Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle yüzgöz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz göz şeklinde olmalıdır.
Yüz yüze kelimesi TDK'ye göre ayrı olarak yazılır. Bu kelimenin birleşik yazımı doğru bir kullanım değildir.
Bu kelime genellikle günyüzü görmemek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gün yüzü görmemek şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Yüz yüze kelimesinin TDK'ye göre doğru yazım biçimi yüz yüze olmaktadır. Ayrı olarak yazılmaktadır. Birleşik yazılışı yanlış yazım olarak kabul edilir. Yüz yüze kelimesi yüzlerin karşı karşıya gelmesi anlamına gelmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Gözün aydın birleşik bir isim değil bir tamlamadır. Bu nedenle ayrı yazılmalıdır. TDK Açıklaması ile deyimin doğru yazımı "gözün aydın" şeklinde ayrı yazılır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre yüzyıl kelimesi doğru yazımı bitişik şekilde kabul edilmektedir. Yüz yıl şeklinde ayrı yazılması yazım yanlışı olarak nitelendirilmektedir. Uzun yıllar içine girdiği için anlam itibariyle belirtmek için yüz yıl şeklinde ayrı yazım olması tam tersine yazım yanlışına neden olmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
YÜZ TUTMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yüztutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz tutmak şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır. Düşe kalka kelimesi birleşik yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olmaktadır.
TDK sözlüğüne göre bu kelime birleşik olarak yazılır. Yeşil zeytin şeklinde yazımı ise yanlış olarak ifade edilir. Siyah zeytin ise ayrı olarak yazılır. Bunun sebebi ise yeşilzeytin kelimesinin bir bitki olarak ifade edilmesinden kaynaklanır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Bir fiil olan göz ardı ayrı yazılması gereken kelime gruplarından biridir. TDK'ya göre göz ardı ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması bir yazım yanlışıdır.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Bu kelime genellikle ilk gözağrısı, ilk gözağırısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilk göz ağrısı şeklinde olmalıdır.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılış şekli ise “sırtüstü” şeklinde bitişik yazılmasıdır.
Bu kelimenin doğru kullanımı yüzükoyun şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Yüzüstü kelimenin yüzüstü mü, yüz üstü mü olarak yazıldığı insanlar tarafından çok sık olarak sorgulanmaktadır. Bu kelimenin doğru yazılış şekli ise "yüzüstü" şeklinde yazılır. Bu sözcüğün doğru yazılış şekli budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri