Keki biraz daha tatlandırmak isterseniz içerisine şekersiz çikolata ya da 2 yemek kaşığı kadar bal ilave edebilirsiniz. Kekinizi hazırlarken karbonat yerine 1/2 paket kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Toz şeker yerine pudra şekeri kullanacaksanız miktarı biraz azaltmanız gerekir. 2 su bardağı toz şekerin karşılığı 1 tam 3 çeyrek su bardağı pudra şekeridir.
kurabiye ya da kek yaparken genellikle şeker yerine pekmez ya da bal tercih ediliyor ama nasılsa şeker tüketmiyorum diye düşünmeyin çünkü pekmezi defalarca pişirmek oldukça zararlı. A Haber'e konuşan uzman isim, "Tatlı yapımında kullanılıp da tekrar tekrar pişirilmesi yine daha da zararlı olmasına yol açabiliyor.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar.
İlgili 15 soru bulundu
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Hepimizin mutfağında yer alan klasik yağlardan yola çıkarak anlatalım. Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler
Hurma. Pekmez. Akçaağaç şurubu. Esmer pirinç şurubu.
1 su bardağı şeker. 1 su bardağından az üzüm pekmezi.
İçinde hiç rafine şeker olmayan, bol fındıkla hazırlanan şekersiz kakaolu kek, normal bir kakaolu kekten tat anlamında farksız. Minicik bir farkı var, o da kekinizin klasik bir kek kadar pofuduk olmayışı. Mis kokusunu ise kakao ve vanilya özütüne borçlu. Keki fitleştirmek de mümkün.
Ancak yağ olmadan da kek olur, hem de şahane olur! Kıvamı daha süngerimsi, tadı da daha hafif olan bir tarif var karşınızda. Kabarıp kabına sığmayan, nefis mi nefis yumuşacık yağsız kek tarifi ile karşınızdayız. Kıvamını güzelleştirmek için süt ve yoğurdu birlikte kullanıyoruz.
Geçenlerde kek yapmaya kalkışıp evde normal un olmadığını fark edince ben de tam buğday ununu kullanmaya karar verdim. Güzel bir kek oldu, kabarmamasından korkmuştum ama gayet güzel kabardı ve fotoğraftan da anlaşılacağı üzere un taneleri irmik gibi kalın ve ağza geliyor.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
Çünkü bu nefis, harika, yumuşacık kekin içinde hiç şeker yok! Sadece pekmezle tatlandırıyorsunuz ve tadına doyum olmuyor. Üstelik pekmezin pişince verdiği aromalı kokusu da cabası.
Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içermektedir.
Tahin-pekmez, yüksek oranda şeker ve yağ içerir.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
Doğal tatlandırıcılar genellikle bitkilerden ve bitki köklerinden elde edilip ayrıştırılır. Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
Sütlü tatlı, reçel, kek, kurabiye, ve ya şerbetli tatlıların yapımında; 1 su bardağı rafine şeker yerine 4/3 bardak hurma suyu tatlandırıcısı kullanmak yeterlidir.
Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Kek tariflerinde de oda sıcaklığında tereyağı kullanılmasının sebebi hamurla kolaylıkla bütünleşmesi ve hafif kurabiye gibi doku veriyor olması. Eğer kıtır kıtır kurabiyeler tatlılar istemiyorsanız tercihiniz oda sıcaklığında tereyağlarından yana olsun.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri