Bazı çalışmalarda selenyum kullanımının bu dönüşümü arttırdığı ve bazal metabolizma hızında artışa neden olarak kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle selenyum takviyesi faydalı olabilir.
Selenyum, vücudunuzda birçok önemli görevi olan bir mineraldir ve bunlardan biri de metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olan tiroid hormonları yapmaktır. Bu nedenle, genellikle kilo vermeye yardımcı olduğu söylenir. Selenyum, yediğiniz besinler yoluyla doğal olarak alınır ve selenyum eksikliği nadir görülür.
Selenoproteinler adı verilen çeşitli enzim ve proteinlerin bir bileşeni olan selenyum, DNA yapımında rol alır, üreme ve tiroid sağlığını destekler, metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve oksidatif hücre hasarı yanı sıra enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Selenyum Eksikliği Kilo Yapar mı? Selenyum eksikliği kilo artışına neden olabilir. Selenyumun tiroid fonksiyonlarını düzenlemedeki kritik rolü, bu etkiyle ilişkilendirilebilir. Tiroid hormonları, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve bu da kilo kontrolü üzerinde etkili olabilir.
Hormonlarımız kilo vermede anahtar role sahiptir. Özellikle ghrelin ve leptin iştah ve açlık üzerine etkilidir.
İlgili 21 soru bulundu
Fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda, bu hormonun yağ dokusundan salgılandığı keşfedilmiştir. Leptin hormonu görevi nedir kısaca açıklayalım: İştah duygusunu bastıran leptin hormonu, vücuttaki yağların yakılmasına da destek olmaktadır.
Aldesteron, progesteron, kortizol, östrojen, prolaktin, ACTH ve büyüme hormonları gibi farklı kimyasalların bir ya da birkaçının az veya çok çalışması kilo vermeyi yavaşlatabilir.
Selenyum kullanabilirsiniz
Bazı çalışmalarda selenyum kullanımının bu dönüşümü arttırdığı ve bazal metabolizma hızında artışa neden olarak kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle selenyum takviyesi faydalı olabilir.
Peki selenyum ne zaman alınmalı? Selenyum, gıda takviyesi olarak kullanılacağı zaman doktor kontrolünde yemeklerden önce veya yemeklerden sonra günde 1 tablet olacak şekilde kullanılabilir.
Beslenme ile yeterli alım sağlanamadığında, eksiklik belirtileri ortaya çıkmaya başladığında veya bağışıklık sistemine destek olmak istendiğinde selenyum içeren besin takviyeleri doktor kontrolünde kullanılabilmektedir.
Selenyum serbest radikal hasarından cilt hücrelerini korumaya yardımcı olabilecek bir eser mineraldir. Ayrıca, cilt kanseri önlenmesinde rol oynayabilir.
Selenyum Her Gün Kullanılır mı? Selenyum, günlük beslenme rutinimizde düzenli olarak yer alması gereken bir mineraldir. Ancak, günlük alım miktarı belirli bir aralıkta olmalıdır. Aşırı selenyum alımı zararlı olabilir, bu yüzden önerilen günlük alım miktarını aşmamak önemlidir.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz. Akşam Alınacak Gıda Takviyeleri : Balık yağı eğer öğlen alınamadıysa akşam yemeğinden sonra da alınabilir.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu:
Yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra bir bardak su ile günde 1 tablet alınması önerilir. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
HT hastalarında selenyum takviyesi, antioksidan aktiviteyi arttırarak tiroid fonksiyonları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir.
Selenyum eksikliği, tiroid fonksiyonlarının bozulmasına ve hipotiroidizm gibi sorunlara neden olabilir. Kas Zayıflığı: Selenyum, kas sağlığını ve kas fonksiyonlarını destekler. Eksiklik durumunda kas zayıflığı, güçsüzlük ve hatta kas ağrıları görülebilir.
Saçlarda yaşanabilen kepek, pullanma ve dökülme sorunları için selenyum minerali sıklıkla tavsiye ediliyor. Çünkü güçlü bir antioksidan olan selenyum saç ve cilt yapısını güçlendiriyor.
Her öğünde belirli miktarlarda kolajen tüketmek metabolizmayı hızlandırabilir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
Selenyum Fazlalığı
Bu nedenlerle meydana gelmiş bir selenyum zehirlenmesinde nefeste sarımsak kokusu duyulur, ayrıca yorgunluk, kusma, ishal, tırnak yapısında değişiklikler, saç dökülmesi ya da sinirlerin zarar görmesi nedeniyle duygu değişimi görülür.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller. Dolayısıyla hiçbir hasta kilo alacağım endişesiyle, doktorunun tavsiye ettiği tiroid ilaçlarını almayı bırakmamalıdır.
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Sağlıklı beslenme ve düzenli spora rağmen kilo verememenin başlıca nedeni insülin direncidir. İnsülin direnci; kilo vermemizi engellediği gibi, ilerde potansiyel diyabet hastası olma riski de taşımaktadır. Diyet ve spora rağmen kilo vermekte zorlanan bireylerin mutlaka insülin direncini kontrol ettirmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri