Selülit kalça, uyluk, karın gibi vücut bölgelerinde girintili çıkıntılı bir cilt görünümü ile karakterizedir. Ciltteki bu görünüm bazen süzme peynir veya portakal kabuğu görünümü şeklinde tanımlanır. Hafif selülitte ciltteki portakal kabuğu görüntüsü sadece uyluklar gibi etkilenen alan sıkıştırılarak görülebilir.
Derinin derin kısımlarının ve deri altındaki dokuların mik- roplarla oluşan iltihabına sellülit adı verilir. Genellikle bacaklarda oluşan sellülit kollar, yüz gibi vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Hastalığın etkeni sıklıkla Streptokok ve stafilokok türü bakterilerdir.
Yağ hücrelerinde genişleme olduğu zaman bantlar, yağ dokusunu bir file gibi sıkıştırarak girintili ve çıkıntılı selülit oluşumuna neden olur. Genişleyen yağ hücreleri küçük şişkinlikler oluştururken, sıkı 'septa' yağ dokusunu büzerek çukurluklara neden olur.
Tıp uzmanlarının soruya verdikleri ortak yanıt “Hayır, selülit herkeste görülebilir” olurken, bazıları hamilelikte alınan fazla kiloların verilmemesi durumunda selülite neden olabileceğini söylüyor. 'SELÜLİTİN DOĞUMLA İLGİSİ YOK, 25'LİK SÜLÜN GİBİ KIZDA DA GÖRÜLEBİLİR! ' Estetik Cerrah Prof.
İlgili 16 soru bulundu
Selülit oluşumunda dengesiz ve kötü beslenmenin, tuzlu yemenin, hazır gıdaların, katkı maddelerinin etkisi sık sık vurgulanır. Buna karşılık selülitten korunma reçetesi olarak da bol bol sebze ve meyve yenilmesi önerilir.
Aynı zamanda selüliti olan şişman kişi kilo verince selülit görüntüsünü azaltabilir ancak yapısal karakteristiğini düzeltmez. Çünkü selülit bir yağlanma hastalığı değil, bağ dokusu hastalığıdır. Ayrıca doğru beslenen ve spor yapanlarda da selülit gözlenebilir.
Her gün düzenli olarak yarım saat tempolu yürüyüş yaparak selülit riskinden ve selülitlerinizden kurtulabilirsiniz.
Ciltte masaj etkisi bırakan kese, cilt. altı dolaşımı hızlandırarak selülite tedavisini destekler.
Selülit için elma sirkesi
Serbest radikallerin oluşumunu engellerler. Çalışma, bu topikal tedavilerin selüliti iyileştirdiğine veya çözülmesine yol açtığına dair çok az klinik kanıt olduğu sonucuna varmıştır. Elma sirkesi, selülit de dahil olmak üzere çeşitli durumlar için popüler bir alternatif tedavi yöntemidir.
Selülit Tedavisi Öncesi Sonrası
Kronik rahatsızlığı olan kişilerin genel vücut sağlığı kontrol edilir. Alkol ve sigara kullanan kişiler kullanmayı 3 hafta öncesinde bırakmalıdır. Uygulama sonrasında hafif dereceli şişlik ve morluk olabilir. Kendiliğinden geçer.
Egzersiz, selülit tedavisinde önemli bir yer tutar. Dolaşımı artırarak protein atıklarının bölgeden uzaklaştırılmasını, kasların güçlenmesini ve yağın yakılmasını sağlar. 30-45 dakikalık yürüyüşler, bisiklet ve koşu etkilidir. Sıkılaştırma egzersizleri de tedavinin etkinliğini artırır.
Selülit gidermek için cilt altında sıkışıp kalmış olan bu yağ dokusunu eritmek ve cildin sıkılaşmasını sağlamak gerekir. Selülite neden olan yağ dokusundan kurtulmak ve cildin sıkılaşmasını sağlamak 1 haftada maalesef mümkün değildir.
Selülit ciddi bir tıbbi durum değildir ve tedavi gerekli değildir. Aslında, birçok doktor selülitin normal bir oluşum olduğunu düşünmektedir. Selülit ve cilt görünümleri konusunda endişeleri olan bireylerin bir dermatoloji ya da plastik cerrahi uzmanına danışması önerilir.
C vitamini selülit tedavisine yardımcı oluyor
Selülit tedavisinde vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek önemlidir. Özellikle iyi bir antioksidan olan C vitamini, ciltteki kolajen yapımında önemli bir pay sahibidir.
Kadınlarda sık görülen Lipödem'in(Ağrılı Selülit) erken tanı ve tedavisinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr.F. Figen Ayhan, “Tedavi edilmez ise lipödem kademeli olarak genişlemeye devam etmekte ve çok ilerlediğinde hastaları yatağa bağımlı hale getirmektedir.
Zeytinyağı vücutta yer alan yağların eritilmesinde oldukça etkilidir. Selülit gidermek için de kullanılan bir yağ türüdür. Vücudun ihtiyaç duyduğu su tüketimi selülitler için çok önemlidir. Fazla su tüketmek vücutta oluşan yağların azalmasına yardımcı olacaktır ve selülitlerin oluşmasını oldukça engelleyecektir.
- Yürüyüş ve koşu: Gündelik hayata eklemesi oldukça kolay olan kısa yürüyüşler ve koşuların düzenli olarak yapılması, selülitlerin giderilmesi sürecini hızlandırır. - Squat: Temel egzersiz hareketlerinden birisi olan squat, selülit görülen bölgelerin çalıştırılmasına yardımcı olur.
- Kalça, uyluk, üst bacak bölgelerinden başlanarak, ayaklara doğru 'yoğurma' masajı yapılır. Yoğurma tekniği sayesinde, yağ dokunuz gevşer ve deriniz esneyerek yağ dokusunu parçalar. Masaj sırasında kan akışınız hızlanacak, bacağınızın içinden ısındığını hissedeceksiniz. - Masajı 15 günde bir, 25 dakika süreyle yapın.
Selülit sorununun kaynağı vücuttaki ödemin bulunmasıyla başlar. Vücuttaki ödem atılmadan veya tekrar oluşması engellenmeden hangi tedavi uygulanırsa uygulansın dönüp dolaşıp selülit tekrar oluşacaktır. Bu noktadan olaya bakarsak çoğu kadında selülit sorunu değil de ödem sorunu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Selülit ve çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olan kantaron yağı, düzenli kullanımda etkisini gösteriyor. Etkilenen bölgelere doğrudan kantaron yağı uygulayıp masaj yaparak cilde yedirebilirsiniz. Düzenli kullanım ve masaj, ciltteki dolaşımı artırarak selülit görünümünü azaltıyor.
30 dakika boyunca ip atlamak, eğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra, vücuttaki tüm kasların çalışmasını sağlayarak, kan dolaşımını hızlandırıp selülitin önlenmesine destek verir. İlk 5 dakika hafif tempoyla zıplayın, daha sonra tempoyu artırın ve son üç dakikada tempoyu yavaşlatarak egzersizi sonlandırın.
Mustafa Karataş: Kilo verdiğinizde selülit probleminizin önemli ölçüde hafifleyeceğini söyleyebilirim. Çünkü yağ dokunuz küçülünce cildinize yaptığı baskı da azalacaktır -bu da portakal kabuğu görümünün eskisi kadar belirgin olmaması anlamına geliyor.
Günde 2-3 litre su içmek, selülit oluşumunu engelliyor.
Selülitten düzenli yürüyüş ve egzersizle kurtulmanın mümkün olduğunu ifade eden uzmanlar, gün boyu yeterli miktarda su tüketiminin, selülit oluşumunu engellediğini vurguluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri