Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olur. Eğer aracınızın motoru olması gereken sıcaklığın üzerine çıkar ise hararet yapar ve büyük zarar görür.
Pompa motoru dönmüyor veya düşük bir hızda dönüyorsa, pompada bir sorun olabilir. Pompa Motorunun Sıcaklığı: Pompa motoru normalden daha sıcak hissediyorsa veya aşırı ısınıyorsa, bu bir arızanın belirtisi olabilir. Pompa motorunun aşırı ısınması, motorun zarar görmesine veya çalışmamasına neden olabilir.
Devirdaim Pompası Çekişi Etkiler Mi? Devirdaim pompasının çekişi, pompanın çalışmasını etkileyebilir. Çekiş, pompanın çalışma hızını ve su akışını kontrol eden bir parametredir. Pompanın çekişi düşerse, su akışı azalabilir ve bu durumda pompa motoru da daha fazla enerji harcayarak çalışma gücünü arttırabilir.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
İlgili 40 soru bulundu
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Devirdaim pompası elektrikli bir motor olduğu için herhangi bir arızada tamir veya bakım genelde mümkün değildir ve değiştirilmesi gerekir. Yeni pompa yerine takılıp sondan başlanarak montaj işlemi gerçekleştirilir.
Devirdaim pompasının ömrü, aracın modeline ve kullanım koşullarına göre değişir. Genellikle 60.000 ila 100.000 kilometre arasında bir ömrü vardır.
Ancak motorun su eksiltmesi, normal bir durum değildir. Yani “motorun suyu eksilebilir” algısı yanlıştır. Araç motor suyu eksilirse bir sızıntı var demektir. Sızıntı varsa radyatörde çatlak, delik ya da aşınma olabilir veya radyatör kapağı contasında sorun olabilir.
1.800 tl aralığı aklınıza gelebilecek tüm araçların devirdaim pompası fiyatını karşılayacaktır.
Kombiniz kalorifer konumunda çalışırken sirkülasyon pompası sürekli olarak devrededir. Kalorifer konumundan sıcak su konumuna geçildiğinde sirkülasyon pompası bir süre daha çalışmaya devam eder ve daha sonra kendiliğinden devreden çıkar.
Ne olur ne olmaz. Kontrolü yapılır, ömrünü tamamlamışsa değiştirilir bence. Değiştir kafan rahat olsun,sonra devirdaime bir şey olsa aynı iş tekrarlanacak uğraşacaksın.
Zamanla eskiyen devirdaimin kanatları eskir ve suya karşı direnç oluşturamaz ve suyu yönlendiremez hale gelir. Bu durum da motor içerisindeki suyun sürekli ısınmasına, radyatördeki suyun ise sürekli soğumasına neden olur yani motor sıcaklığı bir dengeye ulaşamaz. Bu durum da hararete neden olur.
Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor..
devirdaim kasnağı ve mili dışarıdan gözükür, dönüyorsa içteki parçada sorun vardır. hararet müşürü, fan, radyatör ve borularını ve boru bağlantılarını kontrol edebilirsiniz. radyatör suyunda gariplik yoksa bu sayılan parçalara yoğunlaşın. su bulanıksa conta gitmiştir.
Eğer su eksiltme durumu söz konusu ise kaçak var demektir. Kaçak nokta genellikle üst kapak contası olup bazen su sızdırmasının sebebi radyatör de olabiliyor. Eğer sorun radyatörde ise sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Contası yanan arabanın gidip gidemeyeceği ya da hareket kısıtlaması her zaman merak edilmiştir. Contası yanan arabada sorunun kısa sürede tespit edilmesi bu açıdan çok önemlidir. Soruna ne kadar geç müdahale edilirse maddi kayıp da o kadar fazla olacaktır. Conta yakan araba su eksiltir.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur.
Triger Kayışı Kaç Km'de Değişir? Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
Devirdaim pompası, aşırı ısınmayı önlemek için soğutma sıvısını motorda dolaştıran bir cihazdır. Motor bloğunun yan tarafına monte edilirler ve genellikle bir termostat tarafından kontrol edilirler. devirdaim pompaları genellikle motorun doğal soğutma sıvısı akışıyla çalıştırılır.
Devirdaim bir kaç şekilde bozulabilir. Pervane kısmı ile kayış sistemine bağlı kasnak arasında oluşacak bir problemden dolayı, kasnak döndüğü halde pervane dönmeyebilir yada kasnak bilyasında oluşacak bir sıkışma etkisi komple dönme olayını durdurabilir.
Genellikle aşınma ve yıpranma nedeniyle bozulur. Ayrıca, pompanın içindeki contalarda bir sorun olması da devirdaimin bozulmasına neden olabilir. Araç devirdaimi ile ilgili en yaygın sorun, sızıntıdır. Bu durum, motorun aşırı ısınmasına ve hatta arızalanmasına neden olabilir.
Devirdaim pompası diğer ismiyle su pompası olarak da adlandırılırken, motorda oluşan ısıyı minimize edip, olması gereken sıcaklıkta muhafaza eden soğutma sisteminin en önemli parçasıdır. Konum itibariyle hemen hemen bütün araçlarda triger kayış setinin altına yerleştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri