Ram Air Turbine Nasıl Çalışır? Uçaklarda bulunan RAT, güç kaybı durumunda açılan 40 cm yarıçapında ve ortalama 6000 rpm hızla dönen küçük bir yardımcı pervanedir. Uçak uçarken çarpan hava akımından güç üreterek çalışır ve türbinin dönmesine neden olur. Türbin bir jeneratöre veya bir hidrolik pompaya bağlıdır.
Ram Air Turbine (RAT), uçakta acil durumlarda devreye giren ve uçağın ihtiyacı olan elektriği üreten yardımcı güç ünitesidir. Uçağın ihtiyaç duyduğu elektrik, normal şartlarda motorları vasıtasıyla elde edilir.
Ram air turbine, uçağın hızı sayesinde oluşan hava akımından güç üretir. Uçağın yedek sistemlerinden olan bu türbinler, pervanelerine 5000-6950 RPM dönü sağlar; böylece ana uçuş kumanda sistemlerine ve yedek elektrik jeneratörüne -gerekli hidrolik basıncı da temin ederek- uçağın emniyetle uçmasını sağlar.
RAT, uçaklarda genellikle gövdede bazen de kanatta bulunur ve acil durumlarda devreye girerek enerji sağlar. RAT ile elde edilebilen enerji miktarı nedeniyle sadece hayati sistemlere(navigasyon,uçuş-kritik enstrümantasyon ve haberleşme techizatı gibi) ve uçuş kumanda sistemlerine enerji sağlanır.
Elektrik sistemleri
Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler. Alternatörler: Uçağın motor ve varsa APU'dan aldıkları dönme hareketini alternatif akım elektriğe çevirirler.
İlgili 24 soru bulundu
Uçak aviyonikleri. Bir uçakta kokpit; uçağın kontrolü, takibi, komünikasyonu, navigasyonu, meteoroloji kontrolü ve çarpışma önleyici sistemleri gibi pek çok sistemi barındırarak aviyonik ekipmanların en çok bulunduğu yerdir. Genel olarak uçaklarda aviyonikler 14 veya 28 Volt DC elektrik sistemi kullanırlar.
RAT çalıştığında sadece uçuşla ilgili temel gerekli sistemleri besler. Dahası uçakların bataryalarıda bulunmaktadır. Bataryalar genelde 28 volt gerilim sağlar ve nikel-kadminyumdur. Sayıları ise uçağın modeline göre değişir.
Yüzeye yaklaşıldığında kanadın altında oluşan yüksek basınç hava yastığını oluşturur. Öyle ki bazen yüzeye yakınlık çok küçüldüğünde kanadın altındaki hava durgunlaşır. Ram etki ya da ram basınç denilen bu durum kaldırma kuvvetinin (L) artışına yol açar.
Ram kelimesi İngilizcede birçok anlama gelse de Ram Air içindeki anlamı, şıkıştırmak, tıkıştırmak, vurarak içine sokmak anlamları taşıyor (hatta koçbaşı anlamı da var). Motosikletteki (daha doğrusu benzinli motorlardaki) anlamına ise: fazla hava sıkıştırması diyebilirim.
Uçaklar DC ihtiyaçlarını 28 Volt, AC ihtiyaçlarını ise 115 Volt 400 Hertz olarak karşılar. Bunun nedeni "Skin effect" dediğimiz elektrik akımlarının kablo üzerindeki akışlarından dolayıdır. Daha yüksek Hertz değerleri Skin effect dediğimiz kablolar için tehlikelidir.
Hissetmeyiz çünkü seyahat halindeyken bizde uçağın hızuna sahip olmuş oluruz. Eğer uçak 400km/h ile gidiyorsa bizde aynı hızda gideriz. Bu yüzden hızı hissetmiyoruz.
Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM'i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
Tabii ki, her hava sahasındaki hava trafik kontrolü, belirli bir zamanda bir uçağın kesin irtifası üzerinde nihai yetkiye sahiptir. Çoğu ticari uçağın maksimum yaklaşık 42.000 fitte (12 bin 801 metre) uçması onaylanmıştır ve bu maksimum rakam “hizmet tavanı” olarak da bilinir.
Aslında, 'kuvvetli rüzgarda kalkış' yanlış bir terim. Meteorolojide “kuvvetli” rüzgarlar 39 km/s ila 49 km/s arasında, yani bizim uçuş limitlerimizin dışındadır.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Bir uçağın motorları, gökyüzünde seyir halinde, uçağın yatay düzlemde hareket etmesini sağlayan kendi ürettiği itki kuvvetini, istenen koşullarda ters yöne döndürebilir. Ters itki (thrust reverse) mekanizması, havanın motordan çıkış yönünü değiştirir.
RAM'ın açılımı Rehberlik ve Araştırma Merkezi'dir. Rehberlik Araştırma Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı rehberlik, psikolojik danışmanlık ve özel eğitim konularında ailelere ücretsiz hizmet veren merkezlerdir. RAM'larda Özel eğitim ve Rehberlik olmak üzere iki bölüm vardır.
BEACON-BCN
Gece ve Gündüz açılır. Navigasyon ışıklarından sonra ve motorlar çalıştığı esnada yakılır. Uçak motorlarının çalıştığını gösterir. Motorlar kapatılıncaya kadar da açık kalması gerekir.
Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek (İng. İngilizce: Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan ve genellikle çalışma verilerini ve makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur.
Genelde RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı da o kadar yüksektir. Daha hızlı RAM ile belleğin diğer bileşenlere bilgi aktardığı hızı artırırsınız. Bunun anlamı, hızlı işlemcinizin diğer bileşenlerle eşit derecede hızlı iletişim kurarak bilgisayarınızı çok daha verimli hale getireceğidir.
RAM belleğin hafızası yükseldikçe yapılan görevler de yükselir. Bilgisayarınızın bu işlemleri hızlı ve etkin bir şekilde yapabilmesi için RAM'inin yükselmesi gerekir. RAM yükseltme işlemlerinde bilgisayarın uyumu ve ürünün türü ayrı bir önem taşır.
RAM belleklerin çalışma hızını ifade eden RAM MHz değeri ne kadar yüksekse, veri alışverişi o kadar hızlı olur, yani basitçe bilgisayarınız daha hızlı çalışır. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu, RAM'lerin bellek kapasitesi ile MHz değerlerinin karıştırılmamasıdır.
Genelde bu uçakların motor çalıştırılması elektrikli yapılır. Bataryadan alınan doğru akım ile starter döndürülür. Büyük uçakların elektrik sistemlerinde AC güç kullanılarak elektrikli cihazlar hafifletilmiş böylece büyük avantaj sağlanmıştır. Doğru akımda alçak voltaj üretilir.
Kabin bagajında en fazla iki adet şarj aleti alınabilir ancak onlarda kapasitelerine göre değişiyor. Bir yolcu artık beraberinde uçak içine kapasitesi 100 watt'dan daha az olan harici şarj aletlerinden götürebilir. Ancak bu şarj aletinin kapasitesi 100-160 watt aralığında ise sadece 2 adet taşıyabilir.
Uçak içinde kullanımı veya şarj edilmesi yasaktır. Lityum batarya içeren akıllı çantalar kabinde taşınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri