Homojen karışım Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu, çelik,22 ayar altın vb ile içerisinde bulunduğumuz hava homojen karışıma örnek verilir.
Belli bir kimyasal formülle gösterilebilen, aynı cins atom ya da moleküllerden oluşmuş maddelere saf maddeler denir. En az iki ve daha fazla saf madde içeren maddelere karışım denir. Çeşme suyu, şekerli su birer karışımdır. Çünkü içerdikleri ana maddenin dışında çeşitli maddeler içerirler.
Homojen karışım
Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz hava homojen karışıma örnek verilir.
Süspansiyon, katı ilaçların bir sıvı içinde ufak partiküller halinde dağılması suretiyle elde edilir, bekleyince katı mad-de dipte çökebilir. Kullanılmadan önce çalkalanmalıdırlar.Bir sıvı diğer bir sıvı içinde ufak damlacıklar halinde dağılıp kolloidal bir karışım oluşturursa buna emülsiyon adı verilir.
Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara da Homojen Karışım adı verilmektedir (örneğin: çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları, vb.). Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler.
İlgili 27 soru bulundu
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
Bir başka ifade ile homojen bir yapıda bulunmayan tüm karışımlara heterojen karışımlar denir tanımı yapılabilir. Burada tuz ile suyun karışımı örnek verilebilir. Su ve tuz ile yapılan karışımda tuzun şeklini görmek mümkün değildir. Ayrıca tuzlu suyun her yeri aynı özelliği gösterir.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema. Tereyağ ve margarinde su damlacıkları yağ ile çevrilidir (yağ içinde su emülsiyonu); süt ve kremada ise yağ damlacıkları su ile çevrilidir (su içinde yağ emülsiyonları).
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Bu yöntemde karışım ısıtılır. Karışım yeterince isınınca su buharlaşır, geriye suda çözünmüş olan katı madde kalır. Örneğin tuzlu sudan tuzun, şekerli sudan şekerin ayrıştırılması buharlaştırma yöntemi ile sağlanır. Isıtma sonunda su buharlaşır.
Birçok katı, sıvı ve gaz maddeler suda çözünürler. Çay, deniz suyu, kola, mürekkepli su, alkollu su, şekerli su vb. çözeltiye örnek verilebilir.
En az iki ve daha fazla saf madde içeren maddelere karışım denir. Çeşme suyu, şekerli su birer karışımdır.
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir. Kolloidal çözelti nedir? Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5-10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
B) Emülsiyon(sıvı-sıvı): Sıvı –sıvı HETE- ROJEN karışımlara emülsiyon denir. ÖR: Yağ- su, benzin-su, süt, mazot-su, benzin-mazot, aseton-su, CCl4-su,...
Emülsiyon bir karışım türüdür. En fazla bilinen emülsiyon örneği ise yağ ve suyun karışımı olarak ifade edilmektedir. Su ile karıştırmaya çalıştığınız da yağ damlacıkları su içerisinde dağılım sağlayacaktır. Benzin ve su karışımı da en fazla bilinen emülsiyon örnekleri arasında yer almaktadır.
İki fazda da damlacıklar oluşur. Karıştırmanın durdurulması ile damlacıklar bir araya gelerek iki sıvı birbirinden ayrılır yani faz ayrılması olur. Emülsiyonlarda iki sıvının birbiri içerisinde homojen karışmasını/dağılmasını sağlamak üzere emülgatör (sürfaktanlar) kullanılır.
Emülsiyonlar, karışmayan iki sıvının birbiri içinde dağılmasından oluşan, homojen görünüşlü heterojen sistemlerdir. Termodinamik olarak dayanıklı değildirler. Emülsiyon içerisindeki dağılmış damlacıklar (globüller) karışımın iç fazını, diğer sıvı kısım ise, dış fazını (sürekli faz) oluşturmaktadır.
Bir emülsiyon, yağ ve su gibi birbirine karışmayan iki parçanın eşit bir karışımıdır. Parçalardan biri diğerinde minik mikroskobik damlacıklar şeklinde dağılır. Karışım, iki faz arasındaki arayüzü stabilize edebilen bir emülgatör olarak bilinen üçüncü bir bileşen sayesinde stabil kalır.
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda homojen karışımın zıttı olarak ifade etmek mümkün.
Heterojen karışımlar dört farklı gruba ayrılmaktadır. Bunlar süspansiyon, emülsiyon, aerosol ve koloit gibi gruplar olmaktadır. Bir katı ve sıvının gaz içinde dağılması ile oluşan karışımlara aerosol adı verilmektedir. Bu nedenle sis aerosol grubunda yer almaktadır.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Fakat süt heterojen bir yapıya sahip bir sıvı olmaktadır.
Gazoz sıvısına bakıldığında içerisindeki hava kabarcıkları çok rahat bir şekilde görülmektedir. Ancak gazoz şeker ve karbondioksitin suyun içerisinde eşit bir şekilde çözülmesiyle elde edilmektedir. Görünenin aksine gazoz bir homojen karışımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri