1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır.
Kullanmak istediğinizde un miktarına göre malzemenin içine ekleyebilirsiniz. 5 su bardağı un için; 1 paket instant maya yeterli kabul edilmektedir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Ancak burada önemli olan tamamıyla ölçü kriteridir. Yani paket oranlarına bağlı olarak hareket etmek gerekir. 100 gramlık yaş maya, 50 gramlık kuru mayaya eşittir. O nedenle tarifinizde 60 gramlık yaş maya yazıyorsa denkleştirmek için 30 gramlık kuru maya tercih edebilirsiniz.
Hamuru hazırlarken kullanılacak un miktarı; su, maya ve tuz miktarını belirler. Bu da şöyledir, mayalı hamur için kullanılacak un miktarının % 65'i kadar su, % 2'si kadar tuz ve % 1.5 kadarı da mayadır.
İlgili 25 soru bulundu
Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Daha sonra metabolizmanın bozulmasına ve artan kilolara sebep olmaktadır.
Yaş maya hamur mayalarken iki şekilde kullanılabilir. Yaş maya un üzerine elle ufalanarak doğrudan kullanıldığı gibi, bir miktar ılık su içerisinde eritilerekte kullanılabilir. Genellikle yaş maya hazırlanırken kendiminde kullandığı şu yöntem daha çok tercih edilmektedir.
1 Paket Kuru (İnstant) Maya Kaç Kaşık? 1 paket kuru (instant) maya 10 gramdır. 1 paket kuru (instant) maya 1 yemek kaşığı ölçüsüne eşittir. 1 paket kuru (instant) maya 2 tatlı kaşığı ölçüsüne denk gelir.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Maya hücresinin temel işlevi, başlıca gıdamız olan ekmeğin ve hamurla yapılan pasta, çörek türündeki yiyeceklerin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlamaktır. Ekmek yapımında ne kadar maya kullanmalıyım? Kullanılan unun %5-6'sı kadar yaş maya veya %2-3'ü kadar kuru maya yeterli olacaktır.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır.
Mayalar pH değeri 3-7.5 arasında değişen ortamlarda metabolizmalarını sürdürebilirler. Optimum pH istekleri 4.5-5.0 arasındadır.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
10 gram kuru mayayı ölçmek için kullanmamız gereken kaşık ölçüsü tatlı kaşığıdır. 1 tatlı kaşığı kuru maya yaklaşık 5,8 gr yapmaktadır. Yani biz eğer 2 tatlı kaşığı kadar kuru maya kullanacak olursak 10 gr maya kullanmış oluruz.
Yaş mayanın kurutulmuş ve iri zerrecikler halinde korumaya alınmış hali olan kuru maya, yaş mayaya oranda daha uzun süre saklanabilme özelliğine sahiptir. Buzdolabında kapalı saklama kabı içerisinde veya kendi kabının ağzı hiç açılmadan 1 yıl saklanabilme özelliğine sahiptir.
Suda eritmeye gerek kalmadan doğrudan una karıştırılarak kullanılır. Garantili mayalama işlemleri için idealdir.Poşetin tamamı 500 g - 1 kg un içindir. Bu ürün 10 g'lık poşetler halinde paketlenmiş olup 24 poşet bir arada satışa sunulmuştur. Her poşette farklı tarif yer almaktadır.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Mayalanması için ılık bir ortamda 25-30dk kadar bekletin. Hamur mayanlandıkça genişleyecek ve kabaracaktır. Eğer 30dk sonra hamurunuz yeterince kabarmadıysa bir süre daha bekletin. Hazırladığınız mayalı hamuru, arzu ettiğiniz hamur işini yaparken kullabilirsiniz.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Sütün hamur mutlaka ılık olarak eklenmesi gerekir ve bu sayede hamurun mayalanması hızlandırılmış olur. Özellikle poğaça gibi mayalı ürünlerde mide yanması şikayetlerinin sebepleri hamura katılan mayanın fermantasyon süresi ve hamurun sıcaklığıyla ilgilidir. Kullanılan yağ mide yanmasına sebep olmaz.
1 kilo un kaç bardak eder sorusu bu konuyla alakalı en çok araştırılan başlıktır. 1 kg un 9 su bardağına eşittir. Dolayısıyla, tarifleri uygularken karşınıza 1 kilo un ibaresi çıktığında tam 9 su bardağı un kullanmanız gerekecektir.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri