Modernist sanat akımlarından olan, şiiri açıklayıcı işlevinden ve materyalist tavrından kurtarmayı amaçlayan sembolizm akımı, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkar ve 20. yüzyıl edebiyatını büyük ölçüde etkiler.
19. yüzyılın ikinci yarısında parnasizme tepki olarak ortaya çıkmış bir akımdır. Parnasyenler insan duygularına, izlenimlere önem vermiyorlardı. Onlar için önemli olan gerçekti, düşüncelerdi. Sembolistler bu anlayışa karşı çıkmış, duygusallığa, insanın iç dünyasına yönelmişlerdir.
Sembolizmde dış dünyayı sembollerle anlatmak esastır. Sembolist şairler, semboller aracılığıyla dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmışlardır. Sembolistler, şiirde müzik unsuruna önem verirler, hatta müziği şiirin amacı hâline getirirler. Şiire lirizm egemendir.
Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Sembolizmin ilkelerini ve kuramını Stephen Mallarme hazırlamış, bildirgeyi ise Jean Moreas ortaya çıkarmıştır. Sembolizmin öncüsü ise bu akımın ortaya çıkmasından çok önce ürünler hazırlayan Charles Boudelaire'dir.
İlgili 18 soru bulundu
*Sanat içinde de bu tartışılmaya başlar. *Realizm, natüralizm ve parnasizm gerilerken tartışmaların sonunda sembolizm doğar. *Simgecilik olarak da adlandırılan sembolizm, hem gerçeği gösteren hem de onun sınırlarını aşma isteğine cevap veren bir sanat akımıdır.
SEMBOLİZM (SİMGECİLİK)
19.yüzyılın ikinci yarısında parnasizme tepki olarak ortaya çıkmış bir akımdır. Parnasyenler insan duygularına, izlenimlere önem vermiyorlardı Onalr için önemli olan gerçekti, düşüncelerdi. Sembolistler bu anlayışa karşı çıkmış, duygusallığa, insanın iç dünyasına yönelmişlerdir.
Modernist sanat akımlarından olan, şiiri açıklayıcı işlevinden ve materyalist tavrından kurtarmayı amaçlayan sembolizm akımı, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkar ve 20. yüzyıl edebiyatını büyük ölçüde etkiler.
Pozitivist, rasyonel ve materyalist görüşlerin insanlar üzerinde olumsuz etkisine karşın bireyin duyum ve duygularıyla var olduğunu savunan, somut varlıkların dış dünya ile insan duyuları arasında köprü görevi gören simgeler olduğu iddiasında olan sembolizm, anlamda kapalılığa ve musikiye önem veren bir akım olarak ...
Akımın Önemli Temsilcileri
Bu yankılardan dolayı etkilenen şairler sembolizmin özelliklerini eserlerine yansıtmaya başlamışlardır. Akımın ilk uygulayıcısı ise Cenap Şehabettin olmuştur. Akımdan etkilenen diğer şairler ise; Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerdir.
Sembolizmin başlıca özellik ve ilkelerini şöyle sıralayabiliriz: Sezgisel ve simgesel gerçeklik. Sinestezik kavrayış Yaratıcı imgelem.
Romantik akımın ilk etkileri edebiyatımıza çeviri romanlarıyla girer. Fenelon'un “Telemak”ı ile başlayan çeviri çalışmalarını Victor Hugo'dan, Daniel Defoe'den, Alexander Dumas Pere'den, Lesage'dan Chateausriand'dan, Bernardin de Saint Pierre'den yapılan diğer çeviriler takip eder.
Cenap Şahabettin ve Servet-i Fünun Edebiyatı
Şair, parnasizm ve sembolizm akımlarını tanıtarak bu dönemin şiir anlayışını oluşturmuştur.
Bu akımın başlıca temsilcileri arasında Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Jese Maria de Heredia, S.Prudhomme ve François Coppée bulunmaktadır. Türk edebiyatında ise özellikle Servet-i Fünûn döneminde ilgi görmüştür, Tevfik Fikret, Yahya Kemal ve Cenap Şahabettin başlıca şâirlerdir.
Sembolizm (simgecilik), gerçekçiliğe tepki olarak 1885 yılına doğru Fransa'da ortaya çıkan bir şiir, edebiyat ve sanat akımıdır.
Sembolizm natüralizme, parnasizme ve pozitivizme tepki olarak ortaya çıktı. Sembolizm akımının ortaya çıkması ise 19. Yüzyılın sonlarına kadar sürdü. Bu akımda gerçek olup görünen şeyleri değil görünenin arkasında bulunan bazı gerçekleri semboller kullanımı ile karşı tarafa aktarmak önemlidir.
Parnasizm genellikle sone türünde şiir yazımını tercih eder. Sembolizm şiirde serbest nazım biçimini benimser. Parnasizm geçmişteki mutlu ve üstün dönemlerin özlenmesini konu alırken, Sembolizm daha çok bireye hitap eden hüzünlü ve kötümser konuları anlatır.
Şiir anlaşılmak için değil, duyulmak hissedilmek içindir. Sembolist şairler, önceki şiirde olan klasik kalıpları değil, kendi belirlediği kalıpları kullanmıştır; büyük oranda serbest şiiri benimsemişlerdir. Sembolist şiir lirik ve bireyseldir. Sembolizm büyük oranda şiirde etkili olmuş bir akımdır.
Kendi görüşleriyle beraber Gautier ve Banville'in de referanslarıyla ifade edilen ortak açıklama şudur ki; Parnasizm, söz boyama diye tabir edebileceğimiz şiirde mûsikî ve armoniyi, bununla beraber “sanat, sanat içindir” ifadesini temel alan bir akımdır.
Sembolik sanat, dünyanın tarihsel başlangıcında bulunan ve ilkel(primitif) olarak ortaya çıkmış olan içeriğin henüz netlik kazanmamış bir durumudur. Bu içeriğin belirsiz olma durumu bir sanat yapıtı olarak nitelendirilebilecek bir nesnenin oluşmasına engel değildir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Sembolik anlatım bir duygu, düşünce ve inancın daha etkili ve vurucu bir şekilde aktarılabilmesi için kendi gerçeğinin dışında bir başka simgede somutlanarak anlatılmasıdır. Kavramlar, anlayışlar, düşünceler kişileştirilir, duygular bir başka sembole dönüştürülür.
Sembolizm Sanat Akımı, Simgecilik, nesne ya da şeylerin orijinal anlam ya da işlevinden farklı olarak yeni anlam yükleme ile evrensel anlama ulaşmaya çalışır. Metafor, alegori ve kinaye, sembolizm gelişiminde yardımcı olan edebi biçimlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri