Kavram ve Kapsam Olarak Sekülerizm / Laiklik Laik, dünya işlerini din işlerinden ayıran, dini olmayan, din dışı, dine karşı olan, din karşıtı gibi anlamları ifade eder. Dini etkinin azaltılmasına vurgu yapan seküler kavramı da benzer bir şekilde dinle ilgisi olmayan anlamında kullanılmaktadır.
"Sekülerizm", ateizm veya dinsizlik demek değildir. Sekülerizm başlıca iki temel önermeyi içermektedir: Birincisi devletin dinsel kurumlardan kesin bir biçimde ayrı olmasıdır. İkincisi ise farklı dinler ve inanışlardan olan kişilerin kanun önünde eşit olarak değerlendirilmeleridir.
Sekülerizm, seküleritenin devlet kurumları ve kuruluşları ile devleti temsil etme durumunu taşıyan yapıların dinsel kurumlardan, dinsel inanışlardan ve dinsel rütbe veya konum taşıyan kişilerden ayrı ve bağımsız bulunmasıdır.
Kısaca ifade edecek olursak bu, Modern Batı'nın dini açıklamalardan yararlanmaksızın dünyayı ve kendi öz yaşamlarını yorumlayan gittikçe artan sayıda bireyler ürettiği anlamına gelmektedir. Geçmişten günümüze sekülerin anlamı sürekli bir değişme arz etmektedir ama sürekli olan bir karaktere de sahiptir.
Sekülerizm (dünyevileşme) Ortaçağ Aydınlanma Döneminden günümüze kadar tartışıla gelmiştir. Din olgusunun varlığını kabul etmeyen bir düşünce olan sekülerizm insan hayatının her alanında sadece “aklın” söz sahibi olması gerektiğini düşünür. İslâm dini ise Allah'a inanmak ve onun bildirdiklerine teslim olmaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Siyasal açıdan devlet yönetiminde ve yasama işlemlerinde dinsel öğretilerin kaynak alınmaması seküler düşüncenin savunduğu düşünce yapılarından biridir. Örnek verecek olursak; yemek, içmek ve banyo yapmak gibi işler gündelik hayata ilişkin eylemlerdir. Yani dünyevi/seküler işler olarak adlandırılmaktadır.
Max Weber'e göre sekülerleşme, kapitalizm ile özdeş ve yalnızca Batı toplumlarına özgü bir kavramdır. Batı toplumlarında kapitalizm, rasyonelleşmeye bağlı sekülerleşme ile meydana gelmektedir. Seküler hayat geleneksel yaşamdan uzaklaşmayı ve faaliyetlerin yalnız bilim ve akıl ile yürütülebileceğini savunmaktadır.
Laiklik, devletin karar alma mekanizmalarında dini referans almaması iken, sekülarizm ise toplumun ve toplumdaki bireylerin gündelik yaşam pratiklerinde dini referans almaması.
Devletler ve İnanç Konusunda Onlardan Farklı Toplumları
En geniş anlamı ile laiklik, din ve devlet arasındaki ilişkiye, seküler- leşme ise din ve toplum arasındaki ilişkiye dairdir. Zira laik devletlerin seküler olmayan toplumları ya da laik olmayan devletlerin seküler ya- şam tarzına sahip toplumları olabilir.
Kavram ve Kapsam Olarak Sekülerizm / Laiklik
Laiklik ise dini olmama hali, dinsizlik, din karşıtlığı anlamlarında kullanılmaktadır (Doğan, 2003: 843).
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Sekülerizm, ilk olarak Bizans İmparatoru I. Konstantin (MS 272- 337) zamanında ortaya çıkmış olsa da kavram, 14. yüzyılda ve sonrasında varlığını göstermiş, 16. yüzyılda Martin Luther ile tekrar gündeme gelmiştir. Bilindiği üzere Ortaçağ'da Batı'nın dünya görüşü din ve kilise üzerine kuruluydu.
Çünkü “Seküler Çağ” kitabında anlattığı din, insanların hayatlarında hem var hem yok olan bir dindir. İnsanların Tanrı'ya inanıyor olmalarına rağmen dinin insanların dünya görüşüne referans oluşturmadığını ve bunun yanında bireysel hayatta bir aksiyoma neden olmadığını söylemektedir.
SEKÜLERLEŞME. Sekülerleşme, ister kişisel inanç anlamında, ister kurumsal pratikler veya siyasi oterite anlamında olsun kutsal olanın bilimsel olana boyun eğmesidir. Yani bilimselleşme ya da kutsaldan kurtulma da denebilir.
Sekülerleşme kuramı, öz olarak, dönüştürücü bir etkiye sahip olduğu ileri sürülen modernleşme ile birlikte, din ve metafiziksel inançların hem toplumsal, politik ve ekonomik anlamda hem de bireyin zihin dünyasında yitime uğrayacağını ileri sürmektedir.
Wikipedi'ye göre sekülerizm: Toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket.
Meşrutiyet döneminde Şeyhülislamın kabineden çıkarılması gibi adımlarla Osmanlı'da devlet kurumları kısmen laikleşmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla laiklik ilkesi devlet tarafından tamamen benimsenmiştir.
Seküler devlet ya da laik devlet, resmî bir dini bulunmayan ve yasaların belli bir dine göre şekillendirilmediği devlettir.
Lâik devletler, ya Amerika Birleşik Devletleri veya Hindistan örneklerinde olduğu gibi bir devletin kuruluş biçimiyle ya da Fransa ve Nepal örneklerinde olduğu gibi bir devletin lâik temeller üzerinde kuruluşuyla lâik/seküler devlet özelliklerini taşıyabilirler.
1. SECULAR (SEKÜLER) KAVRAMININ ETİMOLOJİSİ Latince saeculum kökünden gelen secular (seküler) teriminin “zaman” ve “mekân” çağrışımlarını birlikte veren bir anlamı vardır. Zaman onun şimdi oluşunu, hazır oluşunu; ”mekân” ise, dünyada ve dünyevî oluşunu gösterir.
Tanım. Seküler liberalizme göre, seküler liberal kişiler teokrasilere veya devlet dini olan ülkelere karşın seküler devletleri tercih ederler. Seküler liberal düşüncede, din ve devletin formal anlamda anayasal ve yasal olarak ayrılması savunulur.
Sekülerleşme Tezi: Aydınlanma devrine kadar götürülebilecek olan Sekülerleşme tezi; modernleşme ile birlikte gerek toplumsal gerekse bireysel bilinç düzeyinde dinin gerileyeceğini ve zamanla yerküreden tamamen silineceğini öngörmüştü. Ne kadar modernleşme o kadar sekülerleşme olacağı kabul edilmişti.
Bu manada sekülerleşme düşüncesine zemin hazırlayan kurucu sosyologlara ve onların düşüncelerine yer verilmiştir. Bu bağlamda Auguste Comte, Karl Marx, Emile Durkheim ve Max Weber'in fikir ve yaklaşımları üzerinde durulmuştur.
Laiklik veya laisizm (laïcité Fransızcadan), devlet yönetiminde dinin veya dinsizliğin referans alınmamasını ve devletin din veya dinsizlik karşısında tarafsız ve tepkisiz olmasını savunan ilkedir.
Seküler kelimesi, Latince "saeculum" kelimesinden türemiştir ve "dünyevi, zamansal" anlamlarına gelir. Günlük hayatta, dini veya manevi olmayan şeyleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin, "seküler eğitim" dini inançlardan bağımsız bir eğitim sistemini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri