selam a Merhaba denir. merhaba da guzel anlamdadir ben cok severim merhaba kelimesini.
whats up, sıhhatin nasıl , afiyettesin inşallah , nası gidiyo, ne var ne yok, napan, nettin, nörüyon...
Müslümânlar karşılaştıklarında ilk sözleri "Selâm" (selâmün aleyküm) olur. (Es-selâm kablel-kelâm). "Merhaba" ise bir selâmlama değil bir ağırlama terimidir", "yer genişliği" anlamını ifade eder. Bu itibarla gelen birisine "merhaba" denir.
"Merhaba" da, yerine göre selam yerine kullanılabilir. Ancak önce selam verilip sonra merhaba denmesi daha uygun olur. Çünkü selam sözünde ayrı bir hususiyet vardır. Selam, karşıdakine dua etmektir.
Selam, merhaba yazılmaz.
İlgili 37 soru bulundu
En İyi Cevap
Dolayısıyla size selam yazan birine aynı şekilde karşılık verin yeterli olur. "Merhaba, selam." gibi kelimelerle karşılık verebilirsiniz.
Türkçede selamlaşmak için yaygın biçimde kullanıldığı görülen ifadeler arasında, aman, esen ve sağ/sav sözcükleri ile bu sözcüklerden türetilen çeşitli Page 9 Ahmet KESKİN 133 Türk Dünyası 43. Sayı ifadelerin önemli bir yer tuttuğu görülmektedir.
CEVAP: Kur'ân-ı Kerim'de selâm cümlesi “Selâmün aleyküm” şekliyle altı âyette geçmektedir. Fakat aşağıdaki ayette olduğu gibi sadece selâm demek de caizdir.
Esenlikler, selamın Türkçe karşılığıdır. Ayrıca Arapça selam sözcüğünün Türkçe karşılığı da esenleme'dir. Merhaba olmalı.
Allah Resûlü'nün sünnetine göre “es-selâmü aleyküm” yahut “es-selâmü aleyke” gibi ifâdelerle selâm verilmekte, “ve aleykümü's-selâm” yahut “ve aleyke's-selâm” şeklinde de mukâbelede bulunulmaktadır. Ayrıca bu tâbirlerin sonuna “ve rahmetullâhi ve berekâtüh” ziyâdesinin getirildiği de görülür.
”Es-Selamu-Aleyküm” ifadesini kullan. (“Selam üzerinize olsun”). Bu ifade, “es-se-laam-muu-a-ley-küm” şeklinde telaffuz edilir. “Es-Selam-u-Aleykum ve-rahmetullahi ve-berakatüh” (“Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun”) şeklindeki daha uzun selamlama ifadesini de kullanabilirsin.
Oturan veya bir yerde çalışmadan duran birisine yaklaşıldığı Zaman ”Selamünaleyküm” denir, oturan da “Ve aleyküm selam” der. Bu, ”Selam sizin üstünüze olsun” demektir. Duran ve hareketsiz olan birinin yanından geçip giderken de “Merhaba” denir. Yeni yetmeler buna bazen ”Merhabayn” deyiveriyorlar ne demekse.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
Sana da merhaba de. Merhaba nasılsın de o zaman. İyilik sen, iyidir.
Özetle, sanal ortamda bir kızla tanışmak için atılacak ilk mesaj, kibar, samimi ve ilgi alanlarını paylaşan bir mesaj olmalıdır. Mesajda cinsel içerikten kaçınmalı, kızın profilindeki bilgileri okuyarak ona göre bir mesaj hazırlamalı ve kızı yargılamaktan kaçınmalısınız.
' Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, erkek hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir.
Dargın olduğumuz biri bize selam verirse, onun selamını içimizden, ses vermeden almamız doğru değildir, sorumluluktan kurtulamayız. 2. Tanıdık birine uzaktan selam verirken görmesi için el kaldırarak selam vermek caizdir.
Selamı beğendiği halde, bir ihtiyaca mebni başka şeyler söylemek de caiz oluyor. Sual: Selamün aleyküm yerine (s.a) yazmakta bir sakınca var mıdır? (s.a) yazmak uygun değil. Yeni yazılan bazı kitaplarda da aynı kısaltmalar var, uygun değildir, tam yazmalıdır.
cakşılar veya ezender, merhaba. anlamına geliyormuş. kaynak: "altay türkçesinde sözeylemler", figen güner dilek.
Selam kelimesi, Arapça “sağlam, eksiksiz, temiz” anlamlarına gelen “se- leme” kökünden türetilmiştir. İbrani ve Arami dilinde de yer alan bu kelime, “barış, esenlik, temizlik ve rahatlık” anlamına da gelir.
Merhaba kelimesinin aslı ferahlıktır
“Merhaba” kelimesi Arapçadır ve güzel bir manası vardır. Merhaba “Ruhb” masdarından gelmektedir. Ruhb da “yer genişliği / ferahlık” demektir. Bu manaya geldiği için, mescidin genişliği Arapçada bu kelime ile anlatılır.
Bir ortama giren veya ilk gören kişi, “es-selâmü aleyküm” yani “Allah'ın selamı üzerinize olsun” der. Bu selamı alan kişi de “ve aleykümü's-selâm” yani “Allah'ın selamı sizin de üzerinize olsun” diyerek selamlaşmayı tamamlar. İslamiyet'te selamın bu şekilde yapılması müstehaptır.
İslamî uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine "Selamün aleyküm" (selâm, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi; diğerinin ise, "Ve aleyküm selâm" (Sizin üzerinize de selâm, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.
Sözlükte “kusursuz olmak, kurtulmak, rahatlamak” anlamındaki selâm Kur'ân-ı Kerîm'de ve hadislerde “eman, kurtuluş, esenlik, barış” mânaları yanında “selâmlama” anlamında da geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri