Biftekleri her iki taraftaki 3½ dakika boyunca mühürlemelisin. Kesildiğinde, bifteğin rengi dış kısmı kahverengiden orta kısımlarda pembe ve iç kısmında kanlı bir kırmızıya doğru değişecek. Orta-az pişmiş etin iç sıcaklığı 57-63 °C arasında olmalı.
Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir. Et iyice sıkılaşıncaya kadar pişirirseniz de çok pişmiş etiniz hazır demektir.
Etin orta pişmiş olması için, merkez sıcaklığının 60 derece civarında olması gerekir.
Biftek (ingilizce beef steak ve fransızcalaştırılmış muadili bifteckten), dana etinden dilim şeklinde kesilmiş, genellikle ızgara veya kızartma amacıyla hazırlanan et parçalarına verilen isimdir.
Biftek: Alt kısmında inciğin yer aldığı büyükbaş hayvanın diz ekleminin üst kısmında yer alan kısımdır. But kısmından çıkartılır, etin yağ ve sinir içermeyen en kıymetli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda arka diz ekleminin üzerinde kalan bölümden de çıkartılır.
İlgili 43 soru bulundu
Biftek mühürleme işlemi her iki taraf içinde yaklaşık üçer dakika sürer. Etin büyüklüğüne ve kalınlığına göre bu süre değişebilir. Bir şef olarak bunun kararını vermek hislerine kalmış. Et mühürlenip dinlendirildikten sonra pişirmek için gereken süre yine değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10-12 dakika kadardır.
Az hareket eden kas gruplarını içeren biftek bölgesi, yumuşak yapılı olduğu için kısa sürede pişirilir.
Yağı tavanın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayıncaya kadar ekleyin. Yağ çok hızlı ısınacak bu nedenle sıçramalara dikkat ederek tuzladığınız etleri tavaya alın. Tavada ilk yüzü kızaran etin diğer yüzünü çevirin. İki yüzüde pişen bifteği kekik ve karabiber serperek servis yapın.
Biftek Besin Değerleri Nedir? Diğer et bölgelerine görece yağsız bir bölge olmasından kaynaklı oldukça sağlıklı bir kırmızı et bölümüdür. Bir porsiyon biftekte (orta boy yaklaşık 150 gram) olarak 250 kcal kalori, 25-30 gram protein, A ve C vitaminleri bulunmaktadır.
TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya etinizi koyun. Mühürleme bifteğin her iki tarafı için, üçer dakika kadar sürer. Daha sonra eti orta ateşte iyice pişirebilirsiniz. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 3'er dk pişirin. Dışı mühürlenmiş, kenarları kahverengileşmeye başlamış, içi kırmızıya yakın pembe olan az/orta derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Tercih ettiğiniz pişme derecesine göre pişirme süreleri şöyle olmalıdır: Az-orta pişmiş et yemek için her iki tarafını 2'şer dakika pişirin. Orta pişmiş seviyede et yemek için her iki tarafını 3'er dakika pişirin. İyi pişmiş et yemek için her iki tarafını 4'er dakika pişirin.
Bifteklerinizi düdüklü tencerede pişirebileceğiniz gibi tencerede de pişirebilirsiniz. Ancak tencerede pişireceğiniz zaman daha fazla su ilave etmelisiniz. Aynı zamanda tencerede pişireceğiniz için 45 dakika kadar pişirmelisiniz. Kontrollü olarak fayda var.
Etleri her iki tarafını da 6 dakika kadar kızgın tavada pişir. İyi pişen etin dış kısımda koyu renk görünür ve içi dengeli olarak açık gri ya da kahverengi bir renk alır. Türk halkının çok sevdiği bu pişirme yöntemi aslında eti biraz kurutur. İyi pişmiş ette iç sıcaklık 77 °C üzerinde olur.
Etler dövülüp inceltilmemeli. Kasaptan dilimlenmiş ve dinlenmiş et alınmalı. Zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan ve sirke etin sinirlerini öldürerek, daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Marinede mutlaka kullanılmalı.
et iyi pişmezse içinde bulunan muhtemel parazitler ölmez ve bağırsak ile midenizde türlü canlılar oluşur. bu yüzden yıllardır etli çiğ köfte yemem ve eti pişirirken tariftekinden 1-2 dakika fazla tutarım ateşte.
Etin esas rengi kırmızı ve parlak olmalıdır. Etin kokusuna dikkat edin: Etin kokusu da taze olup olmadığını anlamak için önemlidir. Taze etin kokusu hafif ve hoş bir kokudur. Ancak kötü kokulu, ekşi veya çürük bir koku varsa o eti almayın.
Etleri marine etmek için kapaklı bir kap içine etleri koyalım ,sarımsakları rendeleyip, soğanı ince ince doğrayalım ,etlerin üzerine sütle beraber dökelim. 2 defne yaprağı ve 1 çay kaşığı karabiberi de ekleyip iyice karıştıralım ,etlerin her yerine sürelim. 2 saat buzdolabında bekletelim.
Bir fırın tepsisine etleri dizin. Üzerine sosu dökün ve gezdirin. Tepsinin üzerini yağlı kağıt yardımıyla kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
Az orta pişmiş et için, etin her iki tarafının 55 derece ısıda 3 dakika boyunca pişirilmesi gerekir. Etin her iki tarafını 60 derecede 4 dakika boyunca pişirirseniz orta seviyede pişmiş steak eti elde etmiş olursunuz. Orta iyi pişmiş steak eti için ısıyı 65 dereceye, pişirme süresini ise 5 dakikaya çıkarmanız gerekir.
Ocakta et pişirmek için mutlaka döküm ızgara tava kullanın. Teflon tavalarla aynı lezzeti yakalamanız mümkün olmaz. Döküm ızgaranızı önce ocağa alıp 10-15 dk kızdırın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Biftekleri 6-8 saat kadar marine etmek etin yumuşaması için önemlidir. Kuzu biftek gibi zaten yumuşak bir etse 1 saatlik marine süresi bile yeterli olur. Fırında pişerken yemeğin suyunu kontrol etmekte fayda var. Azaldığını düşünürseniz kahve fincanı ile kaynar su ilavesinde bulunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri