Selenyum Eksikliği Kilo Yapar mı? Selenyum eksikliği kilo artışına neden olabilir. Selenyumun tiroid fonksiyonlarını düzenlemedeki kritik rolü, bu etkiyle ilişkilendirilebilir. Tiroid hormonları, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve bu da kilo kontrolü üzerinde etkili olabilir.
Selenyum, vücudunuzda birçok önemli görevi olan bir mineraldir ve bunlardan biri de metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olan tiroid hormonları yapmaktır. Bu nedenle, genellikle kilo vermeye yardımcı olduğu söylenir. Selenyum, yediğiniz besinler yoluyla doğal olarak alınır ve selenyum eksikliği nadir görülür.
Halsizlik ve Yorgunluk: Enerji üretiminde rol oynayan selenyum, eksiklik durumunda enerji seviyelerinde düşüşe yol açabilir, bu da kişilerde halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Deri Bozuklukları: Selenyum eksikliği, ciltte kuruluk, döküntüler veya dermatit gibi deri problemlerine yol açabilir.
Selenyum kullanabilirsiniz
Bazı çalışmalarda selenyum kullanımının bu dönüşümü arttırdığı ve bazal metabolizma hızında artışa neden olarak kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle selenyum takviyesi faydalı olabilir.
Tiroit Fonksiyonunu Düzenler: Selenyum, tiroit hormonlarının üretimi için bir katalizör görevi görür. Tiroit bezi, iştah, uyku, sıcaklık, ağırlık, enerji ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok önemli günlük vücut fonksiyonlarını kontrol eder.
İlgili 37 soru bulundu
Ancak, bazı önemli noktalar vardır: Emilim Artırma: Selenyum yağda çözünen bir mineral olduğundan, takviyenin emilimini artırmak için yemekle birlikte alınması önerilebilir. Kişisel Tolerans: Bazı kişiler, takviyeleri aç karnına almanın mide rahatsızlığına yol açabileceğini fark edebilir.
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor.
Selenyum Her Gün Kullanılır mı? Selenyum, günlük beslenme rutinimizde düzenli olarak yer alması gereken bir mineraldir. Ancak, günlük alım miktarı belirli bir aralıkta olmalıdır. Aşırı selenyum alımı zararlı olabilir, bu yüzden önerilen günlük alım miktarını aşmamak önemlidir.
Beslenme ile yeterli alım sağlanamadığında, eksiklik belirtileri ortaya çıkmaya başladığında veya bağışıklık sistemine destek olmak istendiğinde selenyum içeren besin takviyeleri doktor kontrolünde kullanılabilmektedir.
Selenyum antioksidan özelliklere sahip mineraldir ve cildin sıkı görünmesini ve serbest radikallere karşı korunmasını sağlar. Selenyum, erken kırışıklıkların oluşma şansı olmadan serbest radikal hasarını durdurabiliyor. Ayrıca hücre zarlarını UV hasarına, iltihaplanmaya ve pigmentasyona karşı korumaya yardımcı olur.
1- SELENYUMDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN!
Özellikle selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Tüm deniz ürünleri, brezilya fındığı, ton balığı, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumun en iyi kaynaklarıdır.
Tırnak ve saç sorunları: Selenyum fazlalığı, tırnaklarda incelme, soyulma ve saç dökülmesine yol açabilir. Sinirsel sorunlar: Aşırı selenyum alımı, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir ve sinirsel sorunlara neden olabilir. Yorgunluk: Selenyum zehirlenmesi, yorgunluk ve halsizlik hissine yol açabilir.
Selenyum fazlalığı, sindirim sistemine ve sindirime yardımcı olan organlara zarar verebilir. Selenyum fazlalığı halinde karında şişlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemleri görülebilir. Sindirime yardımcı organlardan biri olan karaciğer, selenyumun en çok bulunduğu organlardan bir tanesidir.
Selenyum tiroid için oldukça önemlidir. Kişinin kendisini iyi hissedebilmesi için, T4'ün T3'ü dönüp, hücre içine girmesi gerekiyor. T4'ün T3'e dönüşmesi için de selenyum gereklidir. Sebze ve meyvelerdeki selenyum miktarı az olduğu için, tiroid hastalarının selenyum alması önerilmektedir.
Selenyumun antioksidan özellikleri, saç köklerini koruyarak sağlıklı saç büyümesini destekleyebilir. Saç dökülmesinin birçok nedeni arasında hormonal değişiklikler, stres ve vitamin eksiklikleri gibi nedenler bulunur. Söz konusu mineralin bu faktörlerle başa çıkma kapasitesi, saç dökülmesini önlemede yardımcı olabilir.
Günlük 1-2 adet tüketmek yeterlidir. Uzun süre fazla tüketimde selenyum zehirlenmesi gelişebilir.
Selenyum ve magnezyumun işlevselliğinin artırılabilmesi için birlikte alınması gerektiği öne sürülür. Her iki mineral takviyesinin de aynı anda kullanılması ko- suplemantasyon olarak adlandırılır.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz. Akşam Alınacak Gıda Takviyeleri : Balık yağı eğer öğlen alınamadıysa akşam yemeğinden sonra da alınabilir.
Selenyumun yeterli alımı, genel sağlık açısından önemlidir. Selenyum seviyelerini ölçmek için genellikle kan veya idrar testleri kullanılır.
Yumurta; balık ve kuruyemişler ile birlikte, uykuya dalmanızı kolaylaştırmada ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı olduğu bilinen melotonin hormonunun en yüksek kaynaklarından biridir. B1 vitamini, folat, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve selenyum eksikliği, uyku süresini kısaltmaktadır.
Fakat vücuttaki selenyum değerinin farklı sebeplerle azalması halinde, tablet formdaki selenyum takviyelerine ihtiyaç duyulabiliyor. Ayrıca, bu ihtiyaçların düzeyine göre selenyumun; doktor tavsiyesi ile E vitamini, C vitamini, çinko vb. farklı bileşenlerle bir arada kullanılması gerekebiliyor.
Hızlı yağ yakımı için C vitamini
Çünkü karnitin, vücuttaki yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlar. Özellikle de egzersizlerden önce alınan C vitamini, yağ yakılmasını kolaylaştırır. Kilo kontrolünü sağlamada önemli bir yardımcı olan C vitamini, sabah alındığı takdirde metabolizmayı hızlandırır.
Kilo aldıran vitaminler ve mineraller listemizde ilk sırayı elbette C vitamini alıyor. Vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden olan C vitamini, kilo almak istiyorum diyenler için fazlaca tüketilmesi gereken vitaminlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri