Şeker Hastalığına Bağlı Koma Belirtileri: Ölüme kadar götüren tehlikeli bir komplikasyondur. Kan şekeri çok yükselir ve vücut susuz kalır, bu nedenle komaya girer. Kan şekeri 600 mg/dl'nin üzerindedir.
Bu durum tip 1 diyabetli kişilerde daha sık görülür. Hiperglisemik hiperosmolar nonketotik sendrom. Bu yaşamı tehdit eden durumun belirti ve semptomları arasında 600 mg/dL (33,3 mmol/L) üzerinde kan şekeri, ağız kuruluğu, aşırı susama, ateş, uyuşukluk, kafa karışıklığı, görme kaybı ve halüsinasyonlar yer alır.
Tokluk kan şekeri için yemek yedikten en az 2 saat sonra yapılan ölçümde 140 mg/dL ve altındaki değerler normal kabul edilir. Değerler 140 ila 199 mg/dL arasındaysa prediyabet bulunabileceğini gösterir. 200 mg'nin üstünde çıkan değerlerde ise kişiye şeker hastalığı tanısı konur.
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir. Bu değer 60'ın altında olduğunda hipoglisemi durumu söz konusudur.
Değerlerin çok yüksek olması halinde akut bir acil durum söz konusudur. Hayati tehlikesi olan diyabetik koma gerçekleşebilir. Yüksek kan şekeri semptomları yorgunluk, yoğun susuzluk, idrara çıkma ihtiyacında artış ve bulantı olabilir. Yüksek kan şekeri değerlerinin öncelikli sebebi insülin eksikliğidir.
İlgili 37 soru bulundu
Şeker Hastalığına Bağlı Koma Belirtileri:
Ölüme kadar götüren tehlikeli bir komplikasyondur. Kan şekeri çok yükselir ve vücut susuz kalır, bu nedenle komaya girer. Kan şekeri 600 mg/dl'nin üzerindedir.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir.
Yüksek kan şekeri (hiperglisemi)
Artan susuzluk. Sık idrara çıkma. Tükenmişlik hissi. Mide bulantısı ve kusma.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Kandaki glikoz oranı artışı ile birlikte kan şekerinin yükselmesi sonucu hiperglisemi meydana gelir. Hiperglisemi, kan şekeri değerinin açlık durumunda 100 mg/dl üzerine, tokluk durumunda ise 140 mg/dl üzerine çıkmasıdır.
Sindirim sonrası insülin ve glukoz damarlarda dolaşmaya başlar. Hücre çeperinde bulunan insülin glukozun hücre içine girmesini sağlar. Bu şekilde glukoz enerji kaynağı olarak kullanılabilir hale gelir. Hücre içine giremediği durumda ise kanda yükselmesi, kan şekerinde artış (hiperglisemi) olarak adlandırılır.
Kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), kan şekeri seviyesinin 50 mg/dL seviyesinin altında olmasıdır. Normal koşullarda vücut üç dört gün boyunca aç kalsa bile şeker seviyesinin aşağıya inmesine engel olur ve 60'ın sınırlarında kalır. Buna rağmen seviye giderek düşüyorsa bu hayati bir durum olduğunu işaret eder.
Zehirli Şeker Hastalığı Belirtileri
Diyabetik ketoasidoz olarak da adlandırılan bu durum, kan şekerinin normalden yüksek olduğu ve insülin seviyesinin normalden düşük olduğu durumlarda ortaya çıkar. Vücuttaki bu dengesizlik ketonların birikmesine neden olur. Ketonlar zehirlidir.
7) Şeker Hastalığı İlk Nereye Vurur? Şeker hastalığı genellikle ilk etkilerini vücutta belirli bölgelerde gösterir. Bu bölgeler arasında genellikle gözler, böbrekler, kalp, sinirler ve cilt bulunur.
Tip 3 diyabet terimi, AH'de beyinde oluşan insülin eksikliği ve direncine dikkat çekmek için kullanılan bir terimdir. Postmortem çalışmalarda AH hastalarının beyinlerinde insülin reseptörü, insülin benzeri büyüme faktörü 1 ve 2 ve insülin haberci ribonükleik asit düzeylerinde azalma vardır.
Koma, travmatik kafa travması, felç, beyin tümörü, diyabet, enfeksiyon, ilaç veya alkol zehirlenmesi gibi altta yatan çeşitli rahatsızlıklar neticesinde ortaya çıkan, uzun süreli bilinçsizlik durumuna verilen addır. Komadaki bireyler, ağrılı uyaranlara, ışık ya da sese tepki veremezler.
İnsülin kullanmayan hastalar, kan şekerlerinin yükselmesi durumunda bol su içmelidir. Hiperglisemi görüldüğünde vücut kandaki fazla glukozu idrar ile birlikte vücuttan atma eğiliminde olduğundan, hastalar sık sık idrara çıkar. Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur.
· 50/70mg/dl: hipoglisemi olabilir. · 70/100mg/dl: normal kabul edilir. · 100/125mg/dl: gizli şeker olabilir. · 126mg/dl üzeri: diyabet olabilir.
Genel olarak, 180 mg/dL'den fazla yüksek kan şekeri değeri olarak görülmekte. 300 mg/dL'den fazla olması ise tehlikeli olarak değerlendirilir.[3] Ayrıca kan şekeri yükseldiğinde aşağıdaki belirtiler gözlenebilir.
Bir kişinin yemek yedikten 2 saat sonra kan şekeri 180 mg/dl nin üzerinde ise hiperglisemisi olduğu düşünülür.
Ani kan şekeri yükselmesi, sürekli bir şeyler yeme ihtiyacını da doğurmaktadır. Kişi sürekli olarak bir şeyler yeme ihtiyacı hisseder ve fazla yemek yeme sonucunda aşırı kilo alımı gerçekleşebilir. Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali ani şeker yükselmesinin diğer belirtileri arasındadır.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
Açlık kan şekeri bir önceki gün yediklerimiz, stres, kahve içimi gibi farklı faktörler nedeniyle bir ya da iki kereye mahsus olmak üzere 140 mg/dl düzeylerine kadar çıkabilir. Daha yüksek değerler için iç hastalıkları uzmanına danışmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri