibi şekerli gıdaların bir defada çok fazla tüketilmesi şeker komasına yol açabilir.
Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kandaki yüksek sodyum miktarıdır. Yemeklerin yanında turşu tüketmek istediğinizde düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz. Turşu tüketimi tansiyon ve şeker hastaları için ölçülü olmalıdır. Günlük turşuları tüketebilirsiniz.
Şeker kullanmayın ve basit şeker içeren tatlıları (bal, reçel, pasta, kek, kurabiye, marmelat, şuruplu tatlılar) tüketmeyin. Hazır meyve sularını tüketmeyin. Meyve suyu taze sıkılmış da olsa kan şekerinizi hızlı yükselteceği için tercih etmeyin.
Genellikle baklava, tulumba gibi hamur işi tatlılar yerine kazandibi, muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.
Bu sorunun kısa cevabı evet, şeker hastaları her çeşit pizzayı yiyebilirler .
Çok fazla şeker veya şekerli gıdalar yemek, tip 2 diyabeti tetikleyen başlıca nedenlerden biridir. Fazla şeker ensülin direncine ve kandaki ensülin artışına neden oluşturur. Bunun yanı sıra, daha fazla şeker yemek, karaciğer çevresinde yağ birikintileri oluşmasına yol açar.
Tatlının üstü bitter çikolata parçaları ile kaplanıyor. Lezzet alışkanlıklarında ön plana çıkan soğuk baklavalar bayram öncesinde rağbet görüyor. Baklava yufkası ile yapılan soğuk baklava, süt, az şeker, Antep fıstığı ve çikolata içeriyor. Tatlının üstü bitter çikolata parçaları ile kaplanıyor.
Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır.
Sütlü şerbeti sayesinde baklavaya kıyasla hafif bir lezzet sunan soğuk baklava, kalori bakımından baklavayla neredeyse aynı içeriktedir. Yapımında yer alan, tereyağı ve çikolata soğuk baklava yerken bol bol yağ ve karbonhidrat alınmasını sağlar. 1 porsiyon soğuk baklava 215 kcal.
Şeker hastaları için uygun değildir. Kuruyemişlerle az az sık sık beslenmesi uygun olur.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur. İlla ki alınacaksa da belirli orandan fazlası tüketilmemelidir.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Yapılan bazı çalışmalar, soğanın kan şekeri seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Yine şeker hastalarında yapılan bir çalışmada günde 100 gram çiğ soğan tüketiminin kan şekeri seviyelerinde önemli düşüş sağladığını ortaya koymuştur.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir.
Baklavanın üzerine konulan yeşil fıstık, ceviz gibi ürünler de baklavanın kalorisini daha da arttırıyor. Soğuk baklava, diğer şerbetli baklava türlerine göre daha az kaloriye sahip olduğu için genellikle diyetteki kişilerin soğuk baklava tüketmesi öneriliyor.
Toplumda yanlış bilinen bol şekerli tatlılar ve çikolatanın tüketilmesi şeker hastalığına yol açar inanışı son yapılan araştırmalar ile çürütülmüştür. Özellikle çikolata antioksidan maddeler içermesi nedeniyle artık şeker hastalarının kesinlikle yenmesi yasak listesinde değildir.
Bunun dışında tip 2 diyabet hastaları ne yememeli diye soracak olursak, gofret, kola ve pasta gibi yoğun şeker içeriği bulunan gıdaları sayabiliriz. Peki, diyabet hastaları ne yemeli? Diyabet hastaları için kaçamak olarak tüketilebilecek gıdalar arasında, şeker oranı çok düşük olan lifli bisküviler önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri