Bir ilk değer atayıcı, subscript ya da örnek ya da nesne metodunda, self, bulunduğu tipin örneğine dorudan referans verir. Bir static ya da sınıf metodunda, self, içinde bulunduğu tipe doğrudan referans verir.
self, sınıfın (herhangi) bir olgusunun (instance) yerini tutar! Sınıfın fonksiyonları (metotlar) çağrılırken self bir argüman olarak verilmez. Fonksiyona (varsa) gönderilen değer self argümanından bir sonrakine atanır! Bir sınıfa istediğimiz kadar metot ya da öznitelik ekleyebiliriz.
__init__ , OOP ile programlamada bir class'ın yapıcı (constructor) metodur. Eğer bir class'tan nesne türetecek isek __init__ ,class'ın ilk metodu olmak zorundadır. Class içinden türetilen nesnelere ait özellikler bu metot ile nesnelere atanır.
İnit fonksiyonları genelde classının sahip olduğu değişken sayısı +1 kadar (Bir de "Self) parametre alır ve elimizden geldiğince classın içindeki değişkenlerin ismiyle constructor methodunun parametrelerinin isimlerini aynı tutmaya çalışırız.
Pek çok kez söylediğimiz gibi, self kelimesi mevcut sınıf örneğini temsil eder. Dolayısıyla kendimize atıfta bulunmak istediğimiz durumlarda, yukarıda olduğu gibi self 'i kullanabiliriz.
İlgili 38 soru bulundu
__eq__(self, diğer) Eşitlik operatörünün ( == ) davranışını belirler.
Python'da __name__ değişkeni dosyanın (modülünün) hangi yolla çağrıldığını kontrol eder. __name__ == "__main__" kontrolü dışarıdan import edildiğinde hangi alanların çalıştırılacağının seçimini yapar.
Orada da kabaca tarif ettiğimiz gibi, metotlar Python'da nesnelerin niteliklerini değiştirmemizi, sorgulamamızı veya bu nesnelere yeni özellikler katmamızı sağlayan araçlardır. Metotlar sayesinde karakter dizilerini istediğimiz gibi eğip bükebileceğiz.
İşte bu bölümde inceleyeceğimiz super() fonksiyonunun adı da buradaki 'super', yani 'üst' kelimesinden gelir. Miras alınan üst sınıfa atıfta bulunan super() fonksiyonu, miras aldığımız bir üst sınıfın nitelik ve metotları üzerinde değişiklik yaparken, mevcut özellikleri de muhafaza edebilmemizi sağlar.
Python, nesne tabanlı bir programlama dilidir. Python'da neredeyse her şey bir sınıftır. Bir sınıf (class), kendisinden örnek oluşturulabilen bir nesnedir (object). Bu sınıflara özellik ve yöntemler atanabilir.
getattr (obj, name [, default]): nesnenin özelliğine erişmek için kullanılır. hasattr (obj, name): bir özellik var olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. (True / False) setattr (obj, name, value) – bir özellik belirlemek için kullanılır.
Void fonksiyonlar kendi içerisinde çalışan, dışarıya veri göndermeyen, genellikle aldığı parametreler üzerinden işlem yapan fonksiyonlardır.
Python Not (değil) Operatörü
Python not operatörü ile koşulların tersi alınır. Örneğin bir koşul False üretiyorsa not operatörü ile True bilgisine çevrilir.
Statik Metotlar
Örnek metotları içinde herhangi bir örnek niteliğine erişmek istediğimizde self kelimesini kullanıyoruz. Sınıf metotları içinde bir sınıf niteliğine erişmek için ise cls kelimesini kullanıyoruz.
Python'da lambda, tek satırlık fonksiyonlardır. Bir ya da daha fazla parametre kabul ederler, ancak tek bir işlem yapabilirler. Aşağıdaki örnekte tanımlanan x fonksiyonu, parametrede belirtilen sayıya 10 ekler ve sonucu döndürür.
Sınıf (Class) : Sınıflar nesne yönelimli (object oriented) programlamanın en önemli öğesidir. Sınıflar sayesinde programlar parçalara bölünür ve karmaşıklığı azalır. Yaratılan metodlar ve özellikler bir sınıfın içerisinde yer alır ve bir sınıf defalarca kullanılabilir.
Gidişata bakacak olursak rahatça söyleyebiliriz ki amacına hizmet etme açısından Python, geniş kitlesinin de yardımıyla gelecekte de ipleri elinde tutmaya devam edecek.
Python; web uygulamaları, yazılım geliştirme, veri bilimi ve makine öğreniminde (ML) yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Geliştiriciler, etkili ve öğrenmesi kolay olduğu ve birçok farklı platformda çalıştırılabildiği için Python'ı kullanır.
Guido van Rossum tarafından 20 Şubat 1991'de piyasaya sürülen Python, günümüzde halen geliştiriliyor ve özellikle yapay zeka çalışmalarında dikkat çekiyor. Python, üst düzey ve genel amaçlı olarak kullanılan bir programlama dilidir.
strip() metodu parametre olarak aldığı değeri, stringin başından ve sonundan siler. Örneğin bir şifre girildi ancak bu şifrenin başında ve sonunda boşluklar bırakılmışsa, bu boşlukları silmek için kullanılabilir. Silinecek karakter boşluk karakteri olduğu için, metoda herhangi bir parametre geçirmeye gerek yoktur.
Python listelerinde belirtilen bir indeks' deki elemanı silmek için pop() metodu kullanılır. Eğer indeks numarası belirtmezsek listenin son elemanı silinir. İndeks numarası vermediğimizde ise son eleman silinir.
dir() fonksiyonu, parametre olarak aldığı nesnenin geçerli özniteliklerinin bir listesini döndürür. isalnum() Karakter dizisinin, sadece harflerden ve/veya sayılardan oluşup oluşmadığını sorgular. isalpha() Karakter dizisinin yanlızca harflerden oluşup oluşmadığını sorgular.
__init__(): __new__() metodu tarafından, yeni bir sınıf örneği oluşturulduktan hemen sonra çağırılır. Çok sık kullanılan bir sınıf metodudur.
def __init__( self , isim, bakiye = 0.0 ): """Girilen isim ile ve baslangic bakiyesi olarak sifiri koyan musteriyi olusturur.""" def paraCek( self , tutar): """Hesaptan ilgili tutarin cekilmesinin ardindan yeni bakiyeyi doner."""
Sürprizbozan: __str__ nedir? "str" metodu çağırıldığında döndürülen değeri temsil eder. Yani "str" metodu, "__str__" metodunun döndürdüğü değeri döndürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri