Selülit her kadında görülebilir. Kadının deri altındaki yağ dokusunundan dolayı daha fazla görülebilir. Selülit kişinin yapısına, yaşa ve ırka göre değişir. İlla doğum yapan kadınlarda görülür diye bir şey yok.
Selülit, 14 yaşından itibaren, özellikle de ergenlik çağında hormonların çalışmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkıyor.
Selülit oluşumunda dengesiz ve kötü beslenmenin, tuzlu yemenin, hazır gıdaların, katkı maddelerinin etkisi sık sık vurgulanır. Buna karşılık selülitten korunma reçetesi olarak da bol bol sebze ve meyve yenilmesi önerilir.
Selülit oluşumu genelde yaştan bağımsız bir faktördür. Kimi zaman ergenlik ve yaşlanmada görülen elastikiyet kaybı selülite sebep olsa da genelde yaşla bağlantılı bir süreç beklenmez. Genelde hormon dengesinin oturduğu dönemlerden sonra beslenme ve egzersiz etkisi daha çok öne çıkmaktadır.
Selülit, genellikle bacakları etkileyen, bakterilerin neden olduğu bir cilt enfeksiyonudur. Ayrıca gözler, ağız, anüs, göbek çevresi ve kollarda da gelişebilir. Normal ciltte de selülit gelişebileceği gibi, genellikle bir tür yaralanma, travma veya ameliyat dahil olmak üzere cilt hasarı sonrasında oluşur.
İlgili 36 soru bulundu
Tıp uzmanlarının soruya verdikleri ortak yanıt “Hayır, selülit herkeste görülebilir” olurken, bazıları hamilelikte alınan fazla kiloların verilmemesi durumunda selülite neden olabileceğini söylüyor. 'SELÜLİTİN DOĞUMLA İLGİSİ YOK, 25'LİK SÜLÜN GİBİ KIZDA DA GÖRÜLEBİLİR! '
Selülit kimlerde görülüyor? Selülitle ilgili bilinen en büyük yanlışlardan biri, selülitin sadece kilolu insanlarda ve kadınlarda ortaya çıktığıdır. Ama zayıf ve fit kadınlar, erkeklerin yüzde 10'luk kısmı ve daha 20'lerinin başındaki gençler de selülitten muzdarip olabilir.
Selülit sporla geçer mi? Cevap veriyoruz; Evet! Doğru teknikler uygulandığında, selülit tedavi edilebilir bir cilt sorunudur. Uzmanlarsa selülit giderici kremlerin tek başına yeterli olmadığı görüşündeler.
Kilo verdiğinizde selülit probleminizin önemli ölçüde hafifleyeceğini söyleyebilirim. Çünkü yağ dokunuz küçülünce cildinize yaptığı baskı da azalacaktır -bu da portakal kabuğu görümünün eskisi kadar belirgin olmaması anlamına geliyor.
Selülitin olası nedenleri arasında hormonal değişiklikler, genetik faktörler, kilo alımı veya kilo kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı veya sigara kullanımı bulunur. Bunların dışında dar kıyafetlerin ve çok fazla oturmanın da selülite neden olabildiğine yönelik kanıtlar vardır.
C vitamini selülit tedavisine yardımcı oluyor
Maydanoz, karnabahar, brokoli, portakal, kivi, limon, çilek, greyfurt, yeşilbiber gibi besinler içeren, C vitamini yönünden zengin menülerle selülit tedavisinde etkin sonuçlar alınabilmektedir.
Rafine edilmiş besinler koruyucu katkı maddeleri ve şeker içermesi nedeniyle selüliti tetiklerken, soda içimi ve yüksek miktarda hayvansal protein alımının da vücutta yağlanmayı arttırdığı, bölgesel yağlanmaya neden olduğu bildirilmektedir.
Biz en son evrelerinde gözle görünür hale gelince selülit oluşumunu fark ederiz. Her kadında az ya da çok selülit yoktur, selülit olma potansiyeli vardır. Uygun genetik yapı ve mükemmel beslenme ve egzersizle selülitsiz kadın olabileceği gibi, selüliti olan profesyonel sporcular da görebilmekteyiz.
Selülitin baş düşmanı: Su
Dolayısıyla asla su içmeyi ihmal etmemeli ve günde en az 2-2.5 litre su içmelisiniz. İçeceğiniz su cildinizin daha pürüzsüz görünmesini sağlayacaktır.
Selülitin nedenleri hormonal değişiklikler, genetik faktörler, kilo alımı veya kilo kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, sigara, alkol, kafeinli içecekler, karbonhidratlı beslenme, yoğun tuz kullanımıdır. Bunların dışında dar kıyafetler ve çok fazla oturma da selülite neden olabilir.
Kilo Verince Selülit Olur mu? Kilo verildiğinde selülit sorunu büyük derecede hafifler. Çünkü yağ dokusu küçüldüğünde cilde yapılan baskı düşer. Bu durumda portakal kabuğu görümü daha az belli olur.
Selülit gidermek için cilt altında sıkışıp kalmış olan bu yağ dokusunu eritmek ve cildin sıkılaşmasını sağlamak gerekir. Selülite neden olan yağ dokusundan kurtulmak ve cildin sıkılaşmasını sağlamak 1 haftada maalesef mümkün değildir.
Selülitin en önemli belirtisi, ciltte gözlemlenen yumrular ve çukurlardır. Selülit genel olarak şiddetine göre üç farklı derecede sıralanabilir. Derece 1 ya da hafif selülit durumunda yüzeyde biraz döküntü görülür, ciltte çok hafif sarkma gözlemlenebilir. Yatarken veya ayakta selülit zor fark edilir.
30 dakika boyunca ip atlamak, eğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra, vücuttaki tüm kasların çalışmasını sağlayarak, kan dolaşımını hızlandırıp selülitin önlenmesine destek verir. İlk 5 dakika hafif tempoyla zıplayın, daha sonra tempoyu artırın ve son üç dakikada tempoyu yavaşlatarak egzersizi sonlandırın.
Bu nedenle en ideali, haftada 500 gram ile 1 kilo verilmesi. Ayrıca her gün düzenli olarak 1 saat tempolu yürüyüş de selülitin giderilmesinde büyük fayda sağlıyor.
- Squat: Temel egzersiz hareketlerinden birisi olan squat, selülit görülen bölgelerin çalıştırılmasına yardımcı olur. Bu bölgelerin sıkılığını arttırarak selülit görünümü azaltır. - Lunge: Bacak egzersizi için tercih edilen hareketlerden bir diğeri olan lunge, selülitler konusunda yardımcı olur.
Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan selülit, beslenme alışkanlığı sayesinde yaşam tarzında ciddi bir değişik yapmadan kalıcı olarak yok olmuyor.
Selülit, temelde genetik bir problemdir. Ancak, dolaşım bozukluğu ve hormonal düzensizlikleri olan kişilerde de sıkça görülür. Ayrıca aşırı harekesizlik , yanlış ve düzensiz beslenme , su içilmemesi , stres, alınan bazı ilaçların vücutta yağ metabolizmasını etkileyen yan etkilerinden dolayı da selülitler oluşabilir.
Kadınlarda sık görülen Lipödem'in(Ağrılı Selülit) erken tanı ve tedavisinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr.F. Figen Ayhan, “Tedavi edilmez ise lipödem kademeli olarak genişlemeye devam etmekte ve çok ilerlediğinde hastaları yatağa bağımlı hale getirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri