Menzil Cemaati'nin üçe bölünmesinin ardından başlayan tartışma, büyük kardeş Saki Erol'un Serhendî Vakfı'nı kurmasıyla devam ediyor. Serhendî Vakfı, Semerkand Vakfı, TÜMSİAD, Beşir Derneği ve GENÇKON ile ilişiğini kestiğini duyurdu.
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un ölmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol'a kalmıştı.
Menzil Cemaati'nin 30 yıllık vakfı Semerkand ve bağlı dernek, kurum ve şirketler.
1993 yılında ise Seyda olarak bilinen Muhammed Raşit Elhüseyni en çok sevdiği Ragbine kavuşmasıyla birlikte yeni menzil şeyhi Seyyid Muhammed Raşit El Hüseyni'nin kardeşi olan Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki El Hüseyni olmuştur.
İlgili 17 soru bulundu
Fakat yapılan açıklamada, Abdulbaki Elhüseyni'nin üç oğlu, Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Muhammed Mübarek'in cemaati birlikte yöneteceği belirtildi. Muhammed Saki Elhüseyni, cemaatin Semerkand Vakfı'ndan ayrılıp Serhendi isimli bir vakıf kurduğunu, yeni yayınevi ve televizyon kanalı kuracağını açıkladı.
İşte Adıyaman Menzil köyündeki Nakşibendi tarikatı ve onun seyid olan şeyhi Abdulbaki Erol hakkındaki bilgiler; Gavs-ı Sani Abdulbaki Erol kimdir : Nakşibendilerin lideri Abdulbaki Erol'un bu kadar güçlü ve etkili olmasının sebebi Hz. Muhammed'in soyundan geliyor olması.
Semerkand Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Yakuboğlu, selamlama konuşmasını yapıyor.
Cemaate ait olan Semerkand Vakfı 16 Mart 2023 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti ve MHP'nin içinde bulunduğu Cumhur İttifakını destekleyeceklerini bildirmiştir. Cemaatinin lideri Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir.
Menzil tarikatının ölen lideri Erol'un en büyük oğlu Muhammed Saki Erol, yeni kurduğu vakfın 'Semerkand Vakfı, Tümsiad, Beşir Derneği, Gençkon' kuruluşlarıyla bağının kalmadığını açıkladı.
Adıyaman, Siirt ve Van'da dini eğitim ve Arapça eğitimi aldı. Babasının vefatından sonra cemaat lideri olan abisi Muhammed Raşid Erol'un 22 Ekim 1993 tarihinde vefatı ile cemaat lideri oldu. Kamuoyunda Gavs-ı Sani Şeyh Abdülbaki Elhüseyni olarak bilinen Abdulbaki Erol'un yedi çocuğu bulunmaktadır.
Adını Adıyaman'daki bir köyden aldı
Menzil, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye'deki oluşumlarından biri.
Türkiye'nin en büyük tarikatlarından biri olan Menzil artık 3 şeyh tarafından idare edilecek. Cemaat ve tarikatlarla ilgili araştırmalarıyla tanınan Müfid Yüksel, tarikatlarda "şeyh seçimi" diye bir uygulamanın olmadığını belirtiyor.
MENZİL ŞEYHİ SEYYİD ABDULBAKİ EL HUSEYNİ KİMDİR? Hicrî 1362 / miladî 1943 yılında Siirt ilinin Baykan ilçesine bağlı Taruni köyünde doğan Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî, babası Gavs-ı Âzam Şeyh Seyyid Abdülhakîm Elhüseynî (kuddise sırruhû) Nakşibendî – Hâlidî Şeyhi idi.
Menzil'e gidenlerden isteyenler bir daha günah işlemeyeceklerine ilişkin şeyh tarafından tövbe ettiriliyor.
Semerkant (Özgün adı: La Samarcande), Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un yazdığı tarih ve dram türündeki bir romandır. Yapıt, İranlı şair ve gök bilimci Ömer Hayyam'ın Rubaiyat adlı elyazması eserinin 1072 yılında Semerkant'ta başlayan ve 1912'de Titanik'te biten hikâyesini ele almaktadır.
Kanûnî devrinde İstanbul'a yerleşen Semerkantlı bir Nakşibendî şeyhi.
Merkezi Adıyaman'da bulunan Menzil tarikatının (Nakşibendi tarikatı) "şeyh"idir. Abdulbaki Erol, 2 Mayıs 1949 tarihinde Adıyaman'da Kâhta ilçesinin Menzil Köyünde doğmuştur. Babası Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir.
1930 yılında Taşkent başkent olana kadar Özbekistan SSC'nin başkenti olmaya devam etti. 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsız olan Özbekistan Cumhuriyeti'nin, Semerkant İli'nin yönetim merkezi oldu. 2001 yılında UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi'ne eklendi.
Semerkant, (Özbekçe: Samarqand viloyati), Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir.
Tarikatın temeli, Bahaeddin Nakşibend'in de mensup olduğu ve Yusuf el-Hemedânî tarafından kurulan ve sonrasında halifesi Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen Hâcegân tarikatına dayanır. Nakşibendilik tarikatı ise kökenini soy olarak Ali ve altıncı imam Cafer-i Sadık'a dayandırmaktadır.
Daha sonra Menzil'in adı, Erol ailesinin Kürt olmasına rağmen genellikle milliyetçi sağ partilerle birlikte anıldı ama tarikat asla açıktan kimseyi işaret etmedi. Taa ki 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine kadar.
Gavs, kendisine belli başlı konularda müracaat edilen, evliya ve alim mertebesinde yer alan kişi demektir. Tasavvufta ve divan edebiyatında gavs terimini anlayabilmek için Kabz ve Bast terimlerini bilmek gerekiyor. Bast, ruhen rahatlama ve ferahlık anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri