Allah dostları kadere razı olan, belaya sabreden, nimetlere şükreden insanlardır. Onlar her daim Hakk'a muvafık olarak davranırlar. Allah'ın dostluğunu kazanmış, onun tarafından değer görmeyi hak etmiş insanlardır.
Allah a dost olmuş, Allah'ı seven ve Allah'ın da onları sevdiği kulları demektir. Yukardaki ayette ise, "Allah müminlerin velisi, dostudur" buyrulmakta, ve öyle olunca, iman edip itaat eden, Allah'ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınan kulları, Allah'ın dostlarıdır.
Onlar, Allah Rasûlü'nün tezkiye vazifesini devam ettiren, yani müsterşidi irşâd eden gönül rehberleridir. Yine onlar, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ve ashâbından sonra örnek alınacak zirve şahsiyetlerdir. Zira onlar, ilim, irfan ve örnek ahlâklarıyla birer “Peygamber Vârisi”dirler.
Evliya bir Tasavvuf terimi olup veli kelimesinin çoğuludur. Allah'ın dostları anlamındadır.
Yine Peygamberimize, “Allah'ın velî kulları kimlerdir?” diye soruldu. O şöyle cevap verdi: “Onlar öyle kimselerdir ki, görüldükleri zaman Allah hatıra gelir.”[3] Onları görenler, Yüce Allah'ı hatırlarlar, O'nu zikrederler, onların yanında Allah'a ibâdet, duâ, zikir akla gelir; aslâ günah-isyan hatırlanmaz.
İlgili 29 soru bulundu
Kul, Rabbini sevme konusunda münafıkane iddialardan kurtulmadığı sürece iki cihanda da kurtuluşa eremez. Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Ruh ölmediğine göre, dirilere hareket kuvveti veren Allah, şehitlere, evliya zatlara niye vermesin? Bu vesikalar açıkça gösteriyor ki, ölü veya diri evliya zatların ruhları, Allahü teâlânın izniyle insanlara yardım etmektedir.
Kısacası evliya en iyi insan demektir. Muhammed Salim hazretlerine, (Bir kimsenin evliya olduğu nasıl anlaşılır?) dediklerinde, (Tatlı dili, güzel ahlakı, güler yüzü, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile bir kimsenin veli olduğu anlaşılır) buyurdu.
Allah dostları kadere razı olan, belaya sabreden, nimetlere şükreden insanlardır. Onlar her daim Hakk'a muvafık olarak davranırlar. Allah'ın dostluğunu kazanmış, onun tarafından değer görmeyi hak etmiş insanlardır.
İslâm tasavvuf kaynaklarına bakıldığında evliyaların arasında kimi kadın evliyalara yer verildiği görülür. Bu isimlerden en bilineni Rabia el-Adeviyye veya Rabiatü'l Adeviyye'dir.
Allahü teâlânın rızasına, sevmesine kavuşarak, veli, evliya olur. Kalbde tabiat hâlini almadan, kendini zorlayarak günahlardan sakınmak, takva olur ise de, evliya olmak için, günah işlememek tabiat, huy hâlini almalıdır. Bunun için de, kalbin temizlenmesi lazımdır. Kalbin temizlenmesi, İslamiyete uymakla olur.
Allah'ın bir kulu özel dost edinmesi anlamında tasavvuf terimi. Allah dostu anlamında bir tasavvuf terimi. Allah'ın her mertebedeki tecellilerine mazhar olan insan anlamında tasavvuf terimi.
Genel anlamda, Allah bütün insanlara aynı derecede yakındır. Bu, Allah'ın ilim ve kudret sıfatlarıyla onlara yakın oluşu demektir. Bu, Allah'ın rahmeti ve lütfu ile onlara yakın olmasıdır. Ayrıca, farzların sağladığı yakınlığa “kurb-ı ferâiz”, nâfilelerin sağladığı yakınlığa “kurb-ı nevâfil” denir.
Allah'ı tanımak, Allah Resûlü'nü tanımak, dinlemek ve itaat etmekle mümkün olur. Allah'ı tanımak ve sevmek, Kur'ân'ı okuyup anlamak ve hayata tatbik etmekle mümkündür. Bize Mevlâ'mızı bildirmek ve sevdirmek için kâinat mescid-i kebîrinde Kur'ân kâinatı okuyor.
Kainattaki bütün eşya hikmet ve inayet lisani ile bize Allah'ı tarif eder, onun kudsi isim ve sıfatlarını bize tanıttırır. Kur'an da tevhidin ispatı sadedinde zikredilen ekser ayetler bu nevidendir.
Şu halde Allah'a iman eden ve takvâ (günah işlemekten sakınma, Allah'a saygı) bilinciyle yaşayan her müslüman Allah dostudur.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ve Şeyh Şaban-ı Veli; Anadolu'nun 4 büyük evliyası olarak kabul ediliyor. “Evliyalar şehri” olarak da bilinen Kastamonu, Şeyh Şaban-ı Veli'nin kabrinin bulunduğu külliyeye ev sahipliği yapıyor.
Ancak veli olmak her mümin için mümkündür.
Ayrıca bir peygamberin kendini gizlemesi caiz olmadığı hâlde, bir veli kendini gizleyebilir. Hatta Allah'ın en makbul velisi insanlar içinde gizli olarak kalmıştır.
Evliya, her şeyi öğrenir, bilir. Ahkâm-ı islamiyyeye, dinin hükümlerine uymakta, dünya işlerinde aklını kullanır. Hesabını yapmakta, sanatında, ticaretinde hiç hata yapmaz.
Tasavvuf ehli tarafından sık kullanılan Aktab-ı Erbaa (Dört Kutub) deyimiyle, genellikle Abdülkâdir-i Geylânî, Seyyid Ahmed Rufâî, Seyyid Ahmed Bedevî ve İbrahim-i Dessûkî hazretleri kastedilir.
Evliyalar yaşamları boyunca sık sık riyazet yaparlar, az uyur, az konuşur ve az yerler. Sık sık Allah'ı zikredip ona layık bir kul olmaya çalışırlar. Vakitlerinin çoğunu ibadet ederek geçirirler.
Evliyâda görülen kerâmetler, mucize değildir ve tehaddî (iddia ve isbat) yoktur. Velîden kerâmet görülmesi şart değildir... Allahü teâlâ, evliyâya kerâmet vermiştir. Evliyânın, öldükten sonra da kerâmetleri çok görülmüştür.
Alimlerin örfünde, sahabeye radıyallahü anh, Allah ondan razı olsun; tâbiîn ve tebe-i tâbiîne, rahimehullah, Allah rahmet eylesin; onlardan sonrakilere, gaferehullah, Allah affetsin; ve evliyaya, kuddise sırruhu denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri