Selanik göçmenlerinin Yunan vatandaşlığı şartları Yunan etnik kökene sahip olduklarını kanıtlamaktır. Yunan veya Yunan vatandaşı olan anne- baba, büyükanne- büyükbabaya sahip olan Selanik göçmenleri aile cüzdanları ile Yunan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmektedir.
Yunanistan dışında yaşayıp etnik olarak Yunan kökenli olanlar bir Yunan vatandaşının çocuğu olarak vatandaşlığa kaydolmaya hak kazanmakta başarısız olurlarsa telsik yoluyla vatandaşlık elde edebilir. (Bu hüküm, bunun yerine Kıbrıs vatandaşlığına başvurabilecek Kıbrıslı Rumları kapsamamaktadır.).
Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan'da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.
Türk vatandaşlığı kanununa göre. Kendi isteği ile yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçen kişilerin, vatandaşlık şartları gereği durumu bildirerek Yunan Vatandaşlığı izin almaları halinde, Türk vatandaşlıklarını kaybetmeden aynı zamanda bir diğer ülke vatandaşı olunmasına izin veriliyor.
Etnik Yunanistan kökeni ile Yunanistan vatandaşlığına başvuru yapmak isteyen kişilerin etnik kökenini resmi belgelerle kanıtlaması, Yunanca dil yeterliliğine sahip olması, Yunan kültürünü tanıması ve Yunanistan vatandaşlık mülakatında başarılı olması şartları aranmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Yunanistan'da oturma izni ile vatandaşlık, genellikle başvuranın Yunanistan'da yasal olarak en az 7 yıl boyunca yaşamasını gerektirir. Bu süre zarfında, başvuranın sürekli olarak Yunanistan'da yaşaması, yasal bir işte çalışması ve hiçbir suç kaydının olmaması gerekmektedir.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Mübadillerin yoğun olarak iskân edildikleri şehirler; Adana, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Niğde, Nevşehir, Samsun, Tokat ve Tekirdağ idi.
Oturma izni veren ülkeler arasından en kolay vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri araştırıldığında belli başlı üç seçenekle karşılaşılır. Vatandaşlığı kolay alınan ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Portekiz vardır.
Dedeniz hayatta ise dedenizin doğum şartı sayesinde doğrudan başvuru hakkı ve vatandaşlığı alma şansı vardır.
İstiklal Savaşından sonra Lozan'da 30.Ocak.1923 tarihinde,Türkiye ile Yunanistan arasında bir sözleşme ve protokol imzalandı.Bu sözleşme ve protokol “Türk-Yunan nüfus mübadelesi'ne ilişkindi.Buna göre 1.Mayıs.1923 tarihinden başlayarak,Türk topraklarında yerleşmiş Rum-Ortadokslar ile Yunan topraklarında yerleşmiş ...
Yunanistan vatandaşlık başvurusu için gerekli olan standart belgeler aşağıda listelenmiştir. Yunanistan Vatandaşlık Başvuru Ücreti Ne Kadardır? Yunanistan vatandaşlık başvuru harç ücreti 700 Euro olarak belirlenmiştir.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
Yunanistan ile Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması bulunmuyor. Dolayısıyla böyle bir durum hukuken mümkün değil. Nüfus mübadelesinden muaf tutulan İstanbul Rum'u ve Batı Trakya Türkleri arasında, eksik bilgi vererek veya çifte vatandaş olduğunu göstermeyerek iki ülke vatandaşlığı almış kişiler var.
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
YUNANİSTAN'DAN GELEN GÖÇMENLERİN İSKÂNI
Bu göçlerden bir kısmı belli b; r anlaş- maya dayanırken, bazen de âdet; bir kaçış niteliği taşımaktadır. 1923- 1925 yılları arasında Yunanistan'dan Türkiye'ye olan göç hareketi Türk-Yunan tarafları arasında yapılan bir anlaşma sonunda ger- çekleşmiştir.
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır.
Selanik (Yunanca: Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης), Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir. Bizim için Selanik'in en önemli yanı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehir olmasıdır.
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir.
1) Selanikli Yunanlılar. 2) Nazilerin katlettiği Selanikli yahudiler. 3) 1924'te mübadeleyle Türkiye'ye göç eden Selanikli müslümanlar. 4) Aynı mübadeleyle gelen ''dönmeler.'' İşte ''Selanikli'' denildiğinde, özellikle son kategoride olanlar kastedilir.
Selanik Milattan Önce 315 yılında Cassender tarafından kurulmuş olup, Makedonya Krallığına bağlı özerk bir bölgeydi. 168 yılında Roma yönetimi altına girip 1204 tarihinde ise Latin devleti tarafından işgal edilmiştir.
Selanik; Türklerin, Yahudilerin, Yunanların, Bulgarların ve diğer Balkan halklarının yaşadığı kozmopolit ve çok kültürlü bir kentti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri