büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir. Güneybatı Anadolu'daki hayalet kasaba Kayaköy (Livisi).
Yunanistan'dan göçenler genellikle Girit, Midilli ve Selânik civarından göç etmişlerdir. Girit ve diğer Ege Adaları'ndan göçenler kendilerini Muhacir olarak değil, Adalı olarak tanımlarlar.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu da, Karaman'dan gelerek Selanik ile Manastır'ın arasında bulunan Vodina Sancağı'na bağlı "Sarıgöl" de denilen "Kayalar" Nahiyesine yerleştiler. Aile, sonradan Selanik yakınlarında bugün de kaplıcaları ile meşhur olan Langaza'ya yerleşmiştir.
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir. Bu çalışmada, önce kavramsal çözümlemeye gidilerek, Yörük, oymak, boy, göçmen, göç, iskân ve kasaba kavramları ele alınarak tanımlanmıştır.
Ereğlisine göç eden ve buraya yerleşen muhacirlerin konuştukları ağız Rumeli ağzıdır.. ağız özellikleri hala belirgin biçimde korunduğu dikkatimizi çekmiştir. ses değişiklikleri sözcükler üzerinde karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Yunanistan göçmenlerine vatandaşlık hakkı
Yunanistan topraklarında doğmuş olmak veya Yunan bir ataya sahip olmak, gerekli belgeleri sunabildiğiniz sürece size Yunanistan vatandaşlığı sağlayabilir.
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, mübadele kararının sonucu olarak 1923 ile 1927 yılları arasında Yunanistan'dan Türkiye'ye 456.720 Müslüman gelmiş ve çoğunluğu Ekim 1923'te kurulan Mübadele İskan ve İmar Vekaleti tarafından önceden belirlenmiş olan köy ve şehirlere yerleştirilmiştir.
Ülkede 480,000 yılında yapılan nüfus sayımına göre Yunanistan'da 2011 Arnavut yaşıyor. Nüfus sayımı, Yunanistan'da toplam 911,929 göçmen olduğunu gösterdi; göçmenlerin %52.7'sini Arnavutlar, %8.3'ünü Bulgarlar, %5.1'ini Rumenler, %3.7'sini Pakistanlılar ve %3'ünü Gürcüler izledi.
Batı Trakya'lı göçmenler tarafından Trakya mutfağına taşınan Selanik baklavası, şerbetli bir tatlı türüdür. Selanik baklavasını farklı kılan ise yapımında zeytinyağı ve karanfil kullanılmasıdır. Göçmenler tarafından sık sık tüketilen Selanik tatlısı, hindistan cevizi ile hazırlanan bir kurabiye çeşididir.
öncelikle aradaki muhacir ve göçmen farkını irdeleyelim. yunan muhaciri atatürk zamanında mübade ile gelenlere deniyor. selanik, girit, rodos' lu oluyorlar. göçmen ise mübadeleden sonra gelene denir onlar çoğunlukla batı trakyalıdır.
Selanik Hakkında
Selanik şehri milattan önce 315 senesinde Makedonya Kralı Cassander tarafından kurulmuştur. Bugün ki Thermi bölgesine kurulan bu şehir Makedonya Krallığı'nın yıkılmasından hemen sonra, milattan önce 168 senesinde Roma Cumhuriyeti'nin hâkimiyeti altına girmiştir.
Şehir toprakları yeniden paylaştırıldı. 5 asır Türk yurdu olan liman kenti Selanik'i o dönemde minareler süslerdi. Minareler şehri olarak da anılan Selanik'ten günümüze yalnızca tek bir minare kaldı.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
İstiklal Savaşından sonra Lozan'da 30.Ocak.1923 tarihinde,Türkiye ile Yunanistan arasında bir sözleşme ve protokol imzalandı.Bu sözleşme ve protokol “Türk-Yunan nüfus mübadelesi'ne ilişkindi.Buna göre 1.Mayıs.1923 tarihinden başlayarak,Türk topraklarında yerleşmiş Rum-Ortadokslar ile Yunan topraklarında yerleşmiş ...
Dedenizin elinde, Yunan kimliği/ vatandaşı olduğuna dair bir belge varsa, vatandaşlık alma ihtimaliniz olabilir. Eğer dedenizin Yunan kimliği/ vatandaşlığı varsa onun çocuğu olan anneniz/ babanız vasıtasıyla Yunanistan Konsoloslu'ğuna başvurabilirsiniz.
İsim Denklik Belgesi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanıp da nüfus kayıtlarında önceki ad ve önceki soyad bilgileri bulunan kişilere düzenlenebilir. İsim Denklik Belgesi, nüfus müdürlüklerince veya güvenli elektronik ortamda düzenlenir. soyları ya da bu kişilere ait vekâletname ibraz edenler talep edebilir.
Yaklaşık 7 bin Türk'ün yaşadığı kentte cemaat, cuma ve bayram namazlarını Makedonya ve Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği'nin bulunduğu apartman dairesinde kılıyor.
Osmanlı Devleti'nin İstanbul'dan sonra 2. büyük kenti olan Selanik, Balkan Savaşları sırasında, 9 Kasım 1912'de merkezden destek alamayan ve panik içinde dağılan Osmanlı Ordusu'nun direnişinin mümkün olmayacağını düşünen garnizon komutanı Tahsin Paşa Yunan Ordusu'na n şehri teslim etmiştir.
Selanik Yunanistan'ın ikinci büyük kenti ve Yunanistan Makedonyasının yönetim merkezidir. Belediye Başkanlığını Yannis Butaris yürütmektedir. Selanik'in nüfusu 325.182'dir ve coğrafi koordinatları 40°38′ kuzey enlemi ve 22°58′ doğu boylamındadır.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Osmanlı Devleti döneminde çok önemli görevlerde bulunan Türkmenler bir süre sonra yerleşik hayata geçmeye başlamışlardır. Türkmenlerden yerleşik hayata geçmeyip konar-göçer yaşayanların bir kısmının ise Yörük olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Osmanlı Devleti'nın iskan politikası olarak Balkanlar'a yerleştirilmiş olan Anadolu'daki yörüklerden ve kuzeyden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdır. Bölge kültürüne katkıda bulunmalarının yanında, yılın belli zamanlarında komşu bölgelere akınlar düzenlemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri