Selmân-ı Fârisî İran asıllıdır. İsfahan'ın Ceyy köyünde doğmuştur. Doğum tarihi konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ancak ölüm tarihine dayanarak, Hz.
Selmân, Ramhürmüz'de doğdu ve ilk çocukluk yıllarını burada geçirdi. Küçük yaşlarda ailesiyle birlikte buradan ayrılıp İsfahan yakınlarındaki Cey Köyü'ne göç etti. Oğlu Abdullah'tan torunu olan Abdurrahman dedesinin müslüman oluş hikayesini rivayet etmiştir.
Selmân-ı Fârisi (r.a.), Aslen İranlı olup İsfahân yakınındaki Cey kasabasındandır. Peygamber Efendimizin mübarek saçlarını tıraş ettikleri için berberlerin piri sayılmıştır. Müslüman olunca Peygamberimiz (s.a.v.) ona, “Selmân” ismini verdiler ve onu Ebu'd-Derdâ (r.a.) ile kardeş yaptılar.
Berberlerin piri Selman-ı Pak olarak bilinmektedir. Berberlerin piri olarak kabul edilen Selman-ı Farisi hakkında da kesin bilgiler yoktur. Selman-ı Farisi'nin Fütüvvet ve esnaf lonca'larının gelişmelisinde de katkıları olmuş ve berberlerin piri olarak kabul edilmiştir.
Hz. Peygamberin özel iltifatına ve övgüsüne mazhar olan insanlardan biri de Sahabeden Selmân-ı Farisî'dir. Zira onun hayatı, İslâm dininin son ve ekmel din, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) de son peygamber olduğuna dair delillerden biridir.
İlgili 36 soru bulundu
Hz. Osman'ın halife olduğu dönemde, Hicret'in 36. yılında vefat eden Selman-ı Farisi, 88 yaşına kadar yaşamıştır.
Medine'nin kuzeyinde yer alan ve Mesâcid-i Seb'a diye bilinen yedi mescidden biri, Ömer b. Abdülazîz'in Medine valiliği sırasında yaptırdığı sanılan Mescid-i Selmân-ı Fârisî'dir.
Selman-ı Farisi hazretleri, eshab-ı kiramın büyüklerinden ve meşhurlarındandır. Ehl-i beytten sayılmıştır. İnsanları Hakka davet eden, doğru yolu göstererek saadete kavuşturan ve kendilerine Silsile-i aliyye denilen büyük âlim ve velilerin ikinci halkasıdır. Hendek savaşından itibaren bütün gazalara katıldı.
Muhammed'in gerçek bir peygamber olduğuna inandıktan sonra Müslümanlığı seçer Salman-ı Pak Müslüman olan ilk Arap olmayan kişidir.
Dünya Savaşı'nda Kasım 1915'te Selman-ı Pak'ta Britanyalılar ile Osmanlılar arasında Irak Cephesi'nde yapılan bir muharebedir.
Bu vesile ile Kûtu'l-Amâre zaferinin kahramanı Halil Paşa'yı az da olsa tanımıştık. Selman-ı Pak zaferini kazanan ve Kûtu'l-Amâre'nin de gizli kahramanı olan Nurettin Paşa'yı da tanımamızda fayda vardır.
Yüz yıldan fazla yaşamış kimseleri ifade eden terim. Sözlükte muammer kelimesi “ömrü uzun olan kişi” anlamında olup hadis ilminde uzun süre yaşayan muhaddisler için kullanılır. Seksen yaşını aşmış kişiler zaman zaman muammerûndan sayılmışsa da bu terim daha çok 100-120 yıl yaşayanları ifade eder.
Matematik, astronomi ve tıp bilgini. Fars bölgesinin Dârcirz şehrinden bir vezir ailesine mensuptur; soyunun Hz. Ebû Bekir'e bağlandığı söylenir.
İsmail ve Hz. İshak'ın saçlarını kesmesiyle tıraşı öğrenmiştir. Bu yüzden Hz. İbrahim, berberlerin ilk piri, peygamberimizin saçını tıraş eden Selman-ı Fârisî de ikinci piri olarak ka- bul edilmiştir (Erduran 2006: 192-193).
Fransızca coiffeur "kadın ve erkek berberi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca coiffe "saç kesimi" sözcüğünden +or son ekiyle türetilmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK)'na göre kuaför “kadın berberi, erkek berberi” anlamında kullanılmaktadır.
1929 doğumlu Roza Solak, ablası Anjel ile birlikte Tarsus'ta o dönem kent merkezinde bulunan Çıplak Mahallesi'nde ilk kadın kuaförünü açarak çalışma yaşamına başladı. Kız kardeşler, 1940'lı yıllarda başladıkları kuaförlüğü 1970'li yılların sonuna kadar sürdürdü.
1923'te bağımsızlığını kazanan Irak'ın yakın tarihine 40 yıl boyunca Baas Partisi hakim oldu. 1968'den bu yana ülkeyi yöneten Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesi ise ülke tarihinde yeni bir çığır açıyor. 25 Nisan - Osmanlı denetiminden kopan Irak, İngiliz denetimi altına girdi.
Kut Bayramı, 29 Nisan 1916'da zafer ile sona eren Kût'ül-Amâre Kuşatması anısı için Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde zafer sonrası kutlamaya başlandığı iddia edilen ve 1952'de Adnan Menderes hükûmeti tarafından bayram olarak kutlanmaktan vazgeçilmiş olduğu iddia edilen bir bayramdır.
Irak Cephesinde 29 Nisan 1916'da Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Kut'ül Amare Savaşı, Birinci Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Alevî geleneği, kamberlerin atası olduğuna inandığı Selmân-ı Fârîsî'yi de Selmân-ı Pak olarak anar.
Ehl-i beyt (Arapça: أهل البيت), "ev halkı" anlamına gelen ve İslam peygamberi Muhammed'in ev ahalisini tanımlamak için kullanılan İslami terim.
Peygamber, Ali, Fâtıma, Hasan ve Hüseyin girer; ayrıca imam kabul edilen diğer dokuz kişi de Ehl-i beyt'e dahildir. Resûl-i Ekrem'in hanımlarıyla Fâtıma dışındaki çocukları, Hasan ve Hüseyin dışında kalan torunları ise Ehl-i beyt'e dahil değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri