(Doğumdan itibaren 30 gün içinde bildirim halinde ücretsizdir.
Yenidoğan kimlik ücreti de anne ve babalar tarafından merak edilen bir diğer konudur. Eğer kimlik başvurusu doğumdan sonraki 30 gün içinde yapılırsa yenidoğan kimliği için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak 30 günü aşan durumlarda yeni kimlik başvuru ücreti alınıyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeni doğan kimlik çıkarma sürecinde herhangi bir ücret ödenmemektedir. 30 gün içinde kimlik için başvurulduğu taktirde ücretsiz olarak kimliğiniz evinize kargolanacaktır.
Nüfus cüzdanı işlemi için bebeğin ismi konusunda ailenin kesin kararının yanı sıra çiftin resmi nikahlı olması ve tekil doğum şartı aranıyor, bu şatlara uyulduğu taktirde bebeğin nüfus tescil işlemleri yapılıyor ve yaklaşık 3 gün içinde bebeğin nüfus cüzdanı eve teslim ediliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Yenidoğan bebeğin kimliğini anne ve babadan birisi nüfus cüzdanı ile beraber herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvurarak çıkarabilir.
On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Ayrıca yasal olarak yeni doğan bebek 28 gün boyunca ücretsiz yararlanabilmekte.
Doğumla ilgili resmi belge veya raporun aslı ve tercüme edilmiş örneği ile bulunulan yerdeki nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekir. Nüfus ve vatandaşlık işlemleri yurt içinde Nüfus Müdürlüklerinde, yurt dışında da dış temsilciliklerde yapılmaktadır.
RANDEVUZ İŞLEM KESİNLİNLİKLE YAPILMAYACAKTIR.
Türk mevzuatına göre, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine 30 gün içerisinde bildirimde bulunulması gerekmektedir. Bildirim 30 gün içerisinde yapıldığı takdirde, herhangi bir ücret ödenmemektedir. Doğum kaydından sonra çocuğunuz için bir doğum belgesi çıkartılacaktır. Kayıt süreci ve belgenin düzenlenmesi ücretsizdir.
60,00 TL T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Kimlik değiştirmek için ödeme işlemleri şu şekilde yapılabilir: - İnteraktif vergi dairesi üzerinden ödeme yapılmaktadır. İnteraktif vergi dairesine giriş yaptıktan sonra kredi kartı bilgileri ile harç ödemesi gerçekleşmektedir. - ATM ile ödemeler de yapılmaktadır.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Vakıf payı ve Maliye payını ayrı ayrı tahsil etmektedirler. Bankalar tarafından havale ücreti alınmamaktadır.
Yurt içinde Alo 199 Çağrı Merkezinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı ya da e-Devlet uygulaması üzerinden öğrenilmekte ve takip edilebilmektedir.
Geçen yıl başlayan bir uygulama ile artık yeni doğan bebeklerin nüfus kütüğüne kayıtlarının sağlık kuruluşlarında yapılabilmesine olanak sağlanmıştı.
Yani kuvöz hizmeti de ücretsiz. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat ise şunları söyledi:”Neticede devletin hastaneye ödediği 400 lira bir ücret var. Bunun en fazla yüzde 90'ı vatandaştan alınabilir.
Kırklama adetinin 20. günde uygulanması halinde 20 tas su kullanılır. Ayrıca anne ve bebeğin “Yarı kırkı” şeklinde nitelendirme yapılabilir. Çiçeği burnunda taze annelerin doğumdan sonraki ilk 6 haftası lohusa dönemi olarak nitelendirilir ve yeni doğan bebeklerin de bu süreçte kırkı çıkarılabilir.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
1 – Yeni doğan çocuğun nüfus kaydını yaptırmak için, anne veya babanın evlenme cüzdanı, eşlerden birinin veya ikisinin de nüfus cüzdanı ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
Başvuru işleminin ardından yeni kimlik kartı belirtilen adrese ve kişiye PTT aracılığı ile teslim edilir. Teslimat ortalama bir hafta içerisinde tamamlanır.
2- Kimlik kartı başvurusu nasıl, nereye yapılır? Kimlik kartı başvurusu Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.
Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.
Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri