Büyük Selçuklu Devleti'ni kuranlar, Oğuz Türkleri'dir.
Selçuklular, Orta Doğu'da devletler kurarak 300 yıl boyunca egemen olmuş, Oğuzların Kınık boyundan bir Türk hanedanıdır.
Hazar denizi ile Aral gölü arasındaki bozkırlarda yaşayan Selçuklular, Oğuz Türkleri'nin Kınık boyunun önde gelenlerindendir.
Selçuklular 24 Oğuz kabilesinden Kınık boyuna mensupturlar. Oğuzlar 10. yüzyılda Sir-i Derya (Seyhun) ile Hazar Denizi'nin doğusu ve Aral Gölü arasındaki bölgede yaşarken Kınık boyu da bunların arasında Sir-i Derya suyunun ağzına yakın oturmakta idi.
Muhtevası itibariyle bu dönemdeki Eş'arîlik “Kelamî Eş'arîlik” olarak adlandırılmaktadır. 14 Selçuklular'ın kuruluş devrinde Eş'arîlik, dönemin velud ilim adamlarından Cüveynî (ö. 478/1085) ile başlayan bir farklılaşma ve felsefîleşme sürecine girdi.
İlgili 23 soru bulundu
“Osmanlılar; Selçuklular gibi Oğuz boyuna mensuptur. Bunlar Horasan'dan Anadolu'ya gelmişlerdir. Bunların bu tarafa gelişlerindeki sebep, Cengiz Han'ın zulümleri yüzünden bu havalinin darmadağın olmasıdır.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Anadolu fethiyle görevlendirilen Kutalmış oğlu Süleyman Bey ve soyundan gelenler kısa süre sonra merkez ile bağlarını koparmış ve kendi devletlerini kurmuşlardır. Anadolu Selçuklu Devleti Büyük Selçuklu İmparatorluğu daha uzun ömürlü olarak 14. yüzyıl başına kadar varlığını devam ettirmiştir.
Moğolların baskısının iyice artması üzerine, Anadolu Selçukluları birkaç başarısız ayaklanma denemesine giriştiler. ... Bundan sonra Anadolu tamamen Moğol egemenliğine girdi. Anadolu'yu atadıkları valilerle yönettiler. 1308 yılında, son sultan II. Mesud'un ölümünden sonra Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldı.
Oğuz Kağan ya da Oğuz Han, Türk ve Altay mitolojisinde Oğuz Türklerinin atası. Uğuz Han, Uz Han veya Oğur (Ogur, Ugur) Han olarak da bilinir.
Oğuz Yabguluğu yıkıldıktan sonra Oğuzlar'ın bir bölümü Karadeniz'in kuzeyinden batıya doğru göçtü. Diğer Oğuzlar ise önce Cend bölgesine, oradan Horasan'a ve ardından Anadolu'ya yönelmiştir. Diğer bir bölümü ise yerlerinde kaldılar. Günümüzdeki Türkmenistan devleti, bu yerlerinde kalan Oğuzlar'ın soyundan gelmektedir.
Oğuzlar, İran, Irak, Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan Türklerinin atası olarak bilinen bir Türk kavmidir. Oğuz kelimesinin kökeni Ok ve çoğunluk eki olan -z ekinden gelmektedir. Oğuzlar Kimdir, Kaç Boydan Oluşur? Göktürk kitabelerine göre Oğuzlar dokuz boydan meydana gelir ve budundur.
“Ben Türk'ün Oğuz soyundan Kınık boyundan... Selçuklu'nun keskin kılıcı, Anadolu'yu ilelebet Türk'e yurt yapan Çağrı Bey oğlu Muhammed Sultan Alparslan” #AlparslanBüyükSelçuklu dizisi yakında TRT 1 izleyicileriyle buluşacak.
1040 tarihinde Dandanakan savaşında Gaznelilere karşı zafer kazanılmasıyla kurulan Büyük Selçuklu Devleti, Alparslan tarafından Malazgirt Zaferinin (1071) kazanılmasıyla Anadoluya adım atmıştır. 1076 yılında Süleyman Şah'ın İznik'i fethiyle, Büyük Selçuklu Devleti ile bağlantılı Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur.
Alparslan dizisinde Süleyman, Alparslan'ın kardeşi olarak biliniyor. Vaspurakan'ı fethetme isteği dikkat çekiyor. Korel Cezayirli canlandırıyor. Selçuklu hükümdarı Selçuk Bey'in torunu, Mikail'in oğlu, Tuğrul Bey'in ağabeyidir.
Alparslan'ın ilk eşinin ismi Aka (dizide Akça), ikinci eşinin ismi ise Seferiye'dir. Alparslan'ın çocukları kimdir? Alparslan'ın çocuklarının isimleri Muizzeddin Melikşah, Tacüddevle Tutuş, İzzeddin Arslan Argun, Böri Bars, Tuğrul, Ayaz, Togan, Arslan, Tekiş, Ayşe, Züleyha ve Fülane Hatun'dur.
Bu kurguya göre Anadolu Selçukluları'nın kurucusu Süleyman Şah Osmanlılar'ın atası, en önemli sultan olan I. Alâeddin Osmanlılara ilk topraklarını veren kişi ve son sultanı III. Alâeddin ise Osmanlılar'a Selçuklu hükümdarlığını miras veren kişidir.
Maveraünnehir'de kurulan Samanoğulları, Karahanlılar, Gazneliler, Mısır'da kurulanlar ise Tulunoğlulları, Ihşitlerdir. Daha sonra ise Maveraünnehir, İran ve Hazar denizi civarında Harizmşahlar, Selçuklular, Timurlular; Mısır'da da Kölemenler ve Eyyubiler devlet kurmuşlardır.
Kuruluş Dönemi (1299-1453): Osman Bey, yaptığı fetihlerle, yıkılmak üzere olan Anadolu Selçuklu Devleti'nin varisi konumuma yükselmiştir. Bilecik, Yarhisar ve İnegöl'ün fethinden sonra Osmanlı Devleti'nin kurulduğu kabul edilmekte ve tarih araştırmalarında kuruluş tarihi olarak, 1299 yılı kabul edilmektedir.
Selçuklu ordusu, 22 Şubat 1064 günü Rey'den hareket etti. Sultanın yanında veziri Nizâmü'l-Mülk ve oğlu Melikşah da yer alıyordu. Alparslan, Bizans'ın elinde bulunan Kars ve Ani bölgesine kadar ilerleyerek buraları ele geçirdi. Bu fethinde kendisine "Ebu'-Feth" (Fetihlerin babası) lakabını verdi.
Çağrı Bey'in son zevcesinden doğan, dolayısıyla Alparslan'ın kardeşi olan en küçük şehzade Süleyman, annesinin Çağrı Bey'in ölümü üzerine amcasıyla evlenmiş olmasından ötürü Tuğrul Bey'in üvey oğlu durumuna gelmiş ve annesi ile Vezir Amîdülmülk el-Kündürî'nin gayretleri sonucunda da veliaht tayin edilmişti.
Kasım 1092'de Melikşah öldüğü zaman 13 yaşında olan ve meşru varisi olarak ilan edilmiş bulunan Ebu'l Muzaffer Berkyaruk, Büyük Selçuklu Devleti tahtına geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri