Tüp bebek tedavisi ile tek yumurta ikizi (monozygotik ikiz) oluşması mümkündür. Bu durum, transfer edilen embriyonun ikiye bölünmesiyle gerçekleşir. Tek yumurta ikizleri, genetik olarak birbirlerinin aynısıdır ve aynı cinsiyette olurlar. Tüp bebekte tek yumurta ikizi oluşma oranı düşük olsa da, bu durum yaşanabilir.
Tüp bebekte tek 1 yumurtayla da gebelik şansı olduğu unutulmamalıdır. Elbette tek yumurtayla tüp bebek şansı; çok sayıda yumurta toplanan kadınlara göre daha düşüktür; ancak gebelik şansı vardır.
Tüp bebek transferinde gebelik olasılığını artırmak için birden fazla embriyo transferi uygulanır. Ancak birden fazla embriyo transferi çoğul gebeliğe neden olabilir. Bu da sağlıklı gebelik sürecini etkileyebilir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Çift yumurta ikizleri, iki farklı yumurtanın iki farklı spermle döllenmesi sonucu meydana gelirken tek yumurta ikizlerinde tek bir döllenmiş yumurta ve iki ayrı fetüs vardır. İki plasenta-iki kese, bir plasenta-iki kese, bir plasenta-bir kese (daha az karşılaşılır) olan ikiz gebelikler oluşabiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Genellikle tek yumurta ikizlerinde görülen transfüzyon sendromu, bebekler arasında damarsal geçişin olmasıdır. Bu durumda, bir bebeğe daha fazla kan akışı sağlanırken diğer bebeğe daha az kan akışı sağlanır. Buna bağlı olarak az kan akışı sağlanan bebekte gelişme geriliği ve kansızlık durumu ortaya çıkabilir.
Hayır çünkü yumartaya iki tane sperm giremez. Girse bile pek bir şansları yok çünkü kromozom sayısı 46 dan farklı olacağı için düşük durumu gerçekleşir.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
İkiz olma oranı, transfer edilen embriyo sayısına, yaşa ve klinik protokollerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak, tüp bebek tedavisinde ikiz gebelik oranı %20-30 arasında değişebilir.
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebekte sanılanın aksine ikiz oranının yüksek olmadığını söylüyor.
Genel kanı 6 denemeden sonra tüp bebek tedavisine devam etmemek yönünde olsa da, istisnai durumları da görebilmekteyiz. 7. Ve 9. denemelerinde gebe kalan hastalarımızda olabilmektedir.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Genel olarak, 35 yaşın altında tüp bebek tedavi başına gebelik yüzde 50 gibi bir şansa sahiptir. Bu şans 40 yaş üzerinde belirgin olarak azalır ve 45 yaşında bir kadın için ise istisnai durumlar dışında % 5'in altındadır. Unutmayın ki şans her zaman önemli bir rol oynamaktadır.
Özetle, normal klasik tüp bebek tedavilerinde anomalili bir bebeğe sahip olma oranı normal bir gebe kadardır. Ancak genetiğine bakılmış embriyo transferi ile. Bu nedenle sağlıklı bebek dünyaya getirip anomalili bir bebek dünyaya getirme durumuna engel olması mümkün.
Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır. Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Transferden Sonra 4.
Transfer sonrası 4. gün, embriyonun rahime yerleşme sürecinin başlamasıyla ilgilidir. Bu dönemde yaşanan belirtiler şunlardır: Kasık bölgesinde hafif ağrı ve kramp. Hafif leke şeklinde kanama.
Tüp bebek tedavisinde baba adayından alınan sperm örneğinin yetersiz olması, kalitesiz olması, sperm şeklinden kaynaklanan sorunlar, sperm hareketliliğinde bozukluk gibi sorunlar tüp bebek tedavisinde başarısızlığa yol açabilmektedir.
Stresi azaltmak için bazı aktivitelerde bulunmak, düzenli egzersiz ve doğa yürüyüşleri yapmak, doğru beslenmek, zihinsel ve fiziksel hazır olmak tedavide başarı şansını artıran etkenlerdir. Tüp bebek tedavi sürecinde haftada 2-3 kez yürüyüşe çıkılabilir.
Tüp bebek tutması için öncelikle yumurta kalitesini ve sperm kalitesini artıran yiyeceklerin tüketim sıklığı arttırılırken yumurta ve sperm kalitesini azaltan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bunun dışında rahime iyi gelen besinler olarak kabul edilen meyve ve sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.
Yani gözle görülemez veya hissedilemez. Ancak mikroskop ile incelendiğinde spermin yumurtaya girdiği anlaşılabilir. İlişki sonrası hissedilen ağrı, sancı yanlışlıkla döllenme olarak yorumlanmamalıdır.
Tek bir yumurtanın tek bir spermle döllenmesi ve bu döllenmiş yumurtanın bölünmesi sonucu oluşur. Tek yumurta ikizleri genetik olarak aynıdır. Cinsiyet ve kan grupları aynıdır, sadece parmak izleri farklıdır. Tek yumurta ikizlerinin sıklığı tüm dünyada aynı olup 1/250 kadardır.
Bazı aileler ikiz gebeliğe sahip olduklarını öğrendikten sonra bebeklerinin tek yumurta mı yoksa çift yumurta mı ikizi olduğu merak etmektedir. Eğer ikiz bebeklerinizin tek yumurta ikizi mi yoksa çift yumurta ikizi mi olduğunu bilmek isterseniz 9. ile 14. haftalar arasındaki kontrolleri beklemeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri