Sembolizm Özellikleri Sembolistler, şiirde müzik unsuruna önem verirler, hatta müziği şiirin amacı hâline getirirler. Şiire lirizm egemendir. Sembolistlere göre şiir, okuyucuların ruhunda tatlı duygular uyandırmalıdır. Sembolizmde dil; sanattan anlayanlara hitap eder ve bu nedenle genelde ağır bir dil tercih edilir.
Sembolistler, semboller aracılığıyla dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmışlardır. Şiiri sessiz bir şarkı olarak tanımlamışlar ve müziği şiirin amacı durumuna getirmişlerdir. Onlara göre şiir düşüncelere değil duygulara seslenmelidir; çünkü şiir bir şey anlatmak için yazılmaz.
*Dil ağırlaşmıştır.
*Lirizm, bu anlayışın en önemli ögesi durumundadır. *"Sanat için sanat" görüşüne bağlı kalarak toplumsal ve siyasal sorunlara uzak durmuşlardır. TÜRK EDEBİYATINDA SEMBOLİZM: *Edebiyatımızda bu anlayışın ilk uygulayıcısı Cenap Şahabettin'dir.
Bu yankılardan dolayı etkilenen şairler sembolizmin özelliklerini eserlerine yansıtmaya başlamışlardır. Akımın ilk uygulayıcısı ise Cenap Şehabettin olmuştur. Akımdan etkilenen diğer şairler ise; Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerdir.
Sembolizm. 1885-1902 yılları arasında egemen olmuş bir edebiyat akımıdır. Türkçede «Simgecilik» sözcüğü ile de karşılanmaktadır. Akımın adı, 1886'da bildirisini hazırlayan Jean Moreas tarafından konulmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Sembolizm akımının savunucuları sembolistler, somut nesnelerin dış dünya ile arada ki bağı güçlendirip sağlamlaştırdığını düşünmektedir. Çevrenin insan üzerinde etkilerini çeşitli semboller ile beraber anlatmaya çalışmışlardır. Somuta karşı yönelim bu dönemin en büyük özelliğidir.
1870'lerde Fransa'da ortaya çıkan şiir merkezli bir sanat hareketidir. Hareket daha sonra tiyatro, resim, müzik gibi farklı sanat dallarını da etkilemiştir.
Modernist sanat akımlarından olan, şiiri açıklayıcı işlevinden ve materyalist tavrından kurtarmayı amaçlayan sembolizm akımı, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkar ve 20. yüzyıl edebiyatını büyük ölçüde etkiler.
Gerçeklerden kaçma, hayale sığınma, çirkinlikleri hayal yardımıyla güzelleştirme, bunlara bağlı olarak ortaya çıkan karamsarlık, sembolizmin en belirgin özelliklerindendir. Durgun sular, ay ışığı, alacakaranlık, tan ağartısı, perdede gezinen gölgeler ve ölüm başlıca temalarıdır.
Sembolizm (simgecilik), gerçekçiliğe tepki olarak 1885 yılına doğru Fransa'da ortaya çıkan bir şiir, edebiyat ve sanat akımıdır.
Sembolizmde dış dünyayı sembollerle anlatmak esastır. Sembolist şairler, semboller aracılığıyla dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmışlardır. Sembolistler, şiirde müzik unsuruna önem verirler, hatta müziği şiirin amacı hâline getirirler.
Sembolizm natüralizme, parnasizme ve pozitivizme tepki olarak ortaya çıktı. Sembolizm akımının ortaya çıkması ise 19. Yüzyılın sonlarına kadar sürdü. Bu akımda gerçek olup görünen şeyleri değil görünenin arkasında bulunan bazı gerçekleri semboller kullanımı ile karşı tarafa aktarmak önemlidir.
Kendi görüşleriyle beraber Gautier ve Banville'in de referanslarıyla ifade edilen ortak açıklama şudur ki; Parnasizm, söz boyama diye tabir edebileceğimiz şiirde mûsikî ve armoniyi, bununla beraber “sanat, sanat içindir” ifadesini temel alan bir akımdır.
Sembolik sanat, dünyanın tarihsel başlangıcında bulunan ve ilkel(primitif) olarak ortaya çıkmış olan içeriğin henüz netlik kazanmamış bir durumudur. Bu içeriğin belirsiz olma durumu bir sanat yapıtı olarak nitelendirilebilecek bir nesnenin oluşmasına engel değildir.
Semboller, bir anlatıyı zenginleştirmek, renklendirmek, edebi veya sanatsal boyutu daha güçlü hale getirmek, ve zaman zaman, verilmek istenen mesajları eserin daha derin katmanları içine saklamak için kullanılır. Semboller, genellikle anlatıların içine “gizlenir” ve bu anlatı içinde bir anlam kazanırlar.
Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır. Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir. Şâir kuyumcu titizliğiyle çalışır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Nitekim Ahmet Haşim de sembolizmi zikredilen ufuk doğrultusunda ele alır. Haşim'e göre sembolist şiir, anlaşılmak için değil duyulmak içindir. Söz ile musiki arasında fakat musikiye yakındır.
Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden olan ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Cenap Şehabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Şiir anlaşılmak için değil, duyulmak hissedilmek içindir. Sembolist şairler, önceki şiirde olan klasik kalıpları değil, kendi belirlediği kalıpları kullanmıştır; büyük oranda serbest şiiri benimsemişlerdir. Sembolist şiir lirik ve bireyseldir. Sembolizm büyük oranda şiirde etkili olmuş bir akımdır.
Musiki, her şeyden önce musiki; Onun için tekli mısradan şaşma. Kıvrak olur, erir havada sanki; Ağır aksak söyleyişe yanaşma. Tekli dize dışında sembolist şiirin yeni tasarım arayışları arasında özgür dize (vers libre), uyaksız şiir ve düzyazı şiir (poème en prose) sayılabilir.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
Parnasizm genellikle sone türünde şiir yazımını tercih eder. Sembolizm şiirde serbest nazım biçimini benimser. Parnasizm geçmişteki mutlu ve üstün dönemlerin özlenmesini konu alırken, Sembolizm daha çok bireye hitap eden hüzünlü ve kötümser konuları anlatır.
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri