Yüce Allah'ın subuti sıfatlarından biri olan Es- Semi esmasındaki “semi” kelimesi her şeyi işiten demektir.
Allah'ın beş çeşit isim ve sıfatı vardır. Bunlar; zâtî, sübûtî, selbî , fiilî ve haberî (müteşâbih) sıfatlardır. Semi, Allah'ın Subuti sıfatları arasında yer almaktadır.
Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.
Semi ismi, Allah'ın isimlerinden birisidir. Her sesi duyan ve işiten anlamlarına sahiptir.
Cevap: Allahü teâlânın Sıfât-ı zâtiyyesi, zâti sıfatları altıdır. Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir. Kıdem, varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Subutisıfatları hayat, ilim, kudret, irade, sem', basar ve kelam olmak üzere yediye ayırırlar. Bunlara subuti sıfatlar dedikleri gibi zati sıfatlar da diyorlar.
Allah'ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün'lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi', Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Yüce Allah'ın subuti sıfatlarından biri olan Es- Semi esmasındaki “semi” kelimesi her şeyi işiten demektir. Es- Semi esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 180 olarak bilinmektedir. Zikir günü ise Perşembe günüdür. Zikir saati ise Müşteri' dir.
Allah`ın her şey`i işitip, her işi görmesi demektir. Sem` ve basar sıfatları da Allah`ın ezelî ve ebedî kemâl sıfatlarındandır. Allah`ın işitip görmesine, uzaklık - yakınlık, gizlilik - açıklık, karanlık - aydınlık gibi mefhumlar bir engel teşkil edemezler.
Kelamcıların çoğunluğuna göre sübûtî sıfatlar hayat, ilim, semi', basar, kudret, irade, (tekvin) ve kelamdır.36 Buradaki tekvin sıfatı, sadece Mâtürîdîlere ait ol- muştur.
İlim sıfatını teyit edici bir nitelik taşıyan basîr, Allah hakkında kullanıldığı on âyette yine ilimle ilgili olan semî' (işiten), beş âyette de habîr (haberdar olan) ismiyle beraber yer almıştır.
Sem kökünden türetilmiş olan Semi ismi dilimize Arapçadan geçmiştir. Sem işitmek anlamına gelirken Semi de duyan, işiten, bilen gibi anlamlara gelir. Allah'ın isimlerinden biri olan Semi, genellikle, '' her şeyi gören'' anlamındaki Basar ismiyle birlikte kullanılır.
- İşitme gücünü veren ve işitme kuvvetine sahip olan; O, hiçbir şartta ve kayda gerek olmadan duyandır. Kuralların niyazını kabul eden ve her şeyi işitendir. Bu şekilde özel ve güzel anlamları ile beraber İslamiyet'in en güzel isimleri içerisinde yer alır.
Selbî Sıfatlar.
Vahdâniyyet “Allah'ın şerikinin olmaması”, kıdem “varlığına ait bir başlangıcın bulunmaması”, bekā “varlığının sona ermemesi”, muhâlefetün li'l-havâdis “yaratılmışlara benzememesi”, kıyâm bi-nefsihî “varlığı için başkasına ihtiyaç duymaması” mânasına gelir.
Yüce Allah'ın sıfatları iki gruba ayrılır: Zâtî sıfatlar ve sübûtî sıfatlar.
Es Semi esmasının anlamı kısaca her şeyi duyan ve işiten anlamına gelmektedir. Allah'ın her kulunu duyduğu her şeyi işittiği anlamına gelen bu esma oldukça hayırlı bir esmadır. Es Semi esmasını zikreden her kimse Allah-u Teala ona hayırlı işler ve kısmetler nasip eder.
Es Semi esmasının kısaca anlamı her şeyi duyan ve işiten olarak tanımlanabilir. Allah'ü teâlânın yarattığı her kulunu duyduğu ve her şeyi işittiği manası taşıyan bu esma oldukça hayırlı bir sıfattır. Es Semi sıfatını zikreden her kimse için Allah-u Teala hayırlı işler ve kısmetler gönderir.
Hadis: «Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil'-ardi ve'lâ fi's-Semâi ve Huve's-Semî'u'l-Alîm/Ne yerde, ne gökte adı(nın anılması)yla hiç bir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın ismiyle ki, O Semî ve Alîm'dir.» duasını her günün sabahında ve akşamında üç defa okuyana hiç bir sıkıntı gelmez.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde varid olan, sadece işitme (sem') ve haber yoluyla sabit olan ilâhî sıfatlara haberi sıfatlar (haber sıfatları) denilir '. Başka bir deyişle varlıkları ancak nassların haber vermesiyle bilinebilen sıfatlar dır.
“Görmek, bilmek, sezmek; görme duyusu ve göz” mânalarına gelen basar, Cenâb-ı Hakk'ın görmeye konu olan şeyleri tam olarak idrak ettiğini ifade eden bir kemâl sıfatıdır.
Sadece Allah'ta bulunan sıfatlara zati adı verilir. Subuti kelimesinin sözlük anlamı mutlaktır ve Allah'ta bulunması zorunlu olan nitelikleri tanımlamak için kullanılır.
Izafi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş,felsefe Göreceli.
Mâturîdî Gelenek Tekvîn Sıfatını Allah'ın subuti sıfatlarından birisi olarak görmüştür ve O'nun yoktan yaratıcılığını ifade etmek için kullanmıştır.
Yed: “Yedullâh=Allah'ın eli”10 demektir. Bu sıfat, kuvvet, kudret ve nimet olarak te'vil edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri