Çene Kayması Olduğunu Nasıl Anlarız? Belirli bir problem yokken de çene çıkması yaşanabilir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir belirleyen özellik ise ağzın kapatılamaması ve duyulmakta olan güçlü eklem sesidir. Çene kaymasında ani ve keskin hareket esnasında acı veren hareketin bitmesiyle devam eden ağrılar vardır.
Eksik dişler, gerektiği gibi kapanmamış boşluklar ya da yıpranmış bir ağız yapısı, yanlış noktalarda uzun süre baskı yaratarak çene kaymasına neden teşkil edebilir. Eklem & kas sorunları:Genetik olarak bakıldığında bazı insanların çene eklemlerinde doğuştan kaymalar olabilmektedir.
Çenedeki yamukluğun düzeltilmesinin pek çok farklı yöntemi mevcuttur. Çenedeki hafif hasarlanmaların tedavisinde fiizk tedavi, soğuk uygulama, çene egzersizleri, basit ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak daha ciddi durumlarda çene yapısının düzeltilmesi için ameliyata gereksinim duyulur.
Çene çıkması belirtilerinden ilki; Hastanın ağzı açıldıktan sonra kapanmaz ve hasta düzgün konuşamaz. Ağzını kapatsa bile çene ekleminde hafif bir ağrı hissedebilir. Çene çıkığı tek ya da çift taraflı olabilmektedir. Ani hareket sırasında acı verici bir an ve sonrasında ağrının devam etmesi durumudur.
Çene kaymasının tedavisi için ortodontik tedavi ve cerrahi müdahale gibi seçenekler mevcuttur. Ortodontik tedavi, diş telleri veya plaklar gibi araçlar kullanarak dişleri ve çeneyi düzeltmeyi amaçlar. Tedavi süresi kişiye göre değişir ve ortalama 1 ila 3 yıl arasında devam eder.
İlgili 41 soru bulundu
Çene eklemi rahatsızlığı, alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemi ve bunu çevreleyen dokular arasındaki uyumun ani bir etkiyle ya da zaman içerisinde bozulmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde çenenin kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi semptomlar gözlenebilir.
Çenenizin sağ ve sola kaymasına izin vermeden ve çene ekleminizi zorlamayacak şekilde ağzınızı açabildiğiniz kadar açın ve kapatın. Hareketi 10 tekrar yapın. Ağzınız hafif açık iken; alt dişlerinizi üst dişlerinizin önüne gelecek şekilde alt çenenizi ileri doğru kaydırın. Hareketi 10 tekrar yapın.
Çene çıkmasında ağrı haricinde eklemlerden gelen seslerle de anlaşılabilir. Tek taraflı çene çıkığı durumunda yüzün alt tarafında bir asimetri oluşur. Çene çıkması durumlarında acil olarak diş hekimine gidilmesi gerekir. Bu süreçte çeneyi zorlayacak şeyler yapılmamalı ve sert gıdalar tüketilmemelidir.
Oysa ki çene eklem sorunu, Çene Cerrahisi Uzmanı diş hekimlerinin branşıdır ve doğru teşhis sonrasında sorun, çeşitli tedavi yöntemleriyle çözülebilmektedir. Bazı durumlarda ise, kulak burun boğaz, psikiyatri, nöroloji ya da fizik tedavi branşlarından da destek alınmaktadır.
Çeneden ses gelmesinin birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında hastanın günlük yaşamı veya farklı tıbbi olaylar gösterilebilir. Diş sıkmaları, doğuştan dişlerin bozukluğu veya spor yaralanmaları gösterilebilir. Hastalıklar arasında enfeksiyon veya iltihabi durumlar gösterilebilir.
Tam bir simetri olmayan durumlar bile estetik bir görüntü yaratabilir. Fakat asimetrinin belli bir seviyenin üzerinde ise, bu durum estetik olmayan bir görüntüye neden olabilir. Yüz asimetrisi günümüzde hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Çene eklemi rahatsızlıklarında kulak çınlaması ve baş dönmesi sıkça görülen rahatsız belirtilerden biridir. Bunun sonucunda halsizlik görülebilir ve denge kaybı çene eklemi hastalıklarının belirtilerinden biridir.
İleri dönemde çenede kitlenme, dişlerse sallanma ve diş kırıkları, ağız açma sırasında çenenin etkilenen tarafa doğru kayması gibi belirtiler ortaya çıkar.
Çene eklemi bozukluklarında teşhis için klinik muayene ile birlikte bazı yardımcı testler de kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme sıklıkla kullanılan görüntüleme yöntemleridir. Nadiren sintigrafi veya PET tetkikleri de gerekebilir. Ayrıca splint kullanımı da bir teşhis aracıdır.
TME problemleri bazen hiçbir tedavi uygulanmadan kendi kendine geçerken, çoğunlukla bir uzman tarafından görülmeye ve tedavi edilmeye ihtiyaç gösterirler. TME problemlerinin bir uzman tarafından görülmesi ve tedavi edilmesi gereklidir.
Belirli bir problem yokken de çene çıkması yaşanabilir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir belirleyen özellik ise ağzın kapatılamaması ve duyulmakta olan güçlü eklem sesidir. Çene kaymasında ani ve keskin hareket esnasında acı veren hareketin bitmesiyle devam eden ağrılar vardır.
Çene eklemi ağrısı, çene kemiğinde veya kulakların çevresinde hissedilen bir ağrı ve şişlik ile karakterizedir. Temporomandibular eklemleri (TME), yüzün sağ ve sol tarafında, kulakların hemen önündedir.
Çeneden ses gelmesi sorununu çözüme kavuşturan sağlık birimi diş hastalıkları birimidir. Diş hastalıkları alanına giren çeneden ses sorunu ortodontist tarafından verilen tedavi planları ile kısa süre içerisinde yok edilebilecektir.
Çene çıkması probleminde yapılması gereken en uygun yol acil olarak dişhekimine başvurmak ve eklemi zorlayacak çene hareketlerinden kaçınmak olacaktır. Hekime başvurana kadar, ani hareketlerden kaçınmalı ve kendi kendinize çenenizi yerleştirmeye çalışmamalısınız.
Başımızın her iki yanında hemen kulak girişinin önünde yer alan çene eklemlerimiz ile dış kulak yolumuz yakın komşuluktadır. Üstelik hassasiyetlerini sağlayan sinirler de ortaktır. Bu nedenle çene eklemine bağlı hastalıklarda ağrı kulakta hissedilebilir.
Türkiye'de çene ucu törpüleme fiyatları 2023 yılında tek çene 10.000 TL ile 15.000 TL civarında, çift çene ameliyatı fiyatları ise 15.000 TL ile 30.000 TL fiyat aralığında değişmektedir.
Bel kaymalarının temel tedavisi konservatiftir (ameliyatsız tedavi). Ağrıyı ve kaymayı arttırıcı hareket kısıtlaması, kilo verme, ağrı kesici ilaçlar, korse kullanımı, fizik tedavi uygulamaları başlıca tedavi yöntemleridir. Olguların %10-15'i konservatif tedaviye cevap vermez ve cerrahi müdahale gerektirir.
Sakız çiğnemek veya dişlerinizin arasına bir top sıkıştırmak gibi çene kapatma egzersizleri de zamanla bu kasların güçlenmesine yardımcı olabilir. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle birlikte çene kasınızı güçlendirebilir ve yüzünüzü daha da güzelleştirebilirsiniz.
Bu tedavi yöntemine çene ortopedisi ismi de verilebilir. Dolayısıyla çene yapısı ortodonti tedavisi uygulanarak ve diş teli takarak tedavi edilebilen bir problemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri