Semerkand Medresesi Özellikleri Semerkand Medresesi diğer medreseler gibi eğitim verme amaçlı kurulmuş olan bir medresedir. Bu medrese ilk Türk İslam devleti olan Karahanlılar tarafından kurulmuştur. Bu medrese Karahanlı hükümdarı Tabga Buğra Han tarafından yaptırılmıştır.
Uluğ Bey Medresesi, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı Uluğ Bey (Farsça: میرزا محمد طارق بن شاه رخ الغبیگ, Mīrzā Muhammad Tāriq bin Schāhruch Ulugh Beg) tarafından Semerkant'ta Registan Meydanı'nın karşısında duran 1417 - 1420 yılları arasında yaptırılmış olan medresedir.
Semerkant, Özbekistan'ın 12 ilinden biri olan Semerkant ilinin yönetim merkezi olan şehir. Zerefşan Nehri vadisinde, Taşkent'in 275 km güneybatısında yer alır. Nüfus açısından Özbekistan'ın en büyük ikinci şehri, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir.
Unat'a göre ise İslâm'da ilk medrese Büyük Selçuklular zamanında Alparslan'ın veziri Nizamülmülk (1018-1092) tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan "Nizamiye Medreseleridir." (5).
Semerkant, 1868'de Ruslara geçerek Türkistan'a bağlandı. 1924'ten 1930'a kadar Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. Semerkant'ta İslâm Mimarisinin en güzel örnekleri bulunur. Şehir UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi'ne eklenmiştir. Registan antik Semerkant'ın kalbidir.
İlgili 20 soru bulundu
Sâmânîler devleti döneminde bütün Mâverâünnehir bölgesi, her alanda en parlak dönemini yaşamıştır. Dolayısıyla Semerkant şehri Sâmânîler devleti döneminde de önemini korumuştur. Timur Semerkant'ı imparatorluğunun başkenti yaptığı dönemde ise Semerkant en parlak dönemini yaşamıştır.
Orta Asya'nın mavi kubbelerle kaplı incisi Semerkant, sahip olduğu tarihi miras ve manevi ikliminin yanı sıra dönemin önemli şahsiyetlerinin yetiştiği topraklara ev sahipliği yapıyor. Bir dönem ilim ve sanatın kalbinin attığı şehir Semerkant, çok sayıda tarihi ve kültürel yapıyı bünyesinde barındırıyor.
İslam dünyasında ilk medresenin Nizâmiye Medresesi olduğu yönünde genel bir kabul vardır. Hatta bu genel kabul üzerine İslam dünyasının tüm geleceğini ilgilendiren büyük genellemeler kurulur.
İlk medrese Tokat'ın Niksar ilçesinde kurulmuştur. Danışmentliler tarafından yaptırılmış olan Yağbasan Medresesi Anadolu'nun en eski medresesidir. Yağbasan medresesi Selçuklu döneminde Nizameddin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir. Yağbasan medresesi iki tane inşa edilmiştir.
Osmanlı medreselerinin tarihi, ikinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin İznik'te 1331 tarihinde kurduğu ilk medreseden başlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile medreselerin lağvedildiği 3 Mart 1924 tarihine kadar ki altı asırlık geniş bir zamanı ve ona paralel olarak ...
Osman ve Selm b. Ziyad'ın seferleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Arap-İslam ordularının en meşhur komu- tanlarından Kuteybe b. Müslim'in büyük bir muhasaradan sonra Soğd Ihşid'i Gûrek'i yenilgiye uğratıp Semerkant'ı kesin bir şekilde fethetmesi (h.93/m.712) detaylı bir şekilde aktarılmıştır.
Semerkant, birinci bölümünde büyük şair Ömer Hayyam'ın gezgin yaşamını ve sevgilisi Cihan ile arasında geçen büyük aşkı anlatıyor. Hayyam'ın bilim ve sanat yaşamı çerçevesinde şekillenen bu kısımda Maalouf, şairin zaman ötesi eserlerinin bulunduğu Rubaiyyat adlı kayıp eserinden yola çıkıyor.
Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehri ŞİÖ ülkeleri liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Tarihi Büyük İpek Yolu güzergahında yerleşen Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan köklü tarihini yansıtan binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.
Semerkant, (Özbekçe: Samarqand viloyati), Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir.
Bugün Özbekistan'da bulanan Buhara şehri, Zerefşan ırmağı havzası üzerinde konumlanmıştır. Şiddetli karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuktur. Ortalama yıllık sıcaklığın 15°C olduğu Buhara'da, yıllık yağış miktarı 156 mm dir.
Sâmânîler devleti döneminde bütün Mâverâünnehir bölgesi her alanda en parlak dönemini yaşamıştır. Dolayısıyla Semerkant şehri Sâmânîler devleti döneminde de önemini korumuştur. Timur Semerkant'ı imparatorluğunun başkenti yaptığı dönem de ise Semerkant en parlak dönemini yaşamıştır.
İznik Medresesi ya da İznik Orhaniyesi, Osmanlı Beyliği'nin 1331'de kurulan ilk medresesidir. Orhan Gazi tarafından İznik'te kurulmuştur. Bu medresede, zamanının tanınmış müderrislerinden Davud el-Kayserî, Taceddin-i Kürdi, Alaeddin Ali Esved eğitim vermiştir.
Anadolu'da açılan ilk medrese Danişmentliler tarafından Tokat Niksar'da açılan Yağbasan Medresesi'dir. Osmanlı Devleti'nin devrinde ilk medrese Orhan Bey zamanında 1330 yılında Orhan Gazi Medresesi adıyla İznik'te kurulmuştur.
“Davud bin Mahmud bin Muhammed” veya bilinen adıyla “Kayserili Davud”, 1331 yılında fethedilen İznik şehrine kurulacak ilk Osmanlı medresesine Orhan Gazi tarafından davet edilir ve bu davete icabet eder. Böylece ilk Osmanlı müderrisi olarak görev alır.
Türk-İslam eğitim kurumları olan medreseler, Karahanlılar zamanında yapılmaya başlandı. Dönemin ilk medresesi Semerkant'ta Tabgaç Buğra Han tarafından kuruldu.
Medrese geleneği ilk olarak Karahanlılar ile birlikte ortaya çıkmıştır. Ayrıca burslu öğrenci sistemi de bu dönemde başlamıştır. Selçuklu dönemi ise medreselerin zirve yaptığı dönemdir. Çok yönlü ve en geniş kapsamlı medreseler Selçuklular döneminde açılmıştır.
Dünyanın en büyük ilim yuvası, merkezi Pakistan'ın Multan şehrinde bulunan Vefakif-ülMedaris medreseleri…
Semerkand Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Yakuboğlu, selamlama konuşmasını yapıyor. #kurtuluşvesilesi #mevlidişerif | Instagram.
Özbek dili, Türk dilleri ailesine mensuptur ve kendisine en yakın dil olan Uygurca ile birlikte Karluk grubunda yer almaktadır. Özbek dili, ülkenin tek resmi devlet dilidir ve 1992'den beri resmi olarak Latin alfabesiyle yazılmıştır.
Semerkant ismi, Farsça'da taş, kaya anlamına gelen “Soğdça” ve kent ve kale anlamına gelen “Kand” kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Günümüzde Özbekistan sınırları içinde bulunan Semerkant'a büyük ve ihtişamlı olması sebebiyle bu ismin uygun görüldüğü düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri