Haşladığınız şeker pancarlarının üzerine katın ve kırmızı pancarın suyunu üzerine ekleyip hepsini karıştırın. Karıştırdıktan sonra turşu kabına alıp cin biberleri, sarımsağı, sirkeyi, suyunu ve tuzunu ekleyin. Turşunuzu hiç açmadan 4 hafta bekletin.
Pancarların pişirilmesinden anlayacağınız gibi yumuşak oluyor pancar turşusu. Yerken doğrudan sirke kokusu hissedilmiyor ama ekşisi hissediliyor. Ekşiyi o kadar hissetmek istemiyorsanız sirke miktarını azaltabilirsiniz. Yine aynı şekilde tuz miktarını da damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Pancarları haşladığınız suyun içine 1 su bardağı sirkeyle birlikte atın ve tuzun erimesini bekleyin. Tuz eridikten sonra 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin ve kavanozun ağzını iyice kapatın. Oda sıcaklığında 2 gün bekletin.
Bunun için pancarlara ön haşlama yapmadan kabuğunu ince soyup, küp şeklinde doğrayın. Bir kavanoz içine doğradığınız pancarları koyun. Üzerlerine tuz, sirke ve içme suyu ekleyip, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Haşlamadan pancar turşusu uzun sürede olacaktır.
Şeker pancarından şeker eldesi için şu aşamalar uygulanır:
Süzme ve eritme, Küp şeker ve toz şekerin ayrıştırılması, Son olarak yan ürün olan melas ve küspenin (şeker pancarı posası) hayvan yemi olarak değerlendirilmesi.
İlgili 32 soru bulundu
Yıkanmış, soyulmuş pancarları suda yumuşayana kadar haşlayın. Süzdükten ve soğuttuktan sonra Koroplast Kilitli Poşete yerleştirin. Havasını alarak kapatın. Derin dondurucuya yerleştirin.
Kırmızı pancar, kalorisi ve yağ oranı düşük, vitamin ve mineral açısında oldukça zengin bir besindir. Çiğ veya turşu olarak tüketilebileceği gibi yemeklere de eklenebilir.
Pancarları iyice yıkadıktan hatta fırçaladıktan sonra kabuklarıyla haşlarsanız rengi koyu olacaktır. Soyup pişirdiğinizde de bu koyu mor rengi elde etmeniz oldukça zor. Suyunu ayarlarken dikkat etmeniz gereken haşlama suyunu dökmemek. Böylece hem lezzeti hem de rengini koruyabilirsiniz.
Pancarlar yumuşayınca ayrı bir yerde karıştırdığınız sirke, tuz ve rendelenmiş sarımsakları karıştırın ve üstlerine dökün. Ardından altını kapatıp soğumaya bırakın. Ve soğuduktan sonra maydanozla süsleyip servis edin. Afiyetler olsun!
Antioksidan özelliğiyle dikkat çeken pancar genellikle turşusu kurularak tüketiliyor. Alanının uzman doktorları ve beslenme uzmanlarının sıklıkla tüketilmesini tavsiye ettiği bu pancar turşusu aynı zamanda da A, B ve C vitamini bakımında oldukça zengin.
Haşladığınız şeker pancarlarının üzerine katın ve kırmızı pancarın suyunu üzerine ekleyip hepsini karıştırın. Karıştırdıktan sonra turşu kabına alıp cin biberleri, sarımsağı, sirkeyi, suyunu ve tuzunu ekleyin. Turşunuzu hiç açmadan 4 hafta bekletin.
Ben 3 adet kavanoz kullandım pancarları kavanozlara koyalım. Üzerine sirkeyi 3 kavanoza pay edelim sarımsakları aralarına serpiştirelim tuzu ılıyan pancar suyunun içine ilave edelim eritelim. İsteğe göre kırmızı acı biberi kırarak aralarına koyabilirsiniz ben koymadım kavanozlara pay edelim.
Pancar Turşusu İçin Malzemeler :
1,5 kilo kırmızı pancar. 1,5 çay bardağı üzüm sirkesi. 3 tatlı kaşığı kaya tuzu. 3 çay kaşığı toz şeker.
Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklayarak 3 ay boyunca tüketebilirsiniz. Açılan turşu kavanozunu kesinlikle oda sıcaklığında saklamayın.
Tuzunu, sirkesini ve limon tuzunu atıp, 10 dakika kadar tekrar kaynatıyoruz damak tadınıza göre tuzunu. Soğuyunca, kaselere servis yapıp hemen yiyebiliriz. Kavanoza koyup buz dolabında muhafaza edebilirsiniz.
Buzdolabında muhafaza edip 3 gün sonra yemeye başlayabiliriz.
Pancarlar kevgirle sudan çıkarılır ve haşladığımız su oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Haşlama suyu ılıdığında sirke ve limon tuzu da eklenip karıştırılır.
Pancar turşusunu yaparken kaya tuzu kullanmalısınız. Evde bulunan ince tuzlardan kullanırsanız turşunuz çok daha erken eriyecektir. Pancar turşunuzu güneş almayan serin ve kuru bir ortamda saklamalısınız.
Pancarlar soyulur dilim dilim doğranır.1 saat haşlanır soğuyunca sirke dövülmüş sarımsak, tuz, zeytin yağ ilave edilir.
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Beyaz küflenme sebebi; Turşuyu yaparken kabımızın en üstüne yeteri kadar su koymadığımızda turşumuz açıklıkta kalınca bu tarz küflenmeler-bozulmalar olur. Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur.
Çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave ederek ve yukarıda anlattığımız şekilde yeni bir kavanoza aktararak da kurtabilirsiniz. İçerisine 1 avuç kadar nohut ilave ederseniz de tuzluluk oranını azaltmanıza yardımcı olur.
Ancak, şeker üretiminin gereksinimüzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir. Şeker üretim ve arzında istikrarın sağlanabilmesi amacıyla da 2001 yılında Şeker Yasası çıkarılmıştır.
Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır; Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur.
Şeker pancarı sinir hücrelerini olumlu yönde etkiler. Bu da kişinin sakinleşmesi ve daha huzurlu hissetmesini sağlıyor. Şeker pancarı tüketmek kadar şeker pancarı suyu tüketmek de faydalıdır. Şeker pancarı suyu tüketimi kanser hastalığının olumsuz etkilerini azalttığı gibi kişilerin kansere yakalanmasını da engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri