Diyetteyken tam buğday makarna yenir mi? Diyette kepekli makarna, seçilebilecek en ideal makarna çeşitlerindendir. Beyaz makarnadan ziyade kepekli ve tam buğday makarna tüketmek, az porsiyonla daha fazla doyum sağlamayı mümkün kılar.
Diyete Makarnayı Ne Miktarda, Ne Sıklıkla Dahil Edelim? Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız öğünlerinizin yanında 6-8 yemek kaşığı kadar tam buğday makarna tüketebilirsiniz. Diyette iseniz kadınlarda 2-3 yemek kaşığı, erkeklerde 4-5 yemek kaşığı tercih edilebilir.
Kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşürür. Bu nedenle Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalarının porsiyon kontrolünü iyi yaparak tüketebileceği bir besindir.
Sadece tatlılardan değil hamur işlerinden, beyaz ekmekten, makarnadan ve aşırı miktarda karbonhidrat içeren diğer gıdalardan da uzak durmalısınız.
Peki tüm diyabet hastalarının bol bol yemesi için teşvik edildiği tam buğdayın glisemik indeksi kaçtır biliyor musunuz? Tam 72! Yani, tam buğday kan şekerini şekerden daha hızlı ve daha güçlü şekilde yükseltir.
İlgili 38 soru bulundu
Makarna diyeti uygularken tercihiniz kepekli makarna ya da tam buğday unlu makarnadan yana olması tavsiye edilmektedir. Bu çeşitler diğer bilinen makarnalara göre çok daha uzun süre tok tutmaktadır. Yüksek lif içerdikleri için içerisindeki kompleks karbonhidratlar kana daha yavaş karışır.
İstediğiniz tam buğday unlu 1 su bardağı makarnayı pişirin. Az miktarda makarna suyu ayırın. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 3-4 diş ince dilimlenmiş sarımsak, 2 avuç dolusu çeri domates, ½ su bardağı doğranmış fesleğen, hafif tuz ve çekilmiş karabiberi 2 dk iyice pişirin.
Tam tahıllı ya da tam buğdaydan yapılan makarnayı, yemeklerle 'ölçülü' tüketmek kilo oranını artmaz. Tam tahıldan yapılmış makarnaların, beyaz makarnaya göre kalori değeri azdır.
Tam Buğday Makarnanın 100 gramında 376 kcal kalori, ayrıca 1 Su Bardağı yani 90 gram Tam Buğday Makarnada 338 kalori bulunmaktadır.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
Ton balıklı, kıymalı veya peynirli makarna iyi bir alternatif olabilir. 3 yemek kaşığı makarnanın 1 dilim ekmek eşdeğeri olduğunu unutmayın. Ekmek, makarna, çorba, patates gibi karbonhidrat kaynağı besinleri aynı öğünde tüketmemeye gayret edin. Kilo verme hedefiniz var ise az yağlı ve sossuz tüketmenizi öneririm.
Glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih edin. Bunlar; yulaf, bulgur, kuru fasulye, mercimek, kurubaklagiller, makarna, tam buğday unu, ekmek, elma, portakal, süt ve yoğurt gibi ürünlerdir. Yapay tatlandırıcı kullanmak yerine tatlılarınızda kuru meyve kullanın. Haftada en az iki kez balık tüketin.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan tam buğday makarnada; protein, antioksidan, demir, çinko, B vitamini, magnezyum, selenyum ve folik asit bulunuyor. Bağışıklık sistemini ve kemik sağlığını destekleyen tüm bu katkılar tam buğday makarnayı sağlıklı bir besine dönüştürüyor.
Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ve kepekli makarna seçmek bu anlamda daha yararlı olacaktır.
21 Gün Şekersiz Diyette Uzak Durulması Gerekenler
Şeker içeren kek, puding, pasta, dondurma, meyveli yoğurt ve hazır meyve suları tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra cips, kola ve bisküvi gibi tüm abur cuburlardan da uzak durulması gerekir. 21 gün şekersiz diyeti uygulayan kişiler alkol tüketmemeliler.
Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
Bu süreçte ilave şeker içeren tüm besinlerde, ambalajlı gıdalardan, beyaz un ve nişastadan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekiyor. İşte şekersiz 21 gün diyetinde uzak durmanız gereken yiyecekler: Beyaz ekmek, pirinç ve makarna.
Nedeni makarnanın (gerçek makarnanın) sert durum buğdayından yapılması. Durum buğdayının unu normal una göre daha yoğun, diğer unlardan daha fazla/yoğun protein içeriyor. “Tam durum buğdayı”ndan yapılan “gerçek” makarnaların posa/lif yapılanması da çok güçlü.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Glisemik indeksi son derece yüksektir. Bir dilim tam buğday ekmeğinin, bir çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiği bildirilmiştir ! Yani kan insülinini hızlı ve aşırı yüksek bir düzeyde salgılanmasının nedeni ekmektir.
Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır: YANLIŞ. İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Makarna, çok besleyici ve uzun süre tok tutan bir besin türüdür. Bu nedenle de doğru bir pişirme yöntemi ile yapılan ölçülü porsiyonlarda makarna tüketerek diyet yapmaya devam edebilirsiniz.
Yoğurtlu makarnanın 100 gramında 162 kalori bulunmaktadır. Yoğurtlu makarnanın 1 porsiyonu (80 gr) 129 kalori, 1 çorba kaşığı (15 gr) 24 kaloridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri