Ölen Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder? Ölen kişinin kredi borcunu şayet hayat sigortası varsa sigorta poliçesi şartları doğrultusunda sigorta şirketi öder. Ölen kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise söz konusu borcu kişinin yasal mirasçıları ödemekle mükelleftir.
Öncelikli olarak kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını kabul etmemiş ise; vefatı halinde kredi borcu geri ödemesi yapılmaz. Tam tersi mirasçılarına kredi borcu kalır. Kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını tercih etmiş ise; sigorta şirketi kredinin tamamını bazı koşullar doğrultusunda öder.
Hayat sigortası yaptırarak kredi çekmiş birinin taksitler henüz bitmeden vefat etmesi durumunda ödemiş olduğu kredi miktarı geri alınabilir mi? Bu sorunun cevabı, evet alınabilir. Çünkü hayat sigortası kredinin toplam borcu için yapılıyor.
Sigortalı olan kişinin kaza ve hastalık gibi durumlarda mirasçı olan yakınlarına miras bırakmak amacıyla intihar vb. vefat süsü vermesi ya da planlı bir ölüm gerçekleştirmesi durumunda ödeme yapılmaz.
Türk hukukunda ölen kişinin yani murisin geriye kalan tüm malvarlığı, hak ve borçlarının sahibi mirasçılarıdır. Kredi borcuda murisin mirası reddetmemiş olan mirasçılarına geçen borçlardan biridir. Diğer borçlardan farklı olarak kredi borcunda kredi kuruluşları tarafından hayat sigortaları yapılamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Ölen kişinin kredi taksitlerinin erken ödenmesi mümkündür. Ölen kişinin kredi taksitleri, borcun yasal mirasçılara geçmesinden sonra da aynen devam eder. Ancak yasal mirasçılar ölen kişinin kredi taksitlerini erken ödeme yoluna gidebilir. Bu işlem neticesinde erken ödeme avantajlarından faydalanabilir.
Ölüm halinde borç sona ermez.
Aynı zamanda lehtar olarak belirlenen kişiler vefat nedeniyle tazminat alabilirler. Bu durumda sigorta ettiren vefat eden kişi iken sigorta tazminatı lehtarlara ödenir. Poliçede lehtar belirtilmemişse vefat eden kişinin kanuni varisleri lehtar kabul edilir ve sigorta şirketi ödemeyi onlara yapar.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur. Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Peki, bu şartlar nelerdir? Kredi kartı borcunun zaman aşımına uğraması için belirlenen süre 10 yıldır.
Kredi Ödeme Güvencesi, bireysel kredi kullanan müşterilerimizin yaşam kaybı veya tam ve daimi maluliyet durumunda kredi borcunu teminat altına alan, işsiz kalmaları durumunda ise yine teminat kapsamında kredi taksitlerini ödeyen sigortadır.
Kredi borçlarını ödeyen ve hayat sigortası iadesi almak isteyen müşteriler dilekçe ile geri ödeme alabilmektedir. Eğer söz konusu banka iade konusunda zorluk çıkarırsa tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunmak da mümkündür.
Başvuru esnasında lehtar ve yasal varislerden vefat durumunda tazminatın değerlendirilebilmesi için bazı belgeler istenir. Ölüm belgesinin de aralarında bulunduğu bu evrakların sigorta şirketinin ilgili birimine tesliminin ardından değerlendirme yapılır ve sonuç olumluysa tazminat belirtilen banka hesabına yatırılır.
Vefat, Kaza Sonucu Vefat teminatının gerçeklemesi durumunda poliçe, diğer teminatların ise tamamının ödenmesini müteakip teminat sona erer. Vefat teminatı asgari 1.000 TL, azami 2.000.000 TL'ye kadar alınabilir.
Hayat Sigortası Vefat Teminatı Nasıl Alınır? Hayat sigortalarının birçoğunda geçerli olan vefat teminatını alabilmek için vefat eden sigortalının lehtar ya da mirasçılarının, Türkiye Hayat Emeklilik'e başvurması gerekir.
Hayat sigortalarında sigortalı vefat ederse kanuni varislerine sigorta poliçesinde yazılı meblağ kadar sigorta şirketi ödeme yapar.
Poliçenin kaybı halinde, şirkette bulunan ve sigorta ettiren tarafından onaylanmış kayıt ve belgeler esas, kaybolan nüsha geçersiz kabul edilerek yerine sigorta ettiren tarafından imza edilecek bir kayıp formu karşılığında ikinci bir örnek poliçe verilir. Bu konuda yapılacak masraflar sigorta ettirene aittir.
TTK. m. 1493/7 uyarınca sigortacıdan edimi istem ve tahsil yetkisi, aksi kararlaştırılmadıkça lehtara aittir. Lehtarın, sigortacıya karşı istem hakkını kazanamaması halinde, bu hak sigorta ettirene, onun da ölmüş olması halinde, mirasçılarına geçer (TTK. m. 1495).
Banka, kredi borçlusunun ölmesi halinde kalan kredi borcunu öncelikle sigorta şirketinden tahsil etmelidir. Banka ancak poliçe limiti üzerinde kalan borç için doğrudan mirasçılara takip yapabilir. Konuyla ilgili Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Mirasçıların, Miras Bırakanın Vergi Borçlarından Sorumluluğu. Mirasçıların, miras bırakanın vergi borçlarından sorumluluğu 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu m.12'de düzenlenmiş olup ölüm halinde mükelleflerin ödev ve yükümlülükleri, mirası reddetmemiş yasal ve atanmış mirasçılarına hisseleri oranında geçecektir.
MADDE 1503- (1) Sigortalı, yenilemeler de dâhil olmak üzere, en az üç yıldan beri devam eden ve ölüm ihtimaline karşı yapılan bir sözleşmede, bu süre geçtikten sonra intihar ederse veya intihara teşebbüs sonucu ölürse, sigortacı sigorta bedelini ödemekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri