Şekerli vanilin her türlü çörek, kurabiye, kek, süt tatlıları ve hamur tatlılarında kullanılan bir aromadır. Küçük paketler halinde satılır. Vanilin aslında vanilyanın içerisinde yer alan ana maddedir.
Şekerli vanilin her türlü kek, kurabiye, tatlı çörek, süt ve hamur tatlılarında kullanılabilen koku verici aromadır. Küçük paketlerde satılan şekerli vanilin, vanilya ile bütün kek, kurabiye, sütlü tatlı tariflerinde yer alır. Yaygın bir kullanım alanı ise dondurma ve çikolatadır.
Vanilin aslında vanilyanın içinde bulunan, kokusunu sağlayan ana etken maddedir. Vanilyanın içinde bulunan yüzlerce aroma veya tat verici bulunur, bunlardan kimyasal olarak sadece vanilin taklidi elde edilebilmiştir. İşte paketlenmiş “şekerli vanilin” aslında bir anlamda taklit vanilyadır.
Şekerli Vanilin Zararlı Mı? Vanilin içerisinde sentetik maddeler bulunmaktadır. Bu sentetik maddeler ise kanserin sebeplerinden birisidir. Bundan dolayı şekerli vanilin oldukça zararlı ve tehlikeli bir gıda maddesidir.
Anavatanı Madagaskar ve Meksika olan vanilya bitkisi Salepgiller familyasından hoş kokulu bir bitkidir. Pastalarda, tatlılarda, şampuan, krem ve losyonlarda sıklıkla kullanılan vanilya, özellikle yaydığı hoş koku sayesinde kozmetik sektörünün kalbi olan parfümlerin de ana bileşenidir.
İlgili 27 soru bulundu
Şekerli vanilin her türlü çörek, kurabiye, kek, süt tatlıları ve hamur tatlılarında kullanılan bir aromadır. Küçük paketler halinde satılır. Vanilin aslında vanilyanın içerisinde yer alan ana maddedir.
Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Vanilya Tozu Zararlı Mı? Vanilyanın bilinen bir zararı yoktur.
Peki bakalım örnek Şekerli Vanilin'e… Pakmaya Şekerli Vanilin içeriğine baktığımızda Şeker, Vanilin ve Topaklanmayı Önleyici olduğunu görüyoruz. Üründeki Vanilin oranı ise sadece %3'tür. Herhangi aksi bir ifade olmadığına göre Vanilin'in doğal veya doğala özdeş olmadığını anlıyoruz. Bu ürünün tek paketi 5 gr.'dır.
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
Vanilyalı Buzlu Kahve
Sütü ve vanilya özünü güzelce karıştırın daha sonra üzerine kahveyi ekleyin ve dilediğiniz kadar şeker koyun. Tercihe göre üzerine vanilyalı dondurma da ekleyebilirsiniz.
Bu leziz ve hoş kokulu baharat ilk olarak Aztekler tarafından kullanılmış, Amerika'ya yerleşen İspanyollar tarafından da dünyaya tanıtılmıştır. Vanilya kokusu önceleri tapınaklarda kötü ruhlardan korunmak amacıyla dini ritüellerde kullanılırken daha sonraları bu baharat besin olarak tüketilmeye başlanmıştır.
1 adet şekerli vanilin kaç kalori? Dr.Oetker Şekerli Vanilinin 100 gramında 399 kcal kalori, ayrıca 1 Paket yani 5 gram Dr.Oetker Şekerli Vanilinde 20 kalori bulunmaktadır.
Vanilya aroması, yoğun ortamlarda çözünen bir sıvı aroması'dır. Vanilya bitkisi pahalı olduğundan dolayı kimyasal olarak aroması kullanılır. Vanilya aroması kek, pasta, şekerleme, lokum, çikolata vb. gibi gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Saklama Koşulları
Serin kuru ve kokusuz ortamda saklayınız.
Oetker Damla Sakızlı 3'lü Şekerli Vanilin 29 TL'ye, %52 indirimle Kenton 5 gr 36'lı Paket Şekerli Vanilin 23 TL'ye, %29 indirimle Dr. Oetker 5 gr 5'li Şekerli Vanilin 4,38 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Monin Sugar Free Vanilla/Şekersiz Vanilya (700 ml) şurubu kalorisiz tatlandırıcı olan sukraloz kullanılarak üretilmiştir. Direkt olarak şekerden elde edilen sukraloz tatlı hissiyatını vermesine rağmen diğer tatlandırıcılar gibi ağızda metalimsi tat bırakmaz.
Kokusu bile başlı başına iştah açıcı bir özelliğe sahip olan vanilyanın yetiştiği bölgelerde kıymeti bilinen bir bitkidir. Birçok alanda kullanılan vanilya bitkisinin anavatanı Madagaskar ve Meksika'dır.
Vanilya özü, vanilya çekirdeklerinin su ve etil alkol karışımına ilave edilmesiyle yapılır. Öz, vanilya aromasını vanilya çekirdeklerinde bulunan vanilin adlı molekülden alır. Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir.
Vanilya çayını hazırlamak için öncelikle 250 ml suyu tercihen porselen ya da cam bir çaydanlıkta kaynatın. Kaynamış olan suya 1 tatlı kaşığı vanilya bitkisini ekleyin. Vanilya çayının demini salması ve daha lezzetli olması için 30 dakika kadar demlenmesi tavsiye edilir.
1894 yılından bugüne aktarılan seçkin lezzet Dr.Oetker Şekerli Vanilin. 1 poşet şekerli vanilin 500 g un veya 1 litre süt için idealdir. 5 g'lık poşetler halinde paketlenmiş ve 5'li paket şeklinde satışa sunulmuştur.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Tuz gibi, şeker süresiz uzun bir süre devam eder, özellikle de hava geçirmez bir kapta saklarsanız. Ancak şeker sudan hava emerse ve katı bir kayaya dönüşse bile, kalitesini kaybetmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri