TÜİK verilerine göre şeker pancarı üretiminde en çok üretim yapan iller; Konya, Eskişehir ve Yozgat olarak sıralanabilir.
Şeker kanuna göre yurtiçi talebe göre üretilen ve yıl içinde iç pazara verilen şeker miktarı A kotası, bunun belli bir oranına karşılık gelen ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarına B kotası adı veriliyor.
Eskişehir Şeker Fabrikası, üretim kapasitesi açısından kurulduğu yılda Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğine sahiptir. Fabrika, günümüzde günlük 8 bin 200 ton pancar işleme kapasitesine sahiptir.
Suyun az olduğu kurak bölgelerde ise sulama yapılarak üretilmektedir. Susurluk, Balıkesir, Adapazarı, Çarşamba şeker fabrikaları üretim bölgeleridir. Ayrıca Amasya Şeker Fabrikasının da bazı bölgelerini içine almaktadır.
Şeker üretiminin gereksinim üzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Şeker pancarı hangi bölgede yetişir? Türkiye'de kıyı şeritleri dışında hemen hemen her bölgede yetiştirilebilir. İç Anadolu bölgesi, şeker pancarı üretiminin yarıya yakınını üstlenir.
Şeker Pancarı Üretimine Göre Ülkeler. Rusya FederasyonuI, yılda 42.065.957 ton üretimle dünyanın en büyük şeker pancarı üreticisidir.
Şeker Kamışı'nın ise tek üretim yeri Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Düzce oldu. Türkiye'de sadece Düzce'de üretimi yapılan Şeker Kamışı'nın üretimi ise 2019 yılı sonu itibari ile 206 ton olarak belirlendi.
KURUMSAL. Torku markası, bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker'in vizyoner bakış açısının sonucu olarak 2007 yılında ortaya çıktı.
Türkşeker Tarım A.Ş.; %51'i Vakıf Katılım Bankası'na %49'u Türkiye Varlık Fonu'na ait, bir Anonim Şirket olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir.
22.Aralık. 1925 tarihinde Alpullu Şeker Fabrikasının temeli atılarak onbir ayda fabrikanın montajı bitirilmiş ve 26.11.1926 tarihinde fabrika işletmeye açılarak ilk Türk şekerini üretmiştir. 1933 yılına kadar ülkemizin şeker ihtiyacı bu iki fabrikanın üretimi ile kısmen karşılanmıştır.
Haritada işaretleyecek olursak İç Anadolu Bölgesi, şeker pancarı ekimi ve üretimi konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. Dünya genelinde yapılan şeker pancarı üretimi listesinde ise Türkiye 5. sırada yer alıyor.
Burdur Şeker Fabrikası 2022-2023 yılı Pancar Alım Kampanyası açılış töreni gerçekleştirildi. 102 gün sürecek yeni kampanya döneminde 6 il 24 ilçe 148 köyden 3 bin 822 çiftçinin üreteceği 580 bin ton şeker pancarı işlenerek, 73 bin ton kristal şeker, 22 bin ton melas, 158 bin ton yaş pancar posası üretimi hedefleniyor.
K-Q-ISO-EN-9000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip; Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür.
Torku, 1950'li yıllarda kurulan Konya Şeker fabrikasına kadar dayanan geçmişe sahiptir. Konya Şeker kooperatifinin bir markası olan Torku ilk şeker üretimiyle başlamıştır. Daha sonra bünyesine ürünlerini katarak bir gıda markası oldu.
Konya Şeker Fabrikası 1954'te üretime başlamıştır, şirketin büyük hissedarı, 46 bin üreticinin ortak olduğu Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'dir.
Kelime anlamı “ipeksi, ipek gibi sağlam” olan Torku ile 2007 yılında çikolata ürünleriyle tüketiciye merhaba dedik ve kısa sürede unlu mamullerden, çikolata kaplamalı ürünlere, şekerlemeye, dondurulmuş patatesten süt ve et ürünlerine, bulgurdan meyve suyuna sirkeden şalgama kadar geniş bir yelpazeye ulaştık.
Türkiye'de Bulunan Şeker Fabrikaları
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Ağrı, İstanbul, Bitlis, Bilecik, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Muş, Samsun, Konya, Şanlıurfa, Van, Manisa ve Uşak gibi daha birçok il üzerinde şubesi bulunan TÜRKŞEKER fabrikası, şeker sektörünün en büyük şirket bünyesi durumundadır.
Şeker pancarının faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanı temizlemesi ve iltihapları önlemesi de bulunmaktadır. Şeker pancarı cilde faydaları olan bir gıdadır. Cilt neminin ve renginin dengelenmesine yardımcı olan pancar kırışık oluşumunu da yavaşlatır.
Ülkemiz 2021/22 PY itibarıyla, Rusya, ABD, Almanya ve Fransa'nın ardından dünyanın pancar şekeri üreten 5 inci, Avrupa'nın ise 4 üncü büyük ülkesi olup, Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında 13 üncü sıradadır.
Anavatanı Türkiye, Suriye ve Mısır olan şeker pancarının, Fransa ve Almaya başta olmak üzere Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'da yetiştiği görülür. Türkiye'nin şeker üretiminde çok önemli bir yeri olan şeker pancarı ülkemizde en çok İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişir.
TÜİK verilerine göre; 2020 yılında Türkiye'de yaklaşık 3,4 milyon dekar alana şekerpancarı ekilmiş olup, en fazla ekimin olduğu iller sırasıyla Konya, Eskişehir ve Yozgat'tır.
Yozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor. ozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri