Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
Bezelyeleri saklamanın en pratik yöntemi tabii ki onları ayıklar ayıklamaz çiğ şekilde buzluğa atmak olacaktır.
Yıkanan bezelyeleri süzgece alın ve kurumasını sağlayın. Bezelyeleri buz dolabı poşetlerinin içine eşit bir şekilde pay edin. Poşetlerin üzerine hafifçe bastırın ve içindeki havanın çıkmasını sağlayın. Ağzını güzelce kapattıktan sonra buzluğa atıp saklayın.
Zira derin dondurucu ile beraber buzdolabında bezelyenin saklanma süresi farklılık gösterir. - Öncelikle bezelyelerin haşlanması gereken su kaynatılmalıdır. - Daha sonra güzel bir şekilde bezelyeler yıkanmalıdır. - Yıkanmış olan bezelyeler kaynatılan su içerisinde 5 dakika boyunca bekletilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
1 orta boy patatesi ve havucu küçük küçük küp küp doğrayıp ekleyelim. 2-3 dakika kavurduktan sonra dondurucudan çıkardığımız bezelyeyi hiç çözdürmeden üzerine ekleyelim. (Taze de aynı şekilde kullanabilirsiniz. ) Güzelce karıştırdıktan sonra üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakalım.
En taze bezelyeleri alıp kışlık hazırlıkları yapmak isterseniz nisan ve mayıs ayını tercih edebilirsiniz.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Yıkamadan küçük boy olan buzdolabı poşetine birer yemeklik olarak doldurun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra bezelyeleri poşete güzelce yayın. Üst üste koyup, dondurucuya kaldırın.
Patates ve havuç tencereye alınarak karıştırılır, tuz eklenir ve su eklenerek pişmeye bırakılır. Konserve bezelye yıkanır, süzgeçte suyu süzüldükten sonra pişmeye yakın olan patates ve havucun yanına tencereye alınır. 15 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken buzdolabı poşetlerine tüketilecek miktarda eklemektedir.
Dereotu ve maydanoz gibi yeşillikleri saklamak için derin dondurucuyu tercih edebilirsiniz. İnce ince doğradığınız yeşillikleri buzdolabı poşetinde veya saklama kabında, dondurucu bölmesinde muhafaza edebilirsiniz. Bu işlem yemeklik ve hamur işi kullanımına uygundur.
Bezelye Kurutulması
Soğuyan tanelerin üzerine, 300-500 ppm SO2 olacak şekilde sülfit veya bisülfit çözeltisi pülverize edilir. Kurumaya hazır duruma gelen bezelyeler iki aşamalı kabin, tünel veya sonsuz bantlı kurutucularda nem düzeyleri %7-8 e inene kadar kurutulur.
Dondurulmuş bezelyeleri doğrudan bir tabağa koyun ve 2,5 dakika mikrodalgada pişirin. Daha yumuşak bezelyeler için pişirmeden önce bezelyelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı su serpin. Tüm mikrodalgalar farklıdır, bu nedenle bezelyeleri iki dakika sonra deneyin ve gerekirse daha uzun süre pişirin.
Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
Taze yeşil bezelyenin, konserve bezelyenin, pişmiş bezelyenin, kurutulmuş bezelyenin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? En iyi yol, bezelyeleri koklamak ve görüntüsüne bakmaktır: kötü kokusu veya görünümü olan bezelyeleri atın; küf oluşursa bezelyeleri atın.
Bezelye, yaz sebzesidir. Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir.
Bezelyelerin en taze zamanı genellikle Nisan ayıdır. Nisan ayında en taze bezelyeler marketteki yerini alıyor. Tüketmeyi sevenler bezelye için markete giderek Nisan ayında alışveriş yapabilir. Nisan ayı haricinde yaz boyunca bezelye satışı devam eder.
Şubat başından 15 Mart'a kadar erkenci - yarı erkenci çeşitler; Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitler; 15 Nisandan sonra sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmalıdır. Kasım–Aralık ayları içerisinde de sonbahar çeşitleri ekilebilir.
Bezelye yemeği pişirecekseniz taze veya derin dondurucudan çıkardığınız bezelyeleri direkt olarak yemekte kullanabilirsiniz. Eğer bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini kısaltın. 20 dakika haşlamak yeterli olacak, yemeğe girdiği esnada pişmeye devam edecektir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Bezelyeleri ayıklayalım güzelce. Kaynar suya atalım ve 10-15 dk kadar rengi dönene kadar pişirelim. Sonra suyunu süzüp soğuk suya tutalım. Buzdolabı poşetlerine kullanacağımız miktarda paylaştırıp soğuduktan sonra ağızlarını bağlayıp dondurucularda muhafaza edelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri