Şeker pancarı soğuğa son derece daya- nıklı, kuraklık sevmeyen ve yetişme döneminde mutlaka sulama isteyen iki yıllık bir tarım ürünüdür.
İlkbahar döneminde yağışlı, yaz dönemlerinde sıcak ve kurak olan iklimler şeker pancarının yetiştirilmesi için verimli alanlardır.
Silolarda, -5 oC'ın altındaki sert donlardan, öncelikle köklerin kuyruk ve kazık kök kısımları etkilenir. Kökler, genelde -9 oC'ın altındaki donlarda donar.
Şeker pancarının iklim isteği ılıman-serindir. Yetiştiği süre boyunca 2500–2900 °C toplam sıcaklığa ihtiyaç duyar. Tohumların çimlenmeye başlaması için en az 7-8 °C sıcaklık olması gerekir. Çimlenme için ideal sıcaklık ise 25 °C'dir ve bu sıcaklık 28-30 °C'ye yükseldiğinde, çimlenme olumsuz yönde etkilenir.
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
İlgili 40 soru bulundu
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
Kış sebzesi olan pancar iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca folat, manganez, potasyum, demir ve C vitamininden de zengindir.
Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir. Şeker Pancarı En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Şeker pancarı en çok ve en iyi deniz seviyesinden yaklaşık 800 - 900 metre yüksek yerlerde yetiştirilir.
Tohum israfını ve tekleme işçiliğini azaltmak için, sıra üzeri ekim mesafesi toprak verimliliği ve tavına göre ayarlanmalıdır. Bunun için ekimin tavında yapılması, ideal bitki sıklığına ulaşmada en iyi neticeyi verecektir. Şeker pancarı, dörtlü münavebe sistemi nedeniyle dört yılda bir aynı tarlaya ekilir.
Sulamaya bitkile- rin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır. İç Anadolu da yıllık su tüketimi Nisan 60 mm, Mayıs 90 mm, Haziran 180 mm, Temmuz 270 mm, Ağustos 270 mm, Eylül 180 mm ve Ekim 75 mm olmak üzere toplam 1125 mm'dir.
Aslında yetişkinler için bile pancarın kabuğunu sindirmek zordur. Uzmanlar 8. ayın bebekleri pancarla tanıştırmak için uygun olduğunu söylüyor.
1 Kilogram Toz Şeker Kaç Kilogram Pancardan Elde Edilir ? Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.
Şeker Pancarı Kaç Ayda Yetişir? Şeker pancarı üretimi yaklaşık olarak 6-7 aylık bir süreci kapsar.
Şekerpancarı, etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgiller familyasından 2 yıllık tarım bitkisi. 1 yıl vejetatif organları, 2. yıl ise generatif organları gelişir.
Şeker pancarı hangi toprakları sever? Şeker pancarı havalanma oranı yüksek, taban suyu yüksek olmayan, derin yapılı ve organik madde açısından zengin toprakları sever. Tuzluluğa orta derece dayanımı olan şeker pancarının yetişmesi için ideal pH değeri 6.5 – 7.3 arasındadır.
Yaklaşık olarak 100 bin çiftçi ve etki alanıyla 3 milyon insana ekonomik gelir sağlayan şeker pancarı, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamaktadır.
Türkiye'de sadece Düzce'de üretimi yapılan Şeker Kamışı'nın üretimi ise 2019 yılı sonu itibari ile 206 ton olarak belirlendi. Şeker kamışının üretiminin yapılmasının ardından önce suyu sıkılıyor daha sonra ise pekmeze dönüştürülüyor. 2019 yılı sonu itibari ile Düzce'de 21 ton şeker kamışı pekmezi üretimi yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şeker pancarı alım fiyatını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şeker pancarı alım fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 245 artırarak 1400 TL olarak belirlediklerini açıkladı.
Şeker pancarı içerisinde çok fazla şeker bulunmasından kaynaklı olarak fazla tüketilmesi zararlı olan bir besindir. Şeker pancarı az ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde bir sorun yoktur ancak fazla tüketiminde bazı sorunlara yol açar.
Pancar tohumları nemli ortamı sevdikleri için nemli toprakta daha sağlıklı ve hızlı olgunlaşmaktadır. Pancar tohumun bulunduğu toprağın nemsiz kalması tohumun geç ve sağlıksız olmasına neden olacağı için sık sık pancar tohumunun toprağı ıslatılmalıdır. Düzenli sulama ile sağlıklı ürünler elde edilir.
Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösterir. Yine diyabeti olanlar da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir.
Kuru ve yaş olarak hayvanlarda yem olarak kullanılan şeker sanayinin yan ürünüdür. Şeker pancarı küspesi enerjisi yüksek bir yemdir. Şeker pancarı küspesinin besin değeri yüksektir ve hayvanlar severek tüketir.
ANASAYFA > TARIM2023 > Pancar yerine ayçiçeği ve mısırı tercih ediyorlar! Aksaray'ın önemli tarım potansiyeli yörelerinden olan Eskil ilçesinde pancar yetiştiriciliğine olan ilgi azalıyor.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri