Karamelizasyon, Maillard reaksiyonundan daha hızlıdır ve yüksek ısı gerektirir. Bu reaksiyonlar sadece şeker içerir. Genellikle 150 ile 180 santigrat derece aralığında başlar ve şekerin içinde su moleküllerini kaybetmesi ile bir olaylar zinciri oluşur.
Birinci aşamadan sonra şekere dikkat edin. Şeker köpüre köpüre kaynamayı bitirdikten sonra biraz daha çökecek yine köpük köpük devam edecek ama su buharlaşmaya başladığı için taşmayacak. Bu aşamada 120-130 derece civarında oluyor. Üçüncü fotoğraftaki rengi almaya başladığında 165-170 derece civarına çıkıyor.
Şeker suda eritilerek karamelize edilir. Su, şekerin ısınmasını yavaşlatır ve daha akışkan bir karamel elde edilir. 1 su bardağı şekeri önce kalın tabanlı tavada kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın.
Bu iki proses arasındaki en önemli farklılık karamelizasyon için sadece şekerin yüksek derecede ısıya maruz bırakılması yeterliyken maillard reaksiyonu için şekerin yanı sıra proteinden sağlanan aminoasitler de gereklidir.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: Şeker 100 derecede kaynamakta -10 derecede ise donmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Kabın kenarlarındaki şekerler sarı renk alırlar. 145 dereceye kadar iyice sertleşir, 150 dereceden sonra tekrar yavaşca sıvılaşır, yanık şeker kokusu vermeye başlar ve rengi önce sarı, sonra açık kahverengi olur.
Karamelin şekerin ısıyla eritilmesiyle elde edildiğini belirtmiştik. Ancak bu noktada şekerin yanmasını önlemelisiniz. Şeker yandığı takdirde acılaşacak ve karamelinizin lezzetini bozacaktır.
Karameli çok sıcak bir şekilde soğuk bir kabın içerisine koymaya çalışırsanız donabilir ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. O yüzden ocaktan aldıktan sonra karıştırarak birkaç dakika bekletin.
Bu sürenin 5 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 küçük boy kavanoz ev yapımı karamel sos içindir. Afiyet olsun.
Şekeri yayvan bir tavaya koyun ve ocağı kısık ateşe alarak şekerin erimesini beklemeye başlayın. Şeker eridikçe önce şeffaflaşacak ardından karamelize olmaya başlayacaktır. Bu noktada karıştırmayın ve şekerin eriyerek karamel rengini almasını bekleyin.
Çok fazla ısıtmayın, ılıktan biraz sıcak olsa yeterli. Sütlü kremalı karışımı soğuyan kekin üzerine dökün, iyice yedirin. Soğuyan karamel sosu üzerine gezdirin.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Nerede ve ne kadar süre saklayabilirim? Karamel sos süt içerdiği için buzdolabında saklanması gerekiyor. Buzdolabında 2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Fincanlar içine yerleştirilir.150 derece fırında 1,5 saat pişirilir.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Karamel kaynayıp, birbiriyle iyice özleşince de, ( pürüzsüz olunca) ocaktan alıp hiç karıştırmadan soğumaya bırakıyoruz, soğuyan karamel istenilen yerde kullanıma hazır(yoğun kıvam istiyorsanız sütü daha az ekleyin, daha akışkan, ince kıvam istiyorsanız sütü fazla ekleyin.)
Karamel Sos ( Kremasız ) Tarifi Nasıl Yapılır? Şekeri tavamıza alıyoruz kısık ateşte erimesini bekliyoruz. Eriyip rengini aldıktan sonra 1. 5 çay bardağı suyumuzu ekleyip kaynaşmalarını sağlıyoruz. Ardından 1 su bardağı su ile karıştırılmış nişastamızı ekleyip yavaşça karıştırıyoruz. 5-10 dk sonra ocaktan alabiliriz.
Kremasız Lezzetli Karamel Sosu Tarifi Nasıl Yapılır? Küçük ve biraz derin bir tencereyi sudan geçirilip ıslatıyoruz. Üzerine şeker ilave edilir kısık ateşte arada tahta bir kaşıkla karıştırarak şeker eriyip rengi koyulaşıncaya kadar hafif kahverengi gibi olunca üzerine yağ ilave edilir. 1- 2 dakika karıştırılır.
Kapların yarısına gelecek kadar kaynamış suyu fırın tepsisine ekleyin. Tatlıları, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika, üzerileri hafifçe kızarana dek pişirin.
Şeker suda eritilerek karamelize edilir. Su, şekerin ısınmasını yavaşlatır ve daha akışkan bir karamel elde edilir. 1 su bardağı şekeri önce kalın tabanlı tavada kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Daha sonra üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ekleyin ve karıştırın.
Suyun donma noktası ile beraber aynı zamanda kaynama noktası yine deniz seviyesi üzerinden ele alınan derece eşliğinde ifade edilir. Bu konuda örneğin su deniz seviyesinde 100 santigrat derecede kaynar.
Eklenen tuz miktarı kaynama noktasını etkiler mi? Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
“Su 100 derecede kaynar.” cümlesi kader kavramını ifade ederken 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri